Erdoğan Dünyaya Meydan Okudu

Erdoğan Dünyaya Meydan Okudu

Başbakan Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in Libya'ya yaptırım kararı almasını sert bir şekilde eleştirdi.

Başbakan Erdoğan, Libya'daki krizin sona ermesi için yaptırım ve NATO müdahalesi çağrılarına karşı çıktı. NATO'nun, üyelerinin güvenliğinden sorumlu olduğunu hatırlatan Başbakan, müdahale isteyenlere, "NATO'nun Libya'da ne işi var?" şeklinde seslendi. Erdoğan, gelişmelere çıkar odaklı bakmayan Türkiye'nin Libya'ya yönelik NATO müdahalesine karşı çıkacağını söyledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin halk ayaklanmasını şiddetle bastırmasının önüne geçmek amacıyla gündeme gelen NATO müdahalesine Almanya'dan tepki gösterdi. Önceki gün geldiği Almanya'da, "Türk Alman Ekonomi Kongresi"ne katılan Erdoğan, Libya'ya yönelik bir NATO müdahalesi düzenlenmesine ilişkin olarak "NATO Libya'ya müdahale etmeli midir? Böyle bir saçmalık olur mu yahu? NATO'nun ne işi var Libya'da? NATO, mensubu olan ülkelerden birine herhangi bir müdahale yapılması halinde böyle bir şeyi gündeme getirebilir. Bunun dışında Libya'ya nasıl müdahale edilebilir? Bakın Türkiye olarak biz bunun karşısındayız, böyle bir şey konuşulamaz, böyle bir şey düşünülemez." şeklinde konuştu. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan gelişmelere Türkiye'nin çıkar odaklı bakmadığını yineleyen Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin olaylar başladığı andan itibaren bir yandan şiddete başvurulmaması yönünde taraflara itidal çağrısı yaparken, diğer yandan da demokrasi, insan hakları, adalet, özgürlük taleplerinin karşılanması için tavsiyeleri ilettiklerini belirtti. Ankara'nın son derece tutarlı bir şekilde ilkesel bir politika izlediğini kaydeden Başbakan, gelişmelere sessiz kalmayı tercih eden Avrupa'ya yüklendi. "Avrupa'dan bu noktada güçlü ve tek ses duyulmadı. Gelinen noktada farklı gerekçelerle farklı hassasiyetlerin vurgulanmaya başladığını görüyoruz." diyen Başbakan "Yönetimlerin yanlışlarının faturası, halklara ödetilmemelidir. Libya halkının cezalandırılması anlamına gelecek her türlü yaptırım ve müdahale, büyük ve kabul edilemez sıkıntılara sebep olabilir." ifadelerini kullandı.

Konuşmasında ağırlıklı olarak Ortadoğu'daki son gelişmelere Türkiye'nin bakışını anlatan Erdoğan, olayların yaşandığı ülkelerin geleceğinin ülke halkları tarafından belirlenmesine verdiği önemin altını çizerek yabancı müdahaleye karşı çıktı. "Kimse kalkıp da o ülkelerdeki petrol kuyularının hesabını yapmasın." şeklinde konuşan Başbakan, dışarıdan gelecek tavsiyelerin demokrasi adına, temel hak ve özgürlükler adına olması gerektiğine dikkat çekti. Muammer Kaddafi'ye yönelik eleştirilerini ifade etmekten çekindiği yönündeki eleştirilere de cevap veren Erdoğan, Libya'da bulunan 30 bin vatandaşın güvenliğini sıkıntıya sokacak girişimlerden sakınılması gerektiğini söyledi.

Yaşanan gelişmelerle Türkiye'nin Avrupa Birliği için değerinin net olarak ortaya çıktığını söyleyen Erdoğan, AB'nin bölge ile iletişimde Türkiye tecrübesinden istifade etme imkânına sahip olduğunu belirtti. Türkiye ile Almanya arasındaki tarihî bağlara dikkat çeken Erdoğan, AB yolunda en fazla desteği Almanya'dan beklediğini söyledi. "Türkiye'nin üyeliğinin, Avrupa'ya neler katacağını, neler kazandıracağını en iyi şekilde Almanya izah edecek, en iyi şekilde Almanya anlatabilecektir." diyen Erdoğan, sadece Almanya'da yaşayan vatandaş ve soydaşların sayısının, bugün AB üyesi olan birçok ülkenin nüfusundan daha fazla olduğuna dikkat çekti.
 
 

 

Etiketler :