Erdoğan'a meydan okudu

Erdoğan'a meydan okudu

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, ''Sayın Başbakan'a açık çağrı yapıyoruz: Meclisi toplayın, gücünüz yetiyorsa YARSAV'ı kapatın'' dedi.

YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan ile Kurucu Başkan Eminağaoğlu, genel merkezde basın toplantısı düzenledi.

Tarhan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Afyonkarahisar'daki konuşmasında ''Böyle şey olur mu? Yargının içinde dernek kurulur mu?'', ''Bunu da bizim ilk fırsatta halletmemiz lazım. Bir defa kesinlikle yargıda bu tür dernekler olamaz, olmamalı'' ifadelerini kullandığını hatırlattı.

''Başbakan'ın YARSAV halkı bilgilendirme noktasında mesafe aldığı için endişe duyduğunu'' ileri süren Tarhan, darbe dönemlerinde rastlanabilir şekilde YARSAV'ın kapatılmasına yönelik her tür girişimle karşılaştıklarını söyledi.

Tarhan, ''Bir anayasa değişikliği ile yargı reformu yapmaya çalışacaklarını gündeme getirdiklerinde de gerçekten dehşetle irkilmemek mümkün değildi.

Çünkü 'yargı bağımsızlığına destek olacağız' derken aslında bir parti yargısı oluşturmaya çalışacakları kesindi ve nitekim önümüzde bugün böyle bir süreç vardır, Türk bağımsız yargısı bir partiye bağlanmak istenmektedir'' diye konuştu.

YARSAV Kurucu Başkanı Eminağaoğlu ise ''Başbakan Erdoğan'ın hükümet edemediğini, her şeye tek başına karar verdiğini ve bütün bakanlara kendi söylemlerini dikte ettirme arayışı içerisinde olduğunu'' iddia etti.

'YARGI SİVİL DARBE SÜRECİNİN DİPÇİĞİ YAPILMAK İSTENİYOR'

Başbakan Erdoğan'ın dünkü konuşmasını eleştiren Eminağaoğlu, ''Sayın Başbakan dünkü konuşmasını yaparken radyodan 12 Eylül 1980'de Kenan Evren'in yaptığı konuşmayı dinleyip dinlemediğim konusunda kuşkuya kapıldım. Çünkü 12 Eylül 1980'de Kenan Evren'in yapmış olduğu konuşmada sivil örgütler aynı bu şekilde nitelendirilmiştir'' dedi.

TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu'nun 23. dönem raporunda YARSAV'ın yasalara uygun kurulduğuna yönelik ifadelerin yer aldığını, Adalet Bakanlığının da YARSAV kurulmadan önce AB'ye yönelik 2005'teki bir yazısında da ''Türkiye'de hakimler üzerinde mesleki dernekler oluşturmaları bakımından yasal bir yasaklama yoktur'' şeklinde ifadelere yer verildiğini ifade eden Eminağaoğlu, bu ifadelerin bulunduğu raporları gösterdi.

Eminağaoğlu, şunları söyledi:

   ''Sayın Başbakan'ın YARSAV'dan duyduğu rahatsızlık, hukukun üstünlüğünden, bağımsız yargıdan duymuş olduğu rahatsızlıktır.

Çünkü bugün anayasada vakıflarla derneklerin aynı hükümlere tabi olduğu yazılmasına rağmen Adalet Bakanlığı Müsteşarı bir adalet vakfının, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı yine bir başka vakfın başkanıdır.

Onlarda hiçbir yasal engel görülmemekteyken aynı hükümlere tabi olan YARSAV için böyle bir engelin görülmesi hukuktan duyulan açık rahatsızlıktır, bağımlı yargı yaratma isteği, beklentisi ve çabasıdır.

Gittiğimiz süreç çok açıkça sivil bir darbe sürecidir ve yargı da bu sivil darbe sürecinin dipçiği yapılmak istenmektedir. YARSAV her boyutuyla darbelere karşıdır.''   

Başbakan Erdoğan'ı hukuka saygı duymaya davet eden Eminağaoğlu, ''Üstünlüğün hukukunu yaratmakla herkesi suçlarken kendi üstünlüğünün hukukunu yaratmak isteyen, bir parti devleti, diktası ve sultası yaratmak isteyen Başbakan ile karşı karşıyayız.

Anayasadaki hükümler oradadır, yetkisi vardır, meclis oradadır. Sayın Başbakan'a açık çağrı yapıyoruz: Meclisi toplayın, gücünüz yetiyorsa YARSAV'ı kapatın. Hukuk devletinde, hukukun ne olduğunu hukuk size gösterecektir'' diye konuştu.

Ömer Faruk Eminağaoğlu, bir soru üzerine de kendisinin Başbakan Erdoğan'ın soruşturmalarını yürüten bir savcı olduğunu belirterek, ''Öyle bir dönemde yaşıyoruz ki onu soruşturan savcı olarak ben yargılanıyorum ama benim soruşturduğum kişinin dosyası mecliste bu anayasa ile ortaya çıkacak yargıyı bekliyor. Türkiye'nin gittiği yer bu mu olmalıdır?'' dedi.

Etiketler :