Erdoğan Ortadoğu'ya by-pass yapacak

Erdoğan Ortadoğu'ya by-pass yapacak

Amerikan gazetesi, Başbakan'ın balkon konuşmasını analiz etti.

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, seçim galibi Erdoğan'ın balkon konuşmasının aktif dış politikanın işaretlerini verdiğini yazdı

İlgili Haberler "Türkiye Arapların hayalini temsil ediyor"'Neden daha fazla oy alamadık' raporuSeçim sonuçları tartışılmaya devam ediyor"12 Haziran seçiminin tek kaybedeni AB oldu"

ERDOĞAN POP YILDIZI GİBİ

Erdoğan'ın bölgede bir pop yıldızı statüsünde olduğunu belirten gazete, başbakanın Arap halklarına doğrudan ulaşmayı hedeflediğini vurguladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP'nin zaferiyle sonuçlanan 12 Haziran seçimleri ardından yaptığı balkon konuşmasında Türk dış politikasında, "bir kayma"ya işaret ettiği öne sürülüyor. New York Times gazetesi, söz konusu yeni yaklaşımın "bölgede geniş etkileri" olabileceğini savunurken, "Yeni dönemde, Sayın Erdoğan, gerekirse, bölgedeki hükümetleri by-pas ederek onların vatandaşlarına uzanabilir" görüşlerini de yansıttı. Gazete "Yeni Türk yaklaşımında kilit bir rol oynaması beklenen unsur, Sayın Erdoğan'ın Ortadoğu'nun bazı bölgelerindeki adeta pop yıldızı statüsüdür" yorumunu da yaptı.

YENİ BİR TÜRK DÖNEMİ İÇİN YETKİ

New York Times gazetesi, "Yeni Bir Türk Dönemi İçin Yetki" başlığını kullandığı haberinde BaşbakanErdoğan'ın balkon konuşması sırasında bölgedeki halklara hitap ettiğine dikkat çektikten sonra şunları yazdı:

"Analistler, zafer konuşmasında Sayın Erdoğan'ın Türk dış politikasında çalkantılı bir bölgede geniş etkileri olabilecek bir kaymayı ortaya koyduğunu söylüyorlar. Arap Baharı'nın halk ayaklamalarının hazırlıksız yakaladığı Ankara, her şeyden önce istikrarı önemseyen, adeta tümü, bölgesel hükümetlerle temaslara dayanan ve bölgesel lider olma hedefini güden Türkiye'yi diktatörlerin dostu olarak gösteren bir politikadan vazgeçiyor."

GEREKİRSE HÜKÜMETLERİ BY-PASS EDECEK

ABD'li gazete, haberinde yeni dönemde Türkiye'nin yaklaşımının nasıl olacağını şu sözlerle anlattı:

"Hükümet yetkilileri ve dış politika uzmanları, yeni dönemde Sayın Erdoğan'ın, gerekirse bölgedeki hükümetleri by-pas ederek demokrasi ve ekonomik reformlara destek vererek onların vatandaşlarına uzanacağını söylüyorlar. Yaklaşım yeni olmakla birlikte Ankara'nın stratejik hedefi, refaha erişebilen ve Türkiye'nin büyüyen ekonomisi için fırsatlar sunan bir bölgeyi güçlendirmek olmaya devam ediyor."

Bu bağlamla Başbakan'ın Dış Politika Başdanışmanı İbrahim Kalın'ın açıklamalarına da yer veren gazete, Kalın'ın, "Şu anda bölgede istikranın kilidi değişimdir" sözlerini aktardı. Kalın, Türkiye'nin bölge ülkelerinde "demokrasiye geçiş sürecine destek vereceği"ni de söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.