Erdoğan İsrail'le köprüleri attı

Erdoğan İsrail'le köprüleri attı

"Şahsen ben bu görevde bulunduğum sürece, hiç bir zaman İsrail ile olumlu bir şey düşünemem"

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin maslahatgüzar seviyesinde devam ettiğini belirterek, "Şu anda maslahatgüzar seviyesinde devam eden bu sürecin bundan sonraki yol haritasında şüphesiz ki Türkiye olarak bir devlet terörü estiren İsrail'e karşı bizim olumlu bakmamız mümkün değil" dedi.

Başbakan Erdoğan, cuma namazını kıldığı Mimar Sinan Camisi'nden ayrılırken, gazetecilerin İsrail'in Gazze'ye başlattığı kara operasyonu ve Türkiye ile diplomatik ilişkilerin düzeyini düşürme kararına ilişkin sorularını yanıtladı.

Olayın resmi noktadaki yazışmalarından şu anda haberi olmadığını belirten Erdoğan, şu bilgileri verdi.

"Ancak biliyorsunuz bu olaylar başladığı süre içinde bazı açıklamalarımız zaten olmuştu. Şu anda maslahatgüzar seviyesinde devam eden bu sürecin bundan sonraki yol haritasında şüphesiz ki Türkiye olarak bir devlet terörü estiren İsrail'e karşı bizim olumlu bakmamız mümkün değil. Uluslararası kara sularında daha önce bir terör estirmişti. Bu terörden sonra araya uluslararası camialar girdi. Bizim baştan itibaren 3 şartımız vardı. Özür, tazminat ve Filistin'e ambargonun kaldırılması. Bunun ilk maddesinde özrü dilemişti. Bunun şahidi de ABD'nin Başkanı Obama'dır. Daha sonra tazminatta olumlu bir noktaya gelindi. Fakat ambargonun kaldırılması noktasında ise şu anda bize hep işte imza safhasında, imzalanacak denildi, bu arada da bu olaylar patlak verdi. Burada bir gerçeği ortaya koymamız lazım.

İsrail'in şu anda attığı bu adımların arkasında aslında 3 çocuk meselesi falan yok, bunların hepsi yalan. Çünkü çocukları en iyi öldürmesini bilen devlet; İsrail'dir. Bunu ben daha önce Davos'ta söylemiştim. 'Siz çocukları öldürmesini iyi bilirsiniz' demiştim. O zaman hatırlarsanız yine plajda çocukları vurmuşlardı, şimdi yine plajda öldürdüler bombalarla. Şu anda insanlığın bir defa vicdanı sızlamıyor bana göre. Maalesef İsrail aynı zulmüne, aynı orantısız güç kullanımı ile saldırmaya devam ediyor. Benim özellikle dün İslam Bilginleri toplantısında da söylediğim gibi çağrım İslam dünyasınadır. İslam dünyası İsrail'e karşı tavrını ortaya net koymadığı sürece bu sıkıntıları daha çok sürecektir."

"Tavrımız nettir"

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan, Türkiye olarak İsrail'e karşı tavırlarının net olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi.

"Biz İsrail ile olan ilişkiler noktasındaki şeyimizi zaten adeta sıfırlamış noktadaydık. Bir normalleşme talebinin gelmesi sebebiyle de normalleşme ümidini 3 maddeye bağlamıştık. Bu 3 madde yerine gelmediği için zaten normalleşmenin olması bundan sonra da görünüyor ki mümkün değil. İsrail şu anda terör estiriyor, İsrail şu anda bir soykırım yapıyor. İsrail, Hamas ve Fetih arasındaki ulusal mutabakat hükümetinin kurulmasını arzu etmiyor. Bunu arzu etmediği gibi de burada kıyımını devam ettiriyor. İsrail'in burada bir başka adımı daha var. Malum Mısır ile olan görüşmelerinde Hamas'ı dışlama gayretleridir. Burada taraf olan Hamas'tır, Gazze'dir, Filistin'dir. Bu akşam Mahmud Abbas burada olacak, kendileriyle iftar sofrasından sonra görüşmemiz var. Bunları etraflıca ayrıca görüşeceğiz.

Ama görünen gerçek o ki, İsrail bir defa dünyada barışı tehdit eden bir ülkedir, Ortadoğu barışını tehdit eden bir ülkedir, hiçbir barış yanlısı olmamıştır, zulmetmiştir, zulmetmeye devam etmektedir. Dolayısıyla da Türkiye olarak biz kendimiz bir defa, şahsen ben bu görevde bulunduğum sürece, hiçbir zaman İsrail ile zaman olumlu bir şey düşünemem. Başkaları düşünebilir o beni enterese etmiyor. Ben ve sorumluluğum altındaki yönetim, biz görevde olduğumuz sürece asla bu işe olumlu bakmayız."

Erdoğan, "BM'nin dünya barışına katkısının nasıl olacağını burada tekrar test ediyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, "Tayyip Erdoğan'ı, farklı bir şekilde Batı tanımlayabilir. 'Gerilimcidir, gergin bakar, işte şöyledir, böyledir' diyebilirler. Kendilerine göre arayışlar içerisinde olabilirler. Ama ben Hakk'ın ve halkın rızasını kazanmakla görevliyim. Bütün hedefim ve arzum bunun üzerine kuruludur. Ben güçlere şirin görünmenin gayreti içerisinde bugüne kadar olmadım. Bundan sonra da olmayacağım. Çünkü bizim için egemen güçlere şirin görünmek değildir. Aslolan, mazlumların, mağdurların yanında yer almaktır" dedi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.