Erdoğan Yazıcıoğlu'nu unutmadı

Erdoğan Yazıcıoğlu'nu unutmadı

Yazıcıoğlu’nun vefatından önce hazırladığı kanun teklifi, Erdoğan’ın emriyle “Torba Yasası”na girdi

Yazıcıoğlu’nun vefatından önce hazırladığı kanun teklifi, Erdoğan’ın emriyle “Torba Yasası”na girdi.

Tam 280 gün oldu. Türkiye o ‘kara’ haberi, İhlas Haber Ajansı Muhabiri İsmail Güneş’ten öğrendi. İlk olarak “donuyoruz yardım edin” çığlığı yankılandı televizyon ekranlarında. Ardından gelen “Benim dışımda herkes öldü” sözleriyse, İsmail Güneş’in son haberine koyduğu son nokta oldu adeta... Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nu taşıyan helikopter, 25 Mart 2009’da Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesinden havalandıktan kısa bir süre sonra, (hâlâ) bilinmeyen bir sebepten dolayı düştü. Feci kazada helikopterde bulunan 4 kişi ile birlikte Muhsin Yazıcıoğlu da hayatını kaybetti. Kazayı Türkiye’ye duyuran İHA Muhabiri İsmail Güneş de birkaç gün sonra donmuş hâlde bulundu.

SON TEKLİFİ VASİYETİ OLDU
Muhsin Yazıcıoğlu, lideri olduğu Büyük Birlik Partisi’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki tek temsilcisiydi. Türkiye’yi yönetmeye talip bir siyasetçi olarak, sadece Sivas’ın değil; Türkiye’nin bütün meseleleri hakkında kafa yoruyordu. Günübirlik polemikler yerine, ülkenin meselelerine çözüm teklifleri üretti yıllarca. 18 Şubat 2009; yani vefatından sadece 35 gün önce, Meclis Başkanlığına verdiği yasa teklifi ise, adeta onun vasiyeti oldu. Yazıcıoğlu, son teklifinde özel güvenlikçilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesini istemişti.

TOPÇU: BAŞBAKAN SÖZ VERDİ
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Yalçın Topçu, rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun Özel Güvenlikçiler Yasası’na büyük önem verdiğini belirterek, “ Biz de altında genel başkanımızın imzası bulunan bu yasa teklifini bir vasiyet olarak kabul ettik. Bu yüzden meclis gündemine alınması için büyük çaba sarfettik” dedi. Başbakan Erdoğan’ın kendilerine, yasanın değiştirilerek, yıl sonuna kadar mutlaka meclisten geçirileceği sözünü verdiğini belirten Topçu, Meclis Başkanı ve muhalefet partilerinin de büyük destek verdiğini söyledi. Yalçın Topçu, “Özel Güvenlikçiler Yasasında yapılan değişiklik, rahmetli liderimizin manevi şahsiyetine, dava arkadaşlarına ve geride bıraktıklarına gösterilen bir saygının ifadesi olacaktır” diye konuştu.

Mecliste Muhsin Yasası olarak anılıyor

Muhsin Yazıcıoğlu’nun imzasını taşıyan yasa teklifi, 5188 sayılı özel güvenlik hizmetlerine dair kanunun 11. ve 14. maddesinde değişiklik yapılmasını öngörüyordu. Bu teklif kısa bir süre önce Başbakan Erdoğan’in talimatıyla torba yasasına dahil edildi. Geçtiğimiz günlerde de küçük bazı değişikler yapılarak alt komisyondan geçti. Yasal prosedürün tamamlanmasının ardından önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulunda görüşülecek. Ve ‘torba’daki birçok yasa teklifiyle birlikte, yılbaşından önce veya yeni yılın ilk günlerinde yürürlüğe girecek. Özel güvenlikçilerin çalışma şartlarını düzenleyen kanun, mecliste artık Muhsin Yazıcoğlu Yasası olarak anılıyor. Ancak Büyük Birlik Partisi mecliste hiç milletvekili olmadığı için AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak imzasıyla işleme konuldu. Yasa ile silahlı görev yapacak özel güvenlik elemanları için en az lise mezunu olma şartı kaldırılıyor.

LİSE DİPLOMASI ŞART DEĞİL
Yükseköğretim kurumlarının güvenlikle ilgili fakülte ve meslek yüksekokullarından mezun olanlarda silah eğitimi dışında özel güvenlik temel eğitimi şartı aranmayacak. Asker ve polis emeklileri ile MİT’ten emekli olanlar yeniden eğitim şartı aranmadan özel güvenlikçi olabilecek. Ve özel güvenlik elemanlarından 5 yılda bir tekrarlanacak mecburi eğitim için ek ücret alınmayacak. Türkiye’de şimdiye kadar toplam 415 bin 487 kişiye özel güvenlik görevlisi belgesi verildi. Ancak bunların yarıdan fazlası ya çalışmıyor veya başka bir işle meşgul. Hâlen hastaneler, stadyumlar, kamu kurumları, alışveriş merkezleri gibi kurum ve kuruluşlarda faal olarak 168 bin 975 özel güvenlik elemanı çalışıyor. Bu rakam, aralarında Polonya, Kanada, Bulgaristan, Portekiz, Ukrayna, Arjantin, Kanada gibi ülkelerin de yer aldığı 134 ülkenin asker sayısından bile fazla. Avusturya, Belçika, Portekiz ve Çek Cumhuriyeti’nin asker sayılarının toplamı bile Türkiye’nin özel güvenlik elemanı sayısına ulaşamıyor.


 

Etiketler :