Erdoğan'dan Rusya'ya sürpriz vize teklifi

Erdoğan'dan Rusya'ya sürpriz vize teklifi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: Rusya ile vizelerin kaldırılması için Vladimir Putin'e teklifte bulunacağım!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile vizelerin kaldırılması için yarın Rusya Başbakan Vladimir Putin'e teklifte buluncağını açıkladı. Erdoğan, En azından vizelerin kolaylaştırılması sürecine girilmiş olur." dedi.

Suriye ve Lübnan'la vizeleri kaldıran Ankara komşu ülkelerle vizelerin kaldırılması yönündeki girişimlerini artırıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan iki günlük resmi bir ziyaret için gittiği Moskova'da Türk iş adamlarıyla biraraya geldi. Başbakan Erdoğan işadamlarına hitaben yaptığı konuşmada Rusya ile vizelerin kaldırılması için çalışmalarda bulunduklarını söyledi.

Rusya'nın Türkiye'nin birinci ticari partneri olduğunu ifade eden Erdoğan, Putin'e daha önce vizelerin kaldırılması yönünde teklifte bulunduğunu kaydederek, "Yarın ki görüşmemizde kendisine bu teklifi ileteceğim. Temenni ederim ki Rusya ile de vizeleri kaldırırız. En azından daha esneklik kazandırılması mümkün olur." dedi.

Ankara'ya mahkum olan siyaset başarılı olamaz

Dış politika açısından muhalefetin acımasız eleştirilerine maruz kaldıklarını kaydeden Erdoğan, " 'Türkiye'nin dışına neden bu kadar sık çıkıyorsunuz?' diyorlar. Kovalarsan iş var. Kovlamazsan yok. Türkiye on yıllardır bunun için netice alamadı. Ankara'ya mahkum olan siyasetten de ticaretten netice alamazsın. Dışarı çıkmalısınız. Biz bunu yaptık. İş adamlarımız her yerde yatırımda bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Erdoğan Cumhuriyet'in yüzüncü yılında dünyanın en büyük on ekonomisi arasında yer alacağını ve bundan hiç kimsenin kuşkusu olmaması gerektiğini söyledi.

Kur ayarları ile sömürülen bir insanlık var

Rusya ile ekonomik ilişkilerin en üst seviyede geliştiğine işaret eden Başbakan, Türkiye'nin önümüzdeki 20 yıl içinde enerji alanında 100 milyar dolarlık yatırım planladığını, Rus iş adamlarını da bu yatırımlara davet ettiklerini belirtti.

Rusya ile ruble ve TL üzerinden ticaretin önünün açıldığına işaret eden Erdoğan, "Kur ayarları ile emilen, sömürülen bir insanlık var. Kendi kaderimizi kendimiz belirliyoruz. Yerel paralarla ticaret sayesinde kayıpları kazançalara dönüştürüyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Türk bankalarının ruble üzerinden işlem yapabilir hale geldiğini kaydeden Başbakan, Rus bankalarının da TL üzerinden iş yapabilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Taze meyve ve sebze ihracatında yeni anlaşma

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in daveti üzerine iki günlük çalışma ziyaretinde bulunmak üzere Moskova'ya gelen Erdoğan'a Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker eşlik ediyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da İngiltere'den Moskova'ya gelmesi bekleniyor.

Erdoğan, Enerji Bakanı Yıldız'ın Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin'le enerji konularında ikili görüşmelerde bulunacağını, Tarım Bakanı Eker'in taze meyve ihracatı konusunda yeni bir anlaşma imzalayacağı bilgisini verdi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu da Rus meslektaşı ile bir görüşme gerçekleştirecek. Çarçamba sabah saatlerinde MGIMO'da üniversite öürencilerine hitap edecek Başbakan ardından Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin'le ikili görüşmeler yapacak. Erdoğan ve beraberindeki heyetin akşam saatlerinde Rusya'dan ayrılması bekleniyor.

Etiketler :