Erken tespitte 'kepçe kulak'ta  ameliyatsız tedavi

Erken tespitte 'kepçe kulak'ta ameliyatsız tedavi

Erken tespit edildiğinde kepçe kulak vakaları ameliyatsız tedavi edilebiliyor...

Estetik, Plastik ve Rekonstriktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Tuncer, 'Yelken kulak' da denilen 'kepçe kulak' vakasının erken tespiti halinde ameliyatsız tedavi edilebileceğini söyledi.

Op. Dr. Ali Tuncer, "Eğer doğar doğmaz sorun tespit edilirse doğumdan itibaren ilk 7-10 gün içinde gidermek mümkündür. Bunu nedeni anneden çocuğa geçen kadınlık hormonu (ösrojen) kıkırdak üzeri,nde yaptığı etkidir. Anneden çocuğa geçen östrojen kıkırdak yapıda yumuşamaya neden olur. Bu yumuşama etkisiyle kulağa dışarıdan şekil verilebilir deformite büyük oranda düzelir. Ancak bunda ne kadar erken davranılırsa başarı oranı o kadar artar. Sadece kepçe kulak değil diğer kulak deformiteleri de bu yöntemle düzelebilir. Kriptotiada denilen büzük kulak deformitesi buna örnek verilebilir." dedi.

Kepçe kulak ameliyatlarında ideal yaşın okul öncesi çağın olduğunu anlatan Op. Dr. Ali Tuncer, ameliyatın sonraki yaşlarda da yapılabileceğini söyledi.

Kulak gelişiminin 5-6 yaşlarında tamamlanması sebebiyle bu yaştan itibaren bu ameliyatlar yapılabildiğine dikkat çeken Dr. Tuncer şunları kaydetti:

"Okul öncesi çağ çocuğun psikolojisini olumlu yönde geliştireceğinden bu dönemde yapılması daha uygun olur. Yaş küçükse genel anestezi ile yetişkin yaşlar ise lokal anestezi ile yapılır. Kulağın arkasından bir kesiği ile girilerek kulak kıvrımını tekrar oluşturma, kulağın iç kıvrımını oluşturan kıvrımın hacminde azaltma, kıkırdağın önünü çizerek zayıflatma ya da kulağın kafaya yaklaştıran dikişler konularak yapılır. Ameliyat bittikten sonra kulağa verilen yeni şekil korunması için bandaj yapılır. Hastalar aynı gün içinde taburcu edilir. Bu bandaj iki üç gün sonra açılır ve yerine spor malzemesi satan yerlerden temin edile bilen tenisci bandajı ile kulak korumaya alınır. Genellikle iki üç hafta sonra bu uygulama sonlandırılır. Ameliyat sonrası kulaklar genellikle hafif şiş ve mordur. Bu şişlik ve morlukla iki üç gün içerisinde yok olmaya başlar. Kesi izleri kulak arkasına saklandığında izler hiç bir şekilde belli olmaz. Yapılan işlem kalıcı bir işlemdir ve ömür boyu kulağa verilen şekil korunur. Kepçe kulak ameliyatları hastaların genellikle memnun kaldığı estetik cerrahinin en yüz güldürücü ameliyatlarındandır."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.