Erdoğan'ın iddiası gerçekleşiyor

Erdoğan'ın iddiası gerçekleşiyor

Bir yılda 1.6 milyon kişi iş bulurken işsizlik martta % 13.7'ye indi.

Doğal trend yaz aylarında yüzde 11'lik rakamada rahat ulaşılacağını gösteriyor. Canlanma ile 360 bin kişiye daha iş imkanıyla bu yaz % 10'u göreceğiz.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan mayıs sonunda yaptığı "İşsizlik 3 ay içinde yüzde 10'a düşer" açıklaması epey tartışılmıştı. Başbakan 2-3 ay gecikmeli gelen ve şubat ayı verilerinden sonra yaptığı bu açıklamada mayıs verilerini mi yoksa temmuzu mu kastetti bilinmez ama oran doğal akışında bile üç ay sonra yüzde 11'lere inileceğine işaret ediyor. Toparlanma eğilimini de göz önüne alarak, Türkiye'de işsizliği yüzde 10'a düşürmek için 360 bin civarında insana daha iş bulunması gerekecek. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı mart işsizlik verileri toparlanmanın devam ettiğini gösteriyor. Verilere göre, martta işsizlik oranı yüzde 13.7'ye gerilerken işsiz sayısı 3 milyon 438 bin kişiye düştü. Oran geçen martta yüzde 15.8, işsiz sayısı da 3 milyon 776 bin kişiydi. Özetle; son bir yılda işsizlik oranında 2.1 puan, işsiz sayısında da 338 bin kişilik bir iyileşme var. Şubat 2010'a göre de işsizlik 0.7 puan, işsiz sayısı da 126 bin kişi düştü. 1.6 milyon kişi iş buldu. Rakamlara 'mevsimsel etkilerden arındırılmış' olarak bakıldığında toparlanma geçen yıla göre sürdü, şubata göre yerinde saydı. Mart 2009'da yüzde 14.8 ölçülen mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı bu yılın aynı döneminde yüzde 12.7'ye geriledi.



İŞSİZE SANAYİDEN İYİ HABER

Büyümenin öncü göstergelerinden sanayide hem ciro hem de siparişler artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan endekse göre sanayicinin cirosu nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.1, siparişi yüzde 19.9 artış gösterdi. Alt sektörler incelendiğinde, madencilik ve taşocakçılığı endeksinin yüzde 47.8, imalat sanayi endeksinin ise yüzde 18.4 arttığı dikkat çekti. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre nisan ayında en yüksek artış enerji imalatında görüldü. Enerji imalatında ciro endeksi yüzde 29.8 artış gösterirken, sermaye malı imalatında yüzde 11.2, ara malı imalatında 25.4, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 11.7, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 24.7 yükseliş yaşandığı belirlendi.

(Sabah)
 

Etiketler :