Erdoğan yeni uygulamayı açıkladı

Erdoğan yeni uygulamayı açıkladı

Başbakan Erdoğan, "Büyüyen Türkiye, Güçlenen Kadınlar" programında konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bir kez daha tüm dünyayı, özellikle de tüm dünya kadınlarını, Suriye başta olmak üzere kanayan coğrafyalardaki kadınlarla dayanışmaya, onları hatırlamaya, onların sorunlarıyla empati kurmaya davet ediyorum'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, nisan ayından itibaren eşi vefat etmiş kadınlara iki ayda bir ödenecek şekilde aylık 250 lira, yani iki ayda 500 lira ödeneceğini açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kadınların yaşam standartlarını yükseltmek için yoğun çaba içinde olduklarını belirterek, ''Şimdi yeni bir uygulamayı başlatıyoruz. Eşi vefat etmiş ve ihtiyaç içinde olan hanım kardeşlerimizi tespit ettik ve artık bu hanım kardeşlerimize düzenli nakdi ödeme yapmaya başlıyoruz'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Artuklu Üniversitesi'nde düzenlenen Büyüyen Türkiye, Güçlenen Kadınlar Programı'na katılarak bir konuşma yaptı.

Erdoğan, AK Parti iktidarının kadınların en ileri standartları yakalaması için yoğun mücadele içinde olduğunu, bu amaçla çeşitli ekonomik, sosyal, siyasal ve demokratik reformlar gerçekleştirdiklerini, gerçekleştirmeye de devam ettiklerini söyledi.

''Hani konuşuyorlar bunlar: Benim şu kadar kadın milletvekilim var, benim şu kadar var. 'Sayıyı söyle' dediğinde hepsi duruyor'' diyen Erdoğan, AK Parti'nin 46 kadın milletvekili ile parlamentoda bu alanda da ilk sırada yer aldığını ve diğer partilere fark attığını kaydetti. Bu durumun partilerinin geldiği noktayı gösterdiğini, ancak yetinmediklerini belirten Erdoğan, 81 ilin tamamında kadın hareketine sahip partinin de AK Parti olduğunu söyledi.

Erdoğan, ''Bunlar güya kadın toplantısı yaparlar, kadın toplantısının yarıdan fazlası erkektir ama AK Parti öyle değil. İl, ilçe beldelere varıncaya kadar kadın teşkilatıyla örgütlenmiş tek partidir ve kongrelerini yapmak suretiyle böyle yeri olan parti. Kurarsın teşkilatı kongre yapmazsın, bir anlamı yok ki... Bizim kongrelerimiz, her şeyimiz yapılır. Böyle bir durum var'' diye konuştu.

AK Parti'nin kadınların yaşam standardının yükseltilmesine yönelik gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında da bilgi veren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''2002 yılında Türkiye'de yetişkin okur-yazarlık oranı kadınlarda yüzde 79,9. Şu anda yüzde 88. Bakınız nereden nereye geldik. Eşimle birlikte Haydi Kızlar Okula kampanyası başlattık ve eşimin Şanlıurfa'da başlatmış olduğu bu kampanya 350 bin kız çocuğumuzu okulla buluşturdu. O zaman önümüzdeki rakam 700 bin civarındaydı. Bunlar okula gitmiyor, gidemiyor, o kampanya bunu getirdi. Ana-Kız Okuldayız kampanyası ile 3 yıl içinde 824 bin kişiyi okur-yazar konumuna yükselttik. 2002'de ilköğretimde okullaşma oranı kadınlarda yüzde 87. Peki bugün ne? 98,6. Neredeyse yüzde 100'e geldik. 2002'de yüzde 45 olan ortaokullarda okullaşma oranı şu anda yüzde 66'ya yükseldi. Yüksek öğretimdeki okullaşma yüzde 13'tü, şimdi yüzde 30. Okul öncesi neydi? O da çok manidar. Yüzde 11'di şu anda yüzde 43. 11'den 43'e...

Sağlıkta da çok önemli aşama kaydetti. Anne ölümleri 2002 yılında 100 binde 30'du. Bugün 100 binde 18'e kadar geriledi. Doğumların sağlık kuruluşunda gerçekleşme oranı 2002'de yüzde 78 iken bugün yüzde 90'a yükseldi. Bebek ölüm hızı bin de 37'den binde 20'ye geriledi.

İşgücü piyasasına baktığınızda yine olumlu bir tablo görüyorsunuz. Siyasete katılım oranlarında aynı şekilde olumlu, umut verici bir tablo var.''

-''Hanım kardeşlerimize hayırlı olsun''-

Anayasa, yasa, mevzuat değişikliği ve genelgelerle engelleri kaldırmanın, yolları açmanın gayreti içinde olduklarını ifade eden Erdoğan, eğitimde, sağlıkta ve diğer alanlarda uyguladıkları sosyal politikalarla kadınları her açıdan desteklediklerini, yaşamlarını kolaylaştırmak, refah standartlarını yükseltmek için çözümler ürettiklerini söyledi.

Erdoğan, bu amaçla yeni bir uygulamayı daha başlattıklarını belirterek, şunları kaydetti:

''Bakın şimdi yeni bir uygulamayı başlatıyoruz. Daha önce duyurmuştuk, eşi vefat etmiş ve ihtiyaç içinde olan hanım kardeşlerimizi tespit ettik ve artık bu hanım kardeşlerimize düzenli nakdi ödeme yapmaya başlıyoruz. Bu kapsama giren eşi vefat etmiş ve ihtiyaç sahibi olan şu anda 150 bin hanım kardeşimiz bulunuyor. 16 Şubat'ta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız tüm sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına bir genelge gönderdi. Şu anda başvurular alınıyor. Nisan ayından itibaren de artık eşi vefat etmiş kadınlara iki ayda bir ödenecek şekilde aylık 250 lira yardımı ödemeye başlıyoruz. Yani iki ayda 500 lira vereceğiz, aylık 250 lira. Ödemeler iki ayda bir yapılacak. Bu yeni uygulamanın da hanım kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum.''

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.