Ermeni diasporası rahatsız

Ermeni diasporası rahatsız

Ermeni diasporasına göre, 'soykırım'ın bağımsız komisyonca incelenmesi talebi Türkiye'nin kurnazca bir taktiği

Bütün dünyada olumlu tepikler alan Türkiye Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik imzalanan Protokol ABD'deki Ermeri diasporasını panikletti.

ABD'nin önde gelen Ermeri kuruluşlarından Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), Türk-Ermeni uzlaşının 31 Ağustos'ta açıklanmasından bir gün sonra Kongre'nin iki kanadı Senato ve Temsilciler Meclisi'ne, "ABD'deki Ermeni topluluğunun çekinceleri"ni içeren bir not iletti.

1 Eylül 2009 tarihli notta ANCA Direktörü Aram Hamparyan, Kongre'yi "Tehlikeli tavizleri kabul etmesi amacıyla Ermenistan'a uygulanan baskılar" konusunda uyardı. Notta, ANCA'nın başlıca kaygılarının arasında, "Türkiye'nin blokajı ve yoğun ekonomik ve diplomatik baskıların altındaki Ermenistan'ın, çıkarlarını ve geleceğini tehdit eden koşullarını, özellikle önerilen 'tarihsel komisyonu'nu, kabul etmeye zorlanması" bulunduğu kaydedildi.

"Tarihsel komisyonu"na ilişkin maddenin, Ankara tarafından uzun bir süreden beri sürdürülen, "Soykırıma ilişkin tarihi kanıtlara gölge düşürmeye yönelik taktik" olduğu iddia edildi.

Avrupa güvenliği için iyi

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye-Ermenistan ilişkilerindeki iyileşmenin bölgedeki istikrar ve güvenliğe katkı yapacağına inandığını söyledi. NATO karargahında aylık basın toplantısı düzenleyen Rasmussen,"İkili (Türkiye ve Ermenistan) ilişkilerdeki iyileşmeyi büyük memnuniyetle karşılıyorum. Bunun Avrupa'nın bu bölgesindeki istikrar ve güvenliğe katkı yapacağına inanıyorum. Aynı zamanda ilgili tüm tarafların bölgesel barış ve istikrarın iyileşmesine odaklanacağına güvenim tam" diye konuştu.

dunyabulteni

Etiketler :