Erdoğan müjdeyi verdi

Erdoğan müjdeyi verdi

Tuzla tersaneler bölgesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilen amfibi gemisinin denize indirilmesi törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a tersane işçileri sevgi gösterisinde bulundu.

Tuzla tersaneler bölgesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilen amfibi gemisinin denize indirilmesi törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a tersane işçileri sevgi gösterisinde bulundu.

Adik Tersanesi'nde Ç-151 Süratli Amfibi Gemisi'nin denize indirme törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tören sonunda kendisini alkışlayan tersane işçilerinin yanına gitti. Erdoğan, tel örgülerin arkasındaki işçilerle tokalaştı. İşçiler Erdoğan'a sevgi gösterisinde bulundu.

Erdoğan: Askeri gemi inşasında dışa bağlılığımız ortadan kalktı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son yıllarda yapılan yatırımlarla savunma sanayinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarının yerli kaynaklarla karşılanma oranının yüzde 25'den yüzde 46'ya çıktığını söyledi. 2010 sonunda bu oranın yüzde 50 olmasını hedeflediklerini belirten Erdoğan, askeri gemi inşaasında ise dışa bağımlılığın tamamen ortadan kalktığını vurguladı.

A.D.İ.K Tersanesi'nde yapılan Ç151 Süratli Amfibi Gemisi düzenlenen törenle denize indirildi. Törene; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, eski Deniz Kuvvetler Komutanı Oramiral Metin Ataç katıldı.

Törende konuşan Başbakan Erdoğan, Süratli Amfibi Gemi Projesi'nin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın etkinliğini ve caydırıcılığını artırmak için gerçekleştirildiğini dile getirdi. Proje kapsamında inşası tamamlanan ilk geminin bu gün suya indirildiğini anlatan Başbakan Erdoğan, gemilerin tamamen Türk mühendisleri tarafından tasarlanmasını dikkat çekti. Gemilerin silah atış kontrol sistemlerin de Milli Savunma Sanayi kuruluşlarından ASELSAN tarafından geliştirildiğine işaret eden Başbakan Erdoğan, "Bütün bunlar askeri gemi inşa sanayimizde gelinen başarı seviyesini ortaya koyması bakımından gözler önüne sermesi bakımından gerçekten çok anlamlı." Diye konuştu.

Süratli Amfibi Gemi Projesi kapsamında hedefin yüzde 75'e varan katkı oranının hedeflendiğini aktaran Erdoğan, bunun da Türkiye'nin artık savunma sanayinde çok farklı bir konuma geldiğini gösterdiğini aktardı.

Denize indirme töreni yapılan geminin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın ihtiyaçlarına yerli çözümler üreterek kaynakları Türkiye'de kalmasını sağlayan bir yaklaşımın ürünü olduğunu belirten Erdoğan, "Ülkemiz sanayine, mühendis ve teknisyenlerine duyduğumuz güvenen karşılıksız olmadığını bu gün karşımızdaki eserle görüyoruz." Dedi.

Süratli Amfibi gemiler gibi Türk Savunma Sanayi'nin ihtiyaç duyduğu ileri teknoloji ürünü çok sayıda teçhizatın artık milli tasarım ve üretim projeleriyle tedarik edilebildiğinin altını çizen Erdoğan, savunma sanayi ürenlerinin de artık uluslar arası alanda rekabet edebilir seviyelere ulaştığını aktardı.

Savunma sanayinin 2002 yılında TSK'nın ihtiyacının sadece yüzde 25'ini karşılayabildiğini hatırlatan Erdoğan, 2009 sonunda bu oranın yüzde 46'ya çıkarıldığını, 2010 sonundaki hedefin ise savunma ihtiyaçlarının yüzde 50'sinin Türkiye'deki firmalardan karşılanması olduğunu aktardı.

Savunma sanayinin cirosu ve ihracat durumuna de değinen Erdoğan, "Savunma sanayimizin cirosu 2002 yılında 1 milyar dolardı. 2009 sonunda 2,4 milyar doları yakaladı. 2010 sonunda da 3 milyar doları hedefine doğru koşuyoruz. Savunma sanayinde ihracatımız da büyük bir ivme kazanmaya başladı. 240 milyon dolardan 832 milyon dolara çıktı. 2011'de hedef 1 milyar dolar." Diye konuştu.

Türkiye'nin ilk kez kendi milli piyade tüfeğini tasarladığını ve tüfeğin seri üretiminin de 2011 yılında başlayacağını aktaran Erdoğan, "Bütün alt sistemleriyle birlikte ilk defa ülkemiz tan üretimine başlamış bulunuyor. Altay adını verdiğimiz kendi tanklarımızın prototip üretimini şu anda yapıyoruz. Yine tamamen kendi imalatımız olan ANKA adını verdiğimiz insasız hava aracının prototip üretimine başladık. ATAK adı altında ilk milli helikopterlerimizin üretimine başladık. GÖKTÜRK adını verdiğimiz Türk mühendislerince yapılan istihbarat uydumuzun çalışmaları devam ediyor. Bunu da inşallah 2012'de uzaya fırlatıyoruz." dedi.

Özellikle askeri gemilerin ülkemizde inşası konusunda dışa bağımlılığın artık tamamen ortadan kalktığını belirten Başbakan Erdoğan, bugün suya indirilen süratli amfibi gemisinin donanma, savunma sanayine, Türkiye ve Türk milletine hayırlı olmasını diledi.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit de, "Bir ülkenin gerçek gücü para ile satın alınmış silahlarla değil, bilim ve teknolojiyle bütünleşmiş ulusal üretim kapasitesine dayanır. Kıbrıs barış harekatının ardından ülkemize uygulanan ambargo, yurt dışına bağımlı bir harp sanayiinin ülkenin bekası için ne kadar acı sonuçlar doğuracağını bizlere yaşayarak öğretmiştir. Bu acı tecrübeyle Deniz Kuvetleri olarak savunma sanayiinde ulusal payımızı artıracak ciddi ve önemli adımlar attık." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, bakanlar ve kuvvet komutanlarına plaket verildi. Daha sonra Ç151 Süratli Amfibi Gemisi törenle denize indirildi. Erdoğan, geminin denize indirilmesi sırasında alkışlarıyla destek verdi.

Başbakan'ın teras sohbeti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Tuzla'daki askeri gemi indirme töreninin ardından öğle yemeğini Anadolu Deniz İnşaat Kızaklı Tersanesi (ADİK) yönetim binasında yedi.

Başbakan Erdoğan binanın terasına çıkarak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile FURTRANS Yönetim Kurulu Başkanı Furkan Ürkmez ile bir süre sohbet etti. Başbakan Erdoğan tersane bölgesi ile ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Yaklaşık 10 dakika süren sohbetin ardından Başbakan Erdoğan başka bir gemi indirme törenine gitmek üzere ADİK binasından ayrıldı.

Etiketler :