Erdoğan Hamas'la El Fetih'i barıştıracak

Erdoğan Hamas'la El Fetih'i barıştıracak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, El Fetih ile Hamas'a beraberlik çağrısında bulundu ve göreve hazır olduğunu söyledi...

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'la ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Filistin'de Hamas'la El Fetih'in barışması gerektiğini ve bu konuda üzerine düşeni yapacaklarını kaydetti.

Erdoğan basın toplantısında şöyle konuştu:

İSRAİL SUÇLULUĞUNUN TELAŞI İÇİNDE

İsrail suçluluğun telaşı içinde. Cumhurbaşkanı Esad'la görüşmemizde hesap verilebilirlik ilkesinin yerleştirilmesi ve hukukun üstünlüğü için atacağımız ortak adımları gözden geçirdik. Bu çerçevede barış konvoyuna gerçekleştirilen saldırıyı kınamakla geçiştirmeyecek bağımsız bir uluslararası soruşturmanın bir an evvel icra edilmesini desteklemesini ve bunun takipçisi olmasını da talep ediyoruz.

SORUMLULARIN YANINDA KAR KALMAMALI

Uluslararası hukuk çerçevesinde ve ilgili örgütler tarafından bu hukuksuz eyleme karşı tepkilerin verilmesi gerekmektedir. Bu nedenle BM Başkanlık açıklamasının önemli olduğununu düşünüyorum. Sorumluların yanına kar kalmaması beklentisi yerine getirilmelidir. Uluslararası camianın İsrail'in hukuk dışı eylemlerine artık gerekli cevabı vermesini ümit ediyorum.

AMBARGONUN TAMAMIYLA KALDIRILMASI ŞART

Dost ve kardeş Suriye'nin bu tutumuzda bize destek vermesi son derece memnuniyet vericidir. Gazze'ye yönelik ambargonun kaldırılmasının zamanı gelmiştir. Yapılacak olan insani yardımın sınırı olamaz. Dolayısıyla buradaki destekler, ambargonun tamamıyla kaldırılması lazımdır. Biz suçsuz insanlar için açık hava hapishanesi istemiyoruz. Böyle bir şeyi onaylamak bana göre insanlık suçudur. Şu anda Gazze açıkhava hapishanesidir. Bu açıkhava hastanesinin artık bu literatürden çıkarılması lazımdır.

BU KONUDA SESSİZ KALMAMAK LAZIM

Gazze'den kan ve gözyaşı akmaya devam ettikçe bizim susmamız mümkün olmayacaktır. Bu konuda sessiz kalınmamasını özellikle ifade etmek istiyorum. Bize kimse de ülkemizin içerisinde diplomasiden gelmiş geçmiş monşerler diplomatik ilişkiler öğretmesin. Onların diplomatik ilişkilerde Türkiye'nin nerele geldiğini biz iyi biliriz. Biz diplomatik münasebetlerimizi nasıl gerekirse ona göre yaparız. Tarihten aldığımız bir diplomasi dersi vardır. Bunu bilerek de adımlarımızı atmaya devam edeceğiz.

ESAD: TÜRK KANI İLE ARAP KANI BİRDİR

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ise Türk kanı ile Arap kanının bir olduğunu söyledi. Esad şöyle konuştu:

Değerli kardeşim sayın Erdoğan'a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Süriye Arap halkının kardeşi Türk halkına iyi niyet dileklerini söze getirmek istiyorum. Canlarını kaybederken mazlum bir halkı savunurken kaybettiler. Bundan dolayı onlar şehittirler ve mekanı cennettirlerdir.

İSRAİL SUÇSUZ İNSANLARI ÖLDÜRDÜ!

Meydana gelen korkunç bir cinayettir. Şunu bilmeliyiz ki meydana gelen sadece bir cinayet değildir aynı zamanda İsrail'in doğasını yansıtmaktadır. İsrail Filistinliler'in kanları üzerinde kuruldu. Bu durum İsrail'de varolan bir isteği yansıtmaktadır. İsrail hiçbir şekilde bu insanları suçlayamaz. Çünkü her seferinde suçsuz insanları öldürüyorlar. İsrail hiçbir şekilde dünyayı ikna edememiştir. Onlar suçsuz Türk vatandaşlarını öldürdüler. O insanların amacı sadece insani ve simgesel bir yardımdı.

UYUŞTURUCUSU ELİNDEN ALINLAR GİBİ!

Yapılan tıbbi incelemeler bu cinayetleri ortaya çıkardı. İsrail bunu bundan sonra gelecek kafilelerin önlenmesi için yaptı. Gazze'de topyekun bir halk öldürülüyor. Bu suçu planlı işlemiştir. Türkiye ciddi biçimde barış çabaları için enerji harcadı. Türkiye'nin bu çabaları İsrail'i dünya kamuoyuna taşıdı. İsrail sürekli bir şekilde taraflı bir arabuluculuğa alımştı. Uyuşturucu kullanılan bir kişinin uyuşturucusunun elinden alması gibi bir şey bu. Bundan dolayı bölgenin doğal şekline dönmesi için Türkiye'nin çaba harcamasına bedel ödetirmek istedi.

TÜRKİYE'YE HER ALANDA DESTEK!

Bilindiği gibi Türk halkı Irak'ın işgal edilmesi için topraklarının kullanılmasına izin vermedi. Özellikle Türk halkının tutumunu olumsuz yönde etkilemek istiyorlardı. İsrail şunu da bilmesi gerekiyor, madem ki topraklarını işgal ediyorsun, toprak sahiplerinin tepkileriyle karşı karşıya kalacaksın. Bugün Türkiye'yi ziyaret ediyor meydana gelen olayları kınıyorsam bu sözden ibaret değildir. Türkiye'nin bu alanda alacağı her türlü karara destek vereceğiz.

TÜRK KANI AYNI ZAMANDA ARAP KANIDIR!

Değerli kardeşim 'Kudüs İstanbul gibidir' dedi. Ben de şunu demek istiyorum Türk ve Arap kanı bir kandır. Bu yeni bir olgu değilir, tarihten beri böyledir. Osmanlı ve Türkiye kesin bir şekilde Filistin'e toprak vermeyi reddetmiştir. Konuşmamın sonunda şehit ailelerine taziyelerimi bildiriyorum. Aynı zamanda kahraman Türk destekçileri kutlamak istiyorum. Kardeş Türk halkını tarihi tutumlarından dolayı selamlamak istiyorum.

Erdoğan bir soru üzerine Hamas'la El Fetih'in mutlaka barış yapması gerektiğini söyleyerek "Bu barışı gerçekleştirmek şart" diye konuştu. Hamas yetkililerin kendilerine güvenlerinin tam olduğunu söyleyen Erdoğan, "El Fetih'le de görüşecğiz" diye konşutu. Erdoğan şöyle konuştu: Kalkıp El Fetih'e bugün görüşme yapılan örgüttür, Hamas'ı 'bu terör örgütüdür' diye noktalamak çok ciddi bir yanlıştır.

ONLAR BİRLİK OLSUN BİZ YANINDA OLURUZ

Dün El Fetih'e terörist diyenler bugün onu kabul etmiştir. Dün Yaser Arefat'a terörist diyenler biliyorsunuz daha sonra Nobel'le ödüllendirilmiştir. Önce Filistinliler'in geçmişteki olaylardan dersini almaları lazım. Bir ve beraber olurlarsa biz de onların yanında olacağız.

Soru: İsrail hükümeti Kıbrıs'a gemi göndereceğini söyledi. Tepkiniz ne olacak?

Erdoğan: Güney Kıbrıs bizim ilgi alanımız değil. Ben sorudan KKTC'ye gönderecek zannettim. Soru yanlış geldi galiba. Bizim askerimiz KKTC'de işgalci değildir. Askerimiz şu anda orada barışın korunmasına yöneliktir. Bunun dışındaki yorumlar tamamen düzmece yorumlardır.

Soru: Türk Dünyası'nın bu süreçteki katkılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Erdoğan: Özellikle bugün değerli kardeşim İlham Aliyev'le konuştum. Azerbaycan bu süreç içinde Türkiye'nin yanında olduğunu söyledi. Bizi memnun etti. Biz şehitlerimizin arkasındayız, Türkiye'nin arkasındayız dedi. Bu yaklaşımları çok anlamlıdır.

BİZ BU İŞİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Bu gemide Amerikan vatandaşları da var. Amerika aslında kendi vatandaşlarının onurunu korumak durumundadırlar. Diğer ülkeler de vatandaşlarının onurunu korumak durumundadırlar. Biz sürecin takipçisi olacağız. Burada bırakmak kendimizi inkar etmek olur, insana saygısızlık olur. Bu işin takipçisiyiz bu takibimizi de sürdüreceğiz.

Soru: Dün İsrail başkanı dedi ki, "Gemide bazıları kurallara aykırı olarak binmişler. Bunlardan iki tanesi Türkmüş? Siz ne diyorsunuz?"

Erdoğan: Nasıl binmişler?

Dediler ki illegal bindiklerini söyledi efendim. Savunma Bakanlığı 5 isim verdi ve bunlardan iki tanesi Türk ismi. Bunlar terör gruplarının üyesidir dediler. Siz ne diyorsunuz?

Erdoğan: Bu açıklamanın ne kadar temelsiz olduğunu kendilerini ortaya koyuyorlar. Böyle bir şey varsa bunların İsrail'e girişlerinde pasaport kontrollerini yapar. Gereğini yapar ya iade eder ya da orada alıkoyardı. Niçin burada ülkelerine gönderdiler. Demek ki böyle bir şey yok. Türkler'den böyle bir şey de yok. Bizim İsrail'de şu anda kalan tek bir Türk vatandaşımız yok. Nerede bu teröristler? Biz de bir öğrenelim. Bunlar sürekli olarak adeta yalan üretme makinası gibi yalan üretiyorlar. Bunların şanındandır. Hep bunu yaparlar. Şu anda yaptıkları da budur.

Etiketler :