Erdoğan Libya kararını açıkladı

Erdoğan Libya kararını açıkladı

Başbakan Erdoğan, Libya'ya yapılan küresel askeri operasyona Türkiye'nin nasıl bir tepki vereceğini ve NATO'daki tavrını açıkladı. Başbakan Erdoğan "petrol işgali konusunda haklılığımız ortaya çıkıyor" dedi...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Türkiye, asla ve asla Libya halkına silah doğrultan taraf olmayacaktır'' dedi.

Erdoğan şunları kaydetti:

Mısır'a sesini çıkaran Başbakan Libya'ya karşı neden sessiz diye tepki gösterdiler. Biz bakkal dükkanı değil ülke yönetiyoruz. Bizi sessiz kalmakla itham edenler, bölgedeki halkın kimi örnek aldığına bir baksın.

Biz çatışmanın zulmün, baskının tarafında değil, hakkın, adaetin kucaklaşmanın yanındayız. The Gaurdian'ın muhabiri Libya'da tutuklanıyor. Ülkemizin devreye girilmesi isteniyor. Serbest bırakılıyor. The Times'in muhabirleri tutuklanıyor. Serbest bırakılma belgelerine, "Türkiye'nin hatırı için serbest bırakıldı" diye yazılıyor. Bizi eleştirenler buna bir baksınlar.

Bizim Libya ile ilişkimiz petrol ilişkisi değil. Bunu Libya'daki kardeşlerimiz de biliyor. Trablus'un da Bingazi'deki her bir ferd bizim kardeşimizdir. Kardeşliğimiz atasözlerimize bile girmiştir.

Libya'da hadiseler başladığından itibaren her iki tarafla diyaloglarımız oldu. Kaddafi'yle görüşmelerimiz bizaat oldu. Oğluyla da yaptık, Başbakanıyla da... Neden? İlişkinin koptuğu an diplomisi de biter. Libya'daki değişimin kansız olması için kılı kırk yardık ama maalesef bunu başaramadık.

Şu anda Libya'da 500'e yakın vatandaşımızı var ve onlar da gelmek istemedi. 25 bin civarında vatandaşımızı tahliye ettik.

Bizim Libya'ya askeri operasyon konusundaki endişemiz son derece haklıdır. Geçmişteki bu tür operasyonların zararlarını gördük. Paris toplantısını helbette sorgulayıp, endişeleneceğiz. Libya'ya insani yardım operasyonu sadece BM şemsiyesinde olmalıdır. Biz Türkiye olarak NATO'da görüşümüzü bildireceğiz. Ardından kamuoyuna bilgi vereceğiz. Bu arada TBMM'de milletvekillerini bilgilendirmek için bir oturum yapacağız. Dışişleri Bakanımız da muhalefet partilerine bilgi verecek.

Bölge ülkelerinde Libya'ya petrol operasyonun yapıldığı algısının oluşması bizim haklılığımızı gösteriyor.

Türkiye asla Libya halkına silah doğrultan tarafta olmayacaktır.

haber7

Etiketler :