Erdoğan'ın İsveç Gezisi İptal

Erdoğan'ın İsveç Gezisi İptal

Başbakan Erdoğan, Ermeni iddialarını kabul eden İsveç gezisini iptal etti.

Başbakanlık Basın Merkezi, 17 Mart 2010 tarihinde gerçekleştirilmesi öngörülen Türkiye-İsveç Zirvesi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ülkeye yapacağı ziyaretin iptal edildiğini, Stokholm Büyükelçisinin de istişareler için Ankara'ya çağrıldığını bildirdi.

Başbakanlık Basın Merkezi aracılığıyla yayımlanan konuya ilişkin ''Hükümet Açıklaması'' şöyle:

''İsveç Parlamentosu'nda Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde bazı halklara soykırım yapıldığına dair bir önerge kabul edilmiş olmasını esefle karşılıyoruz. Kararı şiddetle kınıyoruz.Dayanaktan yoksun, büyük yanlışlarla malul bu kararı halkımız ve Hükümetimiz reddetmektedir.  Kararın İsveç'te 2010 Eylül ayında düzenlenecek seçimlere yönelik bazı siyasi çıkar hesapları yapılarak alındığı aşikardır. Yerel siyasi saiklerle kabul edilen bu önerge, Türkiye-İsveç ilişkilerine ve halklarımız arasındaki yakın iş birliğine ve dostluğa yakışmamıştır.

Tarihle dürüst şekilde yüzleşilmesi için çağrı yapan Türkiye'dir. Tarihle yüzleşmekten kaçınanlar, iddialarını karşılıklı olarak görüşmekten ve gerçeği bilimsel yöntemlerle çalışarak açığa çıkarmaktan korkanlardır. Bu korkuyu taşıyanlar, küçük siyasi çıkarlar peşindeki yabancı parlamenterleri istismar etmekte ve onlar tarafından istismar edilmektedirler. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemine ilişkin iddiaların İsveç Parlamentosu gündemine girmesi böyle bir istismar döngüsünün sonucudur.

Parlamentoların ve siyasetçilerin görevi, tarih konusunda yargıda bulunmak değil, tarihten ders çıkararak geleceği inşa etmektir. Tarihi gerçeklerin ve Türkiye'nin kendi tarihi ile ilgili görüşlerinin yabancı parlamentoların siyasi çıkar zemininde almış oldukları kararlarla değişeceğini sananlar ağır bir yanılgı içindedirler.

17 Mart 2010 tarihinde gerçekleştirilmesi öngörülen Türkiye-İsveç Zirvesi ve Sayın Başbakanımızın bu ülkeye yapacağı ziyaret iptal edilmiştir. Stokholm Büyükelçimiz, istişareler için Ankara'ya çağrılmıştır.''

STOCKHOLM BÜYÜKELÇİSİ KORUTÜRK:

  

Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Zergun Korutürk, İsveç Parlamentosu'nda 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının tanınmasını öngören karar tasarısının kabul edilmesiyle ilgili olarak kendisine resmi açıklama yapılmadığını ancak, şifahen ''Ankara'ya dönün" denildiğini söyledi. Korutürk, AA'ya yaptığı açıklamada, oylamadan çıkan sonucun son derece üzücü olduğunu, bunun, mükemmel ilişkilere sahip İsveç ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri bozacağını, tamirinin kolay olmayacağını ve zaman alacağını kaydetti. Büyükelçi Korutürk, "İsveç ile 2000 yılının başından itibaren ilişkilerimizde düzelme olmuştu. Neredeyse stratejik ortaklığa doğru gidiyordu. Tasarının, İsveç tarafına zarar vereceğini söyledim. Umarım zararının farkındadırlar" diye konuştu. Korutürk, kendisine konuyla ilgili olarak henüz resmi açıklama yapılmadığını ancak, şifahen ''Ankara'ya dönün" denildiğini, en kısa zamanda da döneceğini bildirdi.

Etiketler :