Ergenekon ve Balyoz sanıklarına kötü haber

Ergenekon ve Balyoz sanıklarına kötü haber

Emekli Hakim Albay Rüştü Atpulat, CHP ve MHP listelerinden milletvekili seçilen Balyoz ve Ergenekon davası sanıklarının, Anayasa gereği dokunulmazlık hakkına sahip olamayacağını söyledi.

CHP'den Mehmet Haberal, Mustafa Balbay, Sinan Aygün ve İlhan Cihaner ile MHP'den Engin Alan seçilmişti. Darbeye teşebbüs suçundan yargılanırken milletvekili seçilen sanıkların, Anayasa'nın 14 ve 83. maddeleri gereğince dokunulmazlık hakkına sahip olamayacağını dile getiren emekli Hakim Albay Atpulat, "Bu sanıkların tahliye edilip edilmeyeceğine elbette mahkeme karar verecek. Ben bir hukukçu olarak, bu kişilerin isnat edilen suç ve eldeki deliller ışığında tahliye edilmeyeceğini düşünüyorum. Edilseler bile milletvekilliği dokunulmazlığından faydalanmaları mümkün değil." dedi.

 

'ANAYASA'YA GÖRE DOKUNULMAZLIK ALAMAZLAR'

Atpulat, Anayasa'nın temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmasını düzenleyen 14. maddesinde, "Anayasa'da yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz. Anayasa hükümlerinden hiçbiri, devlete veya kişilere Anayasa'yla tanınan temel hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya Anayasa'da belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasını amaçlayan bir faaliyette bulunmayı mümkün kılacak şekilde yorumlanamaz." dendiğini hatırlattı. Bunun yanında yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddeyi de hatırlatan Atpulat, onda da, "Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Meclis'te ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki başkanlık dîvanının teklifi üzerine Meclis'çe başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar. Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanmış olmak kaydıyla Anayasa'nın 14. maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır." ifadeleri bulunduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: "Durum çok açık. Ergenekon ve Balyoz sanıkları, Anayasa'nın 14. maddesindeki temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılması suçundan dolayı müebbet ağır hapis cezasıyla yargılanmaktadır. Anayasa'nın, yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddesi çok açık ve nettir. 14. maddedeki durumlar, dokunulmazlık dışındadır. Bu sanıklar, dokunulmazlık zırhından istifade edemez. Bu durumu, Ergenekon sanıklarından Denizli'den milletvekili seçilen Erzincan eski Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner de 14 Mayıs 2011'de Denizli'de verdiği bir mülakatta açıklamıştır. Kendisinin Anayasa'nın bu hükmü gereği dokunulmazlıktan istifade edemeyeceğini söylemiştir. Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu da birçok kez bu sanıkların dokunulmazlık zırhından yararlanamayacağını belirtmiştir."

 

 

Milletvekili seçilen Ergenekon ve Balyoz davaları sanıklarının tahliye edilip edilmemesinin mahkemenin takdiri olduğunu ancak dosyadaki deliller gözönüne alındığında tahliye beklemediğini dile getiren Rüştü Atpulat, "Elbette kararı mahkeme verecek ancak bu sanıklar, tahliye edilse bile dokunulmazlık zırhından yararlanamaz. Bu süreçte davaları devam edecek. Yeni bir delil elde edilirse veya hüküm giyerlerse mahkeme tarafından yeniden tutuklanabilirler ama ben tahliye edilmeyeceklerini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

 

MHP'nin adayı Balyoz davası tutuklusu Engin Alan İstanbul'dan, CHP adayı Ergenekon tutuklusu Mehmet Haberal Zonguldak'tan, Mustafa Balbay İzmir'den seçildi. Tutuksuz sanıklar Sinan Aygün Ankara'dan, İlhan Cihaner Denizli'den Meclis'e girdi. Söz konusu davaların tutuklu sanıklarından, bağımsız aday olan Doğu Perinçek, Tuncay Özkan ve Çetin Doğan ise seçilemedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.