Erdoğan Mevlana ile seslendi

Erdoğan Mevlana ile seslendi

Erdoğan ve Zapetero İstanbul'da hoşgörü mesajları verdi. Yoksulluğa karşı mücadele çağrısını yinelediler.

Medeniyetler İttifakı II. Forum toplantısı Çırağan Sarayı'nda yapılıyor. Türkiye ve İspanya'nın öncülük ettiği ittifak toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan dünyaya Mevlana'nın dizeleriyle hoşgörü çağrısı yaptı.

İşte Erdoğan'ın konuşmasında satırbaşları:

Sultanahmet camisi, Neve Şalom sinagogu, Aya İrini kilisesi yüzyılllardır yan yana yaşamıştır. Van'da Akdamar kilisesi, Urfa'da balıklı göl, Trabzon'da Sümela masantırı, İzmir'de Meryem ana evi ortak yaşam kültürümüzün yanlızca birer eserleridir.

Biz küreselleşen dünyada ön yargıların son derece tehlikeli olabileceğine inandık. Toplumların birbirleri hakkında eksik bilgilere sahip olmasına rıza göstermedim. Medeniyetler ittifakı mümkündür dedik.

Ön yargıları ortadan kaldırmanın zor olduğunu biliyoruz. Cumhuriyetin kurucusu Atatürk'ün ifade ettiği yurtta sulh cihanda sulh politikamızın temeli olmuştur.

Sorunlar hepimizin olduğuna göre hep birlikte ve işbirliğiyle aramalıyız. Dini ve kültürel farklılıklara dayalı bu yüzyılı tarih sayfalarına barış ve hoşgörü çağına çevirmemiz fazlasıyla mümkündür.

Türkiye'de kardeşlik ve dostlik iklimini zedelemek isteyenler olmuştur. Hoşgörü ile yoğrulmuş toplum ayrıştırıcı provokatf olaylara pirim vermemiştir. İspanya ile diyaloğun mümkün olduğuna inandık ve yola çıktık.

Aşırı akımlar ve radikalleşmeyi daha iyi görebilmeli, geleceğe yatırım yapmalıyız. Genç nesil üzerinde yoğunlaşmalıyız. Devletten yerel düzeye inen bir ağ oluşturmalıyız. Kutuplaşmanın sembolü olan 'Biz ve onlar' anlayışını ortadan kaldırmalıyız

Menfaat birliğini ortak değerleri ön plana çıkarmalıyız. Atmamız gereken hoşgörüyü tahammülü toleransı geliştimek ve dayanışmayı ön palana çıkarmalıyız.

Bir güleryüz bir sıcak dokunuş gönülden gönüle sağlam köprüler kurar. Politik kaygılarla ertelenen sorunlar yarın büyür. Hiçbir topluluk kendilerini diğerlerinden soyutlayamaz.

Madrid'e, İstanul'a New York'a saldıranların aslında bütün insanlığı hedef aldığını açıkça gördük. Bunun için bugünden tedbirleri almak sağlam köprüler oluşturmalıyız.

100'u ulaşan dostlar grubu bu girişimin lokomotifidir. Somut alıcı projelere yönelmek sevgi ve hoşgörüye dayalı dünya oluşturmalıyız.

İnsanlık tarihinde uyum hep refah çatışma ise yokluk getirmiştir. Sözlerime Mevlana'nın şu dizeleriyle bitirimiyorum: "Gel ne olursan ol yine gel ister kafir ister mecusi ister puta tapan ol yine gel. Bizim dergahınız ümitsizlik dergahı değildir. Yüz kere tevbeni bozmuş olsan da yine gel."

Ardından sböz alan İspanya Başbakanı Zapetero da benzer mesajlar verdi.:

Amacımız diyalog çabalarını desteklemek, dini çeşitliliğimizi pekiştirmektir. Bir kaç yıl içinde medeniyetler ittifakı ortak paylaşılan hoşörü mekanı olmaya başlamıştır.

Barışçıl birlikteliği hedefliyoruz. Barış ve birlikte yaşama. İşte Medeniyetler İttifakı bu konuda gelişmeye çalışmaktadır. Gençliğe ve medyaya yönelik girişimler yapıyoruz.

Bu örgüt ortak evimizdir. Dinlere saygılı olan her inancın yeri vardır. Zaman içinde önemini artıran bir projedir. İki dünya savası yaşandı, fanatikler ve nefret duyguları nedeniyle.

Birikte hareket edildiği takdirde farklı bir 21. yüzyılı yaşama imkanına sahibiz. Fakirlikle açlıkla mücadeleyi destekler. Önümüzde yapılacak görevler var dünyada.

G-20 zirvesinde bu konular ele alındı. Fakirliğin yoksulluğun ortadar kaldırılmasıdır. Bizler daima bu kararlılığımızın arkasında olacağız.

NATO askeri kadar ve siyasi örgüt olmalı. Rassussen'in mükemell bir serketer olacağına inanıyorum. Afganistan'ın kendi ayakları üzerinde durmasını ve fanatik terörü ortadan kaldırılmasını diliyoruz.

Afgan halkının barış içinde yaşama fırsatının verilmesini istiyoruz. Nükleer güçlerin mutlaka kademeli olarak güçlerini azaltmalıdır.

Nükleer gücü askeri güc olarak kullanmak isteyen ülkeler bunu yapmasınlar. Öyle bir vizyondur ki bu mutlaka barış ve saygı fikirleriyle el ele yürümelidir.

Kilit kelime hoşgörüdür. Gerçekten de uğruna çalışmaya değer bir misyondur. Türkiye bizim müttefikimizdir. BM'nin temsil ettiği yüksek değerlere hizmet etmektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :