Erdoğan'dan sonra yeri garanti tek isim

Erdoğan'dan sonra yeri garanti tek isim

AK Parti'de Erdoğan dışında hangi isimlerin listeye girdiği kesin değil, bir kişi hariç.

Milletvekili adaylıkları için Ankara'da nefesler tutulurken, listelere son şeklini vermeye hazırlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün liste çalışmalarına sadece cuma namazı için ara verdi. AK Parti'de 10 kişilik bir ekiple listeleri hazırlayan Başbakan Erdoğan'ın yeri garanti görülüyordu ve bugün ikinci isim de belli oldu.

Milletvekili adaylarını belirleyen 10 kişilik ekiptekilerin bile bazılarının liste dışında kalabileceği konuşulurken, Erdoğan'dan sonra yeri garanti ikinci isim Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu.

Uluslararası kurumlar içinde seçilmiş en yüksek rütbeli Türk unvanını taşıyan Çavuşoğlu, milletvekili listelerine giremediği zaman bu unvanı düşecek. Bu nedenle Türkiye'ye böyle bir başarıyı getiren Çavuşoğlu, Erdoğan'dan sonra yeri kesin olan ikinci isim olarak görülüyor.

AK Parti'ye 5 bin 700 kişi aday adaylık başvurusu yapmış, liste 1100 kişiye indirilmişti. Başbakan Erdoğan, ön elemede saf dışı kalan bazı adaylarla ilgili de bilgi istedi.

Ankara'dan Başbakan Erdoğan'ın 30 kişiye yakın kontenjanı olduğu bilgileri geliyor. Eski ANAP'lı Ali Talip Özdemir, Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes, Ülkücü camianın önemli isimlerinden Ramiz Ongun ve referandum sürecinde 'evet' cephesi için çalışan Demokrat Parti eski lideri Süleyman Soylu Erdoğan tarafından aday gösterilebilir.

Sanatçı İbrahim Tatlıses'in durumu belirsizliğini koruyor. Mühih'te tedavisine devam edilen sanatçının, sağlık durumu düzelmezse listeye giremeyeceği belirtiliyor.

AK Parti'deki bazı önemli isimlerin de şehirlerinin değişmesi bekleniyor. Üç dönemdir milletvekilliği yapan Bülent Arınç ve Abdülkadir Aksu gibi isimlerin yerleri değişebilir. Bülent Arınç'ın Manisa'dan Diyarbakır veya Urfa'ya, Aksu İstanbul'dan Diyarbakır'a, Binali Yıldırım Erzincan'dan İzmir'e kaydırılabilir. Ertuğrul Günay ise batıdaki illerde yer alacak.

Gazeteci Şamil Tayyar AK Parti'ye aday adaylığı için Gaziantep'ten başvuru yapmıştı. Kulislere yansıyan bilgilere göre, Yiğit Bulut ile Fikri Akyüz'e de AK Parti'den teklif gitti.

Erdoğan ve 10 kişilik ekip, pazartesi akşam saatlerine kadar listeleri değerlendirmeye devam edecek.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU KİMDİR?


AK Parti'nin kurucularından Mevlüt Çavuşoğlu, 1968 Alanya doğumlu ve ilk kez 2002'de Antalya'dan milletvekili seçildi. Çavuşoğlu, Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Uluslararası İlişkiler okuduktan sonra burslu olarak ABD Long Island Üniversitesi’nde “Ekonomi” yüksek lisansı yaptı. London School of Economics'te doktora yaptı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nda çalışan Çavuşoğlu, şu an Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanlığı görevini sürdürüyor. 50 yıldır sadece Viyana'nın batısındaki ülkelerin başkanlık ettiği Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ne ilk kez doğudan bir ülke başkanlık yapıyor. AK Parti kurucuları arasında yer alan Çavuşoğlu'na bu makama adaylık sürecinde Erdoğan büyük destek vermişti. Erdoğan önümüzdeki günlerde Çavuşoğlu'nu makamında da tebrik edecek. ..   

ntvmsnbc 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.