Erdoğan'a türban tuzağı mı kuruluyor?

Erdoğan'a türban tuzağı mı kuruluyor?

Anayasa Mahkemesi eski raportörü Osman Can'dan kafaları karıştıracak iddia: CHP başörtüsüyle hükümete tuzak mı kuruyor...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'türbanı çözelim' önerisinde samimi mi; yoksa bu hamlenin arka planında bir tuzak mı var?

Demokrat Yargı Derneği Eş Başkanı Osman Can'a göre evet seçkinler ve CHP tastamam hükümete tuzak kuruyor.

Peki ama nasıl?

Can'ın temellendirmeleri şöyle: 

Bir kere başörtüsü yasak değil. 20 yıldan fazladır bizi anlamsızlığa mahkûm eden ve yalnızca mağduriyetler üreten bu yasak geleneksel siyasal seçkinlerin ürettiği fiili bir yasak. Bu yasak, eğitim hakkını herhangi bir yasal temel olmaksızın engellediğinden esasen hem idari, hem de cezai anlamda hukuksuz bir eylem.DanıştayveAnayasa Mahkemesikararlarıyla başörtüsü yasağı imalatı ise çok açık bir Anayasa ihlalinden başka bir anlam taşımıyor. Anayasanın 13. Maddesine göre temel haklar ancak meclisin çıkaracağı bir kanunla sınırlandırılabilir. Kanunların açıkça yasaklamadığı veya sınırlandırmadığı bir eylem tarzının yargı kararıyla yasaklanması, açık bir anayasa ihlalidir ve meşru değildir.

TÜRBAN DERKEN TREN KAÇMASIN!

Osman Can, başörtüsü sorununu çözüyormuş gibi görünmenin önemli reformları gözden kaçırabilmesi riski doğuracağına dikkat çekerek analizine şöyle devam ediyor:

Buna karşın başörtüsü sorununu anayasal ve yasal tartışmaların merkezine yerleştirmek, demokratikleşme yönünde ulaşılmış tarihi momenti (anı) ıskalama etkisi yaratabilir. 2007'deki Anayasa girişiminin başörtüsü nedeniyle akamete uğratılmasının ardından yaşananları hatırlamakta yarar var. Bürokratik seçkinlerin siyasal uzantılarıyla birlikte yarattığı yıkımın etkileri halen devam ediyor. Unutulmamalıdır ki, siyasetteki her bir irrasyonel adım, sonraki rasyonel adımların atılmasını zorlaştırıcı etki yaratır. Her bir tuzak, yeni bir politik durum ve algıya yol açar. Bu tuzaktan çıkıldığında dahi, siyasi aktörlerin hareket marjları daralır. Çünkü inandırıcılık örselenir. 2010 Türkiye'sinde dahi bu kadar büyük bir enerji ve çabayla yalnızca sınırlı bir reform paketi hayata geçirilebildiyse, nedenini başka yerde aramak gereksizdir.

AMA'SIZ-KIRMIZI ÇİZGİSİZ ANAYASA

Can 'Bu tuzağa dikkat' diyerek yazısını şöyle bitiriyor:

Geleneksel siyasal seçkinlerin 100 yıllık hegemonyanın artık bittiğinin farkına varmaları gerekiyor. Bundan sonra atacakları ilk adım, temel sorunun yalnızca sonuçları üzerinde makyaj çalışmalarıyla Türkiye'ye zaman kaybettirmek değil, temel soruna eğilmeleri, artık demokratik bir Türkiye'nin olmazsa olmazı olan önkoşulsuz, "ama"sız ve kırmızı çizgisiz bir yeni Anayasa yapım sürecine katılmaları gerekir. Diğer bir değişle süreci engelleyen değil, sürece katkı sağlayan bir dinamiğe dönüşmeleri gerekir.

Türkiye'nin sorunları 100 yıllık siyasal yapılanmanın ürettiği sorunlardır ve bunun çözüm imkânını, sistemin çağın demokratik gereklerine uygun olarak yeniden yapılandırılması yaratabilir. Ne kısmi Anayasa değişiklikleri, ne de başka bir şey!

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :