Erdoğan'ın istediği iki komutan

Erdoğan'ın istediği iki komutan

Kara Kuvvetleri'ndeki iki orgenerallik kadrosu için 11 korgeneral yarıştı. Oylamada Erdoğan oyunu, terörle mücadelede önemli başarılara imza atan iki korgeneralden yana kullandı. Erdoğan'ı bazı Şura üyeleri de destekledi.

Mutlu Çölgeçen'in haberi

ORGENERAL BAŞBUĞ VEKALET BİLE ÖNERDİ


Erdoğan'ın Org. Iğsız'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmasına itirazı üzerine Org. Başbuğ "vekalet" formülünü önerdi. Kabul görmeyen öneri sonrası boş kalan bu kadroyu dolduracak en güçlü aday olan Org. Işık emekliliğini istedi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, hükümetin Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmasına sıcak bakmadığı Orgeneral Hasan Iğsız için "vekalet" formülünü bile gündeme getirdiği öğrenildi. Vekalet formülünün kabul görmeyip, Iğsız krizinin derinleşmesi üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşen Org. Başbuğ, "arkadaşlar rahatsız" dedi. Gül de buna "Demokrasi ve hukuk kuralları işliyor, kimse rahatsız olmasın" yanıtı verdi. SABAH, Türk siyasi tarihinde önemli bir etki bırakacak, 2010 yılı YAŞ sürecine ilişkin önemli ayrıntılara ulaştı. Jandarma Genel Komutanı Org. Atilla Işık'ın emekliliğini istemesine neden olan atama ve Şûra kararlarına ilişkin ayrıntılar şöyle:

KRİZİN AYAK SESLERİ

KOMUTAkademesine yapılacak atamalara ilişkin krizin ayak sesleri 29 ve 30 Temmuz tarihlerinde devletin zirvesinde yapılan görüşmelerde kendini gösterdi. Başbakan Erdoğan, Şûra'dan önce 29 Ağustos Perşembe günü yapılan son haftalık görüşmede Org. Başbuğ, Iğsız ve Balyozcu 11 generalin terfilerine sıcak bakmadığının işaretlerini verdi. Başbuğ aynı işareti Cumhurbaşkanı ile yaptığı haftalık olağan görüşmede de aldı.

2 KOMUTANDA ERDOĞAN'IN DEDİĞİ OLDU

ORG. Başbuğ, Gül ve Erdoğan'ın görüşlerini Karargahta komutanlarla paylaştı. Devletin zirvesindeki bu görüş ayrılığı nedeniyle Şura çalışmaları gergin başladı. Derin görüş ayrılığı kendisini korgenerallerin terfilerinde de gösterdi.

ŞÛRA'NIN ilk gününde Kara Kuvvetleri'ndeki iki orgenerallik kadrosu için 11 korgeneral yarıştı. İsimler tek tek okundu. Oylama yapıldı. Genelkurmay Başkanlığı iki orgeneral kadrosu için farklı isimleri önerdi. Erdoğan, terörle mücadelede önemli başarılar gösteren Özel Kuvvetler Komutanı Korg. Servet Yörük ile Korg. Yalçın Ataman'dan yana oy kullandı. Erdoğan'ın bu tavrı bazı Şura üyeleri tarafından da desteklendi.

ŞÛRA'NIN 2. günü 2 Ağustos Pazartesi günü toplantıda haklarında yakalama kararı bulunan 11 generalin durumuna ilişkin konular görüşüldü. Hükümet, 11 generalin emekli edilmesi gerektiği yönünde görüş belirtti. Ortaya çıkan bu derin görüş ayrılılığı o gün giderilemedi.

ZİRVE ÜSTÜNE ZİRVE


ORG. Iğsız, bazı komutanlar ve 11 general nedeniyle derinleşen kriz üzerine Şura'nın 3.günü Ankara'da zirve üstüne zirve yapıldı. Salı günü Şura üyelerine verilen öğle yemeği öncesinde Erdoğan, Gül ile bir araya geldi. 1 saat süren görüşme sonrasında yemeğe geçildi. Yemek sonrasında Gül-Erdoğan ve Başbuğ arasında üçlü zirve yapıldı. Başbuğ'un Iğsız konusundaki ısrarı ve 11 generalle ilgili "emekli edilsin" tezine itirazı sürdü. Ancak üçlü zirvede Org. Iğsız'ın durumuna ilişkin bir görüş birliğine varılamadı.

ÜÇLÜ zirvede Kara Kuvvetleri'ne yapılacak atama konusunda krizin aşılamaması üzerine Org. Başbuğ'un Org. Iğsız'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı için "vekalet" formülünü bile önerdiği kaydedildi. Ancak Başbuğ'un bu önerisi kabul görmedi.

ATAMA ve Şura krizi sırasında Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık arasında önemli bir görüşme trafiği gerçekleştirildi. Erdoğan, Gül ile Şura yemeği önce ve sonrasında görüşürken, kamuoyuna yansımayan 3'üncü görüşme de aynı günün akşamı gerçekleşti. Aynı saatlerde Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ ile kuvvet komutanları biraraya geldi.

ŞÛRA'DA Jandarma Genel Komutanlığı'na yapılacak atama da tartışma konusu oldu. Org. Başbuğ bu komutanlık için önce Org. Saldıray Berk ve Org. Bekir Kalyoncu'nun isimlerini önerdi. Ancak bu öneriler kabul görmedi. Erdoğan'ın ısrarı sonucunda Jandarma Genel Komutanlığı'na 2. Ordu Komutanı Org. Özel atandı.

ŞÛRA'DA derin görüş ayrılığı ise EDOK Komutanı Org. Ceylanoğlu'nun ataması ve İnternet Andıcında ismi geçen Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu'nun durumunda yaşandı. Başbuğ'un ısrarı sonrasında Org. Ceylanoğlu'nun ataması 1. Ordu Komutanlığına yapıldı. İki yıldır görev süresi uzatılan Tuğgeneral Çubuklu da terfi ederek Tümgeneral oldu.

Andıçta 1 terfi 2 temdit oldu

Hükümet muhalifi yayınlar yapmak için açıldığı iddia edilen internet andıcında imzaları olan generallerden 1 isim terfi alırken, 2 kişi temdit yedi. İfadeye çağrılan Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, tümgeneral oldu. Terfi bekleyen 11 korgeneral arasında ismi ön planda olan Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin'in görev süresi 1 yıl uzatıldı. Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde boş oramiral kadrosu olmadığı için temdit aldı. YAŞ krizinin merkezindeki isim 1'inci Ordu Komutanı Org. Hasan Iğsız'ın da durumu belirsiz.

'Özel' orduya 'özel' atama

Kara Kuvvetleri Komutanı atanmasıyla ilgili asker ve hükümetin uzlaşmaması nedeniyle krize dönüşen Yüksek Askeri Şûra'da (YAŞ) önemli bir görevlendirme dikkat çekti. Terörle mücadelede birinci dereceden sorumlu konumundaki 2'nci Ordu Komutanlığı'na çok özel bir atama gerçekleştirildi. Özel Kuvvetler Komutanı Servet Yörük, Orgeneralliğe terfi ettirilerek 2'nci Ordu Komutanlığı'na atandı. Yörük'ün, Özel kuvvetlerin etkin olacağı profesyonel ordu ve özel hudut birlikleri çalışmaları kapsamında Başbakan Erdoğan'ın da tercihiyle atandığı belirtiliyor. Yörük, Özel Kuvvetler Komutanlığı'da kuruluşundan bu yana görev yapıyor.

Sabah

Etiketler :