Ergin'in cezası belli oldu

Ergin'in cezası belli oldu

Nizamettin Dal'ın işkence edilerek öldürüldüğü iddiasıyla açılan, Nuri Ergin ve Vedat Ergin kardeşlerin de aralarında bulunduğu 22 sanıklı davada karar çıktı.

Uşak E Tipi Cezaevi'nde 2000 yılında hükümlü Nizamettin Dal'ın işkence edilerek öldürüldüğü iddiasıyla açılan, Nuri Ergin ve Vedat Ergin kardeşlerin de aralarında bulunduğu 22 sanıklı davada karar çıktı.

İlk olarak Uşak Ağır Ceza Mahkemesi'nin aldığı karar Yargıtay tarafından bozulmuş, dava İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülmeye başlamıştı. Nuri Ergin ömür boyu, Vedat Ergin ve 6 adamı 20'şer yıl hapis cezasına çarptırıldı. İlk yargılamada Nuri Ergin beraat etmiş, Vedat Ergin ise 20 yıl 10 ay hapis cezası almıştı.

Uşak E Tipi Cezaevi'nde 6 kişinin ölümü ve 23 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylardan yaklaşık bir ay önce hükümlü Dal, işkence edilerek öldürülmüştü. Kamuoyunda "Karagümrük çetesi" adıyla bilinen suç örgütünün elebaşı Vedat ile Nuri Ergin kardeşlerin de aralarında bulunduğu 22 sanık hakkında dava açılmıştı. Uşak Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada sanıklardan Nuri Ergin'in beraatına, Vedat Ergin ve olaya karıştığı öne sürülen 11 sanığın 20 yıl 10'ar ay hapisle cezalandırılmasına karar verilmişti. Nuri Ergin, duruşmadaki ifadesinde Nizamettin Dal'ın mahkumlara "cinsel pislik" yaptığını ve linç edilerek öldürüldüğünü, kendisinin olayla ilgisi bulunmadığını ileri sürmüştü. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, kararı dosyadaki eksiklikler sebebiyle bozmuş ve İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. Burada dün (8 Aralık) görülen son duruşmaya tutuklu sanık Nusret Yıldız, başka bir suçtan da tutuklu Osman Gümüşçü ve tutuksuz bazı sanıklar katıldı. Halen farklı cezaevlerinde tutulan Nuri ile Vedat Ergin'i ise avukatları temsil etti. Sanık Gümüşçü, söz konusu olaydan sonra cezaevinde isyanlar başladığını, örgütlü yapılaşma bulunduğunu belirterek, "Nuri Ergin, 'Yapmayın.' deseydi, Vedat Ergin bir şey yapmazdı." şeklinde konuştu. Kendisinin de Ergin kardeşlerden işkence gördüğünü söyleyen Gümüşçü, davaya konu olaylarla ilgisi bulunmadığını belirtti. Mahkeme heyeti, Nuri Ergin'in azmettirmesiyle sanıklar Vedat Ergin, Hüseyin Canbaz, Ercüment Ekin, Özen Özçelik, Kadri Kalemli, Ceylan Gürbüz ve Ercan Arıcan'ın, kaldıkları cezaevinde iştirak halinde Nizamettin Dal'ı eziyet ederek kasten öldürdükleri, sanık Nusret Yıldız'ın da bilerek ve isteyerek bu eyleme yardım ettiğine karar verdi. Banıklar Nuri Ergin, Vedat Ergin ve 6 adamlarına ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti daha sonra, Nuri Ergin'in cezasını ömür boyu, Vedat Ergin'inkini 20 yıl 10 ay, Hüseyin Canbaz'ınkini 20 yıl, Ercüment Ekin'inkini 20 yıl, Özcan Özçelik'inkini 20 yıl 6 ay, Kadri Kalemli'ninkini 20 yıl, Ceylan Gürbüz'ünkini 20 yıl 3 ay 11 gün ve Ercan Arıcan'ınkini 20 yıl hapse çevirdi. Özcan Özçelik ve Nusret Yıldız'ın, cezaevinde kaldıkları süre gözönüne alınarak tahliyelerine karar verildi. Ergin kardeşlerin avukatı Ergun Bademci, Yargıtay'a itiraz ederek davanın duruşmalı olarak tekrar görülmesini isteyeceklerini söyledi. Av. Bademci, ilkinde beraat eden ancak ikinci davada ömür boyu hapis alan Nuri Ergin'e, hakkaniyet gereği diğer sanıklarla aynı cezanın verilmesi gerektiğini savundu.

CİHAN


Etiketler :