Erdoğan'ın İspanya'daki basın toplantısı

Erdoğan'ın İspanya'daki basın toplantısı

Başbakan Erdoğan, İspanyol mevkidaşı ile ortak açıklama yapıyor.

Ekonomik boyutlarını, ticari boyutlarını savunma sanayi boyutlarını ele alma imkanı oldu. Siyasi boyutlarda İspanya her zaman bize desteğini veren ülke oldu.

Avrupa Birliği'nde hiçbir ülkeye reva görülmeyen uygulama siyasi nedenlerle Türkiye'ye reva görüldü. 63'ten bu yana geldiğimiz nokta sadece 35 fasıl içinde 14 faslın açılmasıdır. Kaldı ki bizler son birkaç yıla kadar 'fasıllar sadece açılır ancak kapanmaz' diye bir şeyle de yeni tanıştık. Bunlar siyasi nedenlerle. Zira daha önceleri fasıllar açılır ve ondan sonra kapatılırdı.

İspanyol yatırımcılar bir yandan son derece dinamik olan iç pazarımızdan yararlanırken bir yandanda Türkiye'yi çevreleyen ülkelerden de yararlanma imkanı buldu.

 

Özellikle AB liderlerinin en kısa sürede gerekli adımları atarak bu krizden güçlenerek çıkmalarını temenni ediyorum. Bizler son 2,5 yılda İspanya'nın dönem başkanlığı sırasında hiçbir faslın açılmayışını da gündeme getirdik. Attığımız adımlara karşı aldığımız cevaplar siyasi nedenlerle olduğu için üzülmekteyiz. AB'nin ahde vefa ilkesine saygı gösterilmesini bekliyoruz.

Akdeniz'de yaşlanan gelişmeleri değerlendirdik. Suriye'deki gewlişmeleri değerlendirdik. 125 bin konteynır ve çadırlarda kalanlar var. Evlerini kiralayanlar var. Ürdün'de ülkesinden ayrı yaşayan insanlar var. 50 bin civarında öldürülen insanlar var. Bu dünya hiçbir zaman zorbalara kalmamıştır, zalimlere kalmamıştır. Siyasetçi adil olduğu sürece karşılığını bulur. Adil olmayanlar ise tarihte olduğu gibi, onlar zulümleriyle baş başa kalırlar. Hiçbir millet zalimlere yaşama hakkı tanımaz. Sonunda Suriye'nin de Suriye'nin başındakilerin de uğrayacağı netice budur. Bunu inanarak söylüyorum ve şu anda da gidiş orayadır.

Avrupa'daki İslam karşıtlığı konusunda endişelerimiz var.

PATROIT AÇIKLAMASI

NATO ile müzakare edilerek atılan adımlar çerçevesinde NATO'dan ve TSK'dan görevlendirilen heyetler çalışmalarını sürdürüyorlar. Belirlenecek ve adımlar atılacak.

OKULLARDA KIYAFET SERBESTİSİ

Siyasette bir gerçek vardır. Attığınız her adımın beğenenleri olur beğenmeyenleri olur. Eğer böyle bir adımı atmayı yürütme görevi hissediyorsa bir sıkıntı vardır. Ülkemizde yıllarca tek tip giyim tarzı hep eleştiri olmuştur. 'Bırakalım herkes nasıl arzu ediyorsa, gücü neye yetiyorsa onu alsın, onu evladına giydirsin. Bu şekilde bu tür adımlar atılsın. Bunlar hepsi bir talebin neticesinde atılan adımlardı. Uygulamanın 2012-2013 eğitim yılında başalayacağını söylemek istiyorum.

Filistin'in BM'de tanınması konusunda kararlıyız.

Bizim Suriye halkıyla bir sorunumuz yok. Bizim sorunumuz Suriye'deki rejimledir. Bizim şu ana kadar yaptığımız harcama 400 milyon doları aşmıştır. Ama biz açık kapı politikasıyla buna yine devam ediyoruz, devam edeceğiz. Bu desteğimizi, lojistik desteğimizi kendilerine vereceğiz. Suriye sınırında atılacak adımlar NATO'yu da bağlar.

İSPANYA BAŞBAKANI'NIN AÇIKLAMALARI

AA muhabirinin İspanya Başbakan'ına Türkiye'nin ekonomisini nasıl değerlendiriyorsunuz diye bir soru sorması üzerine, İspanyol Başbakan, "Türkiye'nin ekonomisi çok iyi durumda. Biz Avrupa ülkeleri ve İspanya olarak kötü durumdayız. Keşke biz de aynı durumda olsak. Sayın Türk Başbakan'ını tebrik etmek kutlamak ve aynı şekilde devam etmesini söylemek istiyorum." dedi.

İspanya Başbakan'ı Türkiye'nin AB üyelik süreci için ise "Türkiye üzerine düşen görevleri yerine getiriyorsa. Bunu sonuçlarına olumlu bir şekilde ulaşması gerekir." dedi.

Ayrıca bağımsızlımsızlık ilan edeceği iddiaları ortaya atılan Katalonya ile ilgili konuşan İspanya Başbakan"Katalonya İspanya hükümeti olarak şu anda yeni kurulacak hükümetle iş birliği yapmaya devam edecek. Bu son iki yıl içerisinde birbirimize destek olduk. İşbirliğimiz devam edecek. Hepimizin öncelik konusu ekonomik kriz. " dedi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.