Erdoğan: Kudüs'te İsrail'i izleyemeceğiz

Erdoğan: Kudüs'te İsrail'i izleyemeceğiz

Libya'nın Sirte kentinde gazetecilere zirveyle ilgili açıklama yapan Başbakan Erdoğan, ağırlıklı olarak Filistin üzerinde durdu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Son dönemde Kudüs üzerinde oynanan oyunları biliyorsunuz. Bütün bu oyunlar karşısında bizim sessiz kalmamız mümkün değil'' dedi.

Arap Ligi Genel sekreteri Amr Musa'nın dile getirdiği, Türkiye ile Arap Ligi arasındaki ''Bölgesel diyalog mekanizmasına katılım'' konusunu da memnuniyetle karşıladığını belirten Erdoğan, ''Bu tür bir adımın 'nasıl'ı üzerinde daha sonra zaten Dışişleri ile gerekli ilişkiler kurulacaktır'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Arap Birliği Zirvesi'ni gazetecilere değerlendirdi.

Arap Birliğinin, Türkiye'den İran ile ilişki kurmasına yönelik isteğinin hatırlatılması üzerine Erdoğan, 22. Arap Ligi Zirvesi'nin açılış bölümüne katıldığını anımsatarak, ''Tüm katılımcıların ilgisi gayet iyiydi. Bizim tespitlerimiz malum ortada, ağırlıklı olarak Filistin üzerinde durduk. İsrail-Filistin ilişkileri üzerinde durduk'' dedi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

''Türkiye-Arap Ligi ilişkileri üzerinde durduk ve Amr Musa'nın ifade ettiği Türkiye'nin, Arap Ligi ile münasebetleri konusundaki katılımı hususunda, bunu memnuniyetle gerçekleştirebileceğimizi vurguladık. Bu tür bir adımın 'nasıl'ı üzerinde daha sonra zaten Dışişleri ile gerekli ilişkiler kurulacaktır. Nasıl bir mekanizma oluşturacağız, bunun üzerinde Dışişleri Bakanlığınca çalışma yapılacaktır. Tabii böyle bir çalışma, bizim için gönülden olması gereken bir konudur. Ama Orta Doğu'daki hassasiyetleri biliyorsunuz.

Son dönemde Kudüs üzerinde oynanan oyunları biliyorsunuz. Bütün bu oyunlar karşısında bizim sessiz kalmamız mümkün değil. Biz de üzerimize düşen tarihi ve değerlerimizden kaynaklanan görevi de şüphesiz ki yerine getirmek durumundayız.''

Toplantıdan sonra Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Katar Emiri ile görüştüklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, ayrıca Somali Devlet Başkanı Abdullah Yusuf ile bir araya geldiğini belirtti. Erdoğan, akşam da Libya Lideri Muammer Kaddafi'nin zirveye katılanlar onuruna vereceği yemeğin ardından Türkiye'ye döneceğini bildirdi.

Etiketler :