Eroğlu, Hristofyas'ı akılsızlıkla suçladı

Eroğlu, Hristofyas'ı akılsızlıkla suçladı

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum Kesimi Lideri Dimitris Hristofyas'ın sarsılan prestijini kurtarmak için Türkiye'ye karşı çıkmış kahraman havası ile hareket ettiğini söyledi.

BM 66. Genel Kurul çalışmaları nedeniyle New York'ta bulunan Derviş Eroğlu, Türkevi'nden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Türkiye ile KKTC arasında imzalanan Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması'nın mahiyetini sorması üzerine KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, şöyle konuştu:

"Bu, bundan sonra yapacağımız anlaşmaların anahtar anlaşmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin araştırma yetkisi vereceği şirketlerin uyacağı anlaşmadır. Bu şirketlere yetki verme yetkisini Türkiye'ye biz vereceğiz. Doğu Akdeniz'de artık araştırma gemileri göreceğiz. Ama bunun savaşa kadar gidebileceğini düşünmüyorum şu anda. Bu anlaşmayı Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile birlikte değerlendirdik. Bu karar kısa sürede alınmış bir karar değil. Üç hafta önce görüşmeler başlamıştı. Piri Reis gemisi araştırma yapacak. Sabah yola çıkmamıştı ama çıkacak. Türkiye ile bu anlaşmaları yapıp biraz ileriye götürdükten sonra Rumların tavrını göreceğiz. Bizim temennimiz, Rumların araştırma maksadıyla yola çıkmalarının engellenmesidir. Nitekim 2000'den beri denizaltı araştırmalarını sürdürüyorlar."

Güney Kıbrıs yönetiminin İsrail ile yakınlaşmasını da değerlendiren Derviş Eroğlu, "İşte hemen İsrail'e dört elle sarılmış bir Güney Kıbrıs görüyoruz. Türkiye ile İsrail'in ilişkilerinin bozulmasından dolayı... Burda siyasi bir amaç görüyoruz. Bu siyasi amaç görüşmeleri de menfi yönde etkileyecektir. Bizim isteğimiz, görüşmeleri menfi yönde etkileyecek herhangi bir şeyin gerçekleştirilmemesidir. Ben bunu sayın Hristofyas'tan da özellikle istedim ama ertelemedi. Halk arasında sarsılan prestijini, böyle milliyetçi duygulara sarılarak özellikle Türkiye'ye karşı çıkmış bir kahraman havasında hareket etti. Bu akıllıca bir hareket değil" diye konuştu.

Bunun İsrail'in ürettiği bir politika olup olmadığını soran bir gazeteciye yanıt veren KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, şunları söyledi:

"Bunu Güney Kıbrıs üretti ama biliyorsunuz İsrail ile Güney Kıbrıs arasında, Türkiye ile ilişkiler bozulur bozulmaz bir dostluk oluşuverdi. Doğalgaz aramaları konusunda kendi menfaatleri kadar Türkiye'ye karşı bir politika da izliyorlar. Anlaşma sonrası şu ana kadar bir şey gelmedi ama olacağını tahmin ediyorum."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.