Ergenekon'da 136. duruşma

Ergenekon'da 136. duruşma

Genelkurmay Başkanlığı, herhangi bir soruşturma ve inceleme yapılmadığını bildirdi...

Genelkurmay Başkanlığı, ''terörle mücadelede kurulacak yeni oluşumda kendisine görev verileceğini'' söyleyen, ikinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanıkları İbrahim Şahin ile Fatma Cengiz'in beyanlarında geçen bazı asker kişiler hakkında herhangi bir soruşturma ve inceleme yapılmadığını bildirdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, ve eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu tutuklu 17 sanık katıldı.

Tutuklu sanıklardan eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ve Ersin Gönenci ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada, Odatv'ye yönelik operasyona ilişkin açılan davada tutuklu yargılanan, bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük ile birlikte 8 tutuksuz sanık da hazır bulundu.

Çapraz sorgusuna devam edilen eski Özel Harekat Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin'in akrabası olan tutuksuz sanıklardan Erdal Şahin'e, üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu, İbrahim Şahin'in sözünü ettiği terörle mücadelede kurulacak yeni birimle ilgili bilgisi olup olmadığını sordu.

Erdal Şahin de İbrahim Şahin'in Genelkurmay Başkanlığı tarafından kendisine görev verileceğini söylediğini belirterek, ''Ben hükümetin Şahin'e bir görev vereceğini düşünmedim. 'Doğan Yurt Paşa gelecek' diyordu. O da gelmedi'' dedi.

Haşıloğlu da İbrahim Şahin ve Fatma Cengiz'in ''terörle mücadelede kurulacak yeni birimle ilgili'' beyanlarında geçen asker kişilerden Bekir Kalyoncu ve Metin Gürak hakkında herhangi bir yasal işlem yapılıp yapılmadığına ilişkin Genelkurmay Başkanlığından gelen yazıda ''Gerek şahıs olarak gerekse kurum olarak bu şahıslar hakkında bir kanuni takibat yapılmadığının'' bildirildiğini söyledi.

Haşıloğlu, ayrıca gelen yazının ekinde yer alan Bekir Kalyoncu'nun ''İbrahim Şahin'i tanımam. Hiçbir ortamda ne yüz yüze ne de aracılar vasıtasıyla ne de telefon veya başka bir haberleşme vasıtasıyla görüştüm. Zaten söz konusu tarihte Genelkurmay Başkanlığında görevli değildim'' şeklindeki el yazısıyla yazılan beyanını okudu.

Erdal Şahin'e, Metin Gürak ile ilgili açıklamada ''Bu kişilerle, hiçbir yerde hiçbir şekilde temas ve görüşmesi olmadığını, Fatma Cengiz'in TSK'nın hiçbir biriminde görev yapmadığını'' söylediğini ifade eden Haşıloğlu, İbrahim Şahin'in bu kişilerle görüştüğüne ilişkin bilgisi olup olmadığını sordu.

Erdal Şahin de bu konuda bilgisi olmadığını ifade ederek, ''Ben sabahları işe gidiyorum. Sürekli yanında değildim. Akşamları kahveye gidip kağıt oynardık'' dedi.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞININ AÇIKLAMASI

Bu arada, Haşıloğlu'nun belirttiği Genelkurmay Başkanlığından gelen yazıda, sanıklardan İbrahim Şahin ve Fatma Cengiz ile ilişkili olarak kabul edilip haklarında dava açılan asker şahıslar Taylan Özgür Kırmızı, Muhammed Sarıkaya, Murat Eke, Emre Baltacı, İlhan Bulayır, Cihan Arık, Ali Oktay Şahbaz, Onur Özdemir ve Melih Yüksel ile Şahin ve Cengiz'in konuşmalarında geçen asker kişiler Metin Gürak, Bekir Kalyoncu, Talat Erten, Musa Oran, Mustafa Yaş, Doğan Yurt, Aziz Ergen hakkında herhangi bir soruşturma ve araştırma yapılıp yapılmadığının tespiti ile varsa bu konudaki soruşturma ve araştırma tutanak ve belgelerin gönderilmesinin istendiği belirtildi.

Ayrıca bu şahısların şikayeti üzerine Fatma Cengiz hakkında açılmış bir soruşturma veya inceleme olup olmadığının tespit edilerek bildirilmesinin talep edildiği ifade edilen yazıda, yapılan incelemede, isimleri geçen asker şahıslar ile Fatma Cengiz hakkında konuya ilişkin herhangi bir soruşturma ve inceleme yapılmadığı kaydedildi.

Yazının devamında Ocak 2009'da İbrahim Şahin'in basında yer alan ifadeleri üzerine o tarihte 7. Kolordu Komutanı olan Korgeneral Bekir Kalyoncu ile Genelkurmay İletişim Daire Başkanı olan Tuğgeneral Metin Gürak'ın bilgisine de başvurulduğu anlatıldı.

Yazıda, bu doğrultuda Genelkurmay Başkanlığının resmi internet sitesinden 12 Ocak 2009 ile 12 Şubat 2009 tarihlerinde konuya ilişkin açıklama yapıldığı ifade edilirken, mahkemeye bu açıklamaların gönderildiği anlaşıldı. (AA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.