Ersoy, kabri başında anıldı

Ersoy, kabri başında anıldı

İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy, vefatının 73. yılında mezarı başında anıldı.

İstanbul'daki bazı ilçe belediyelerin yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar, şairin Edirnekapı Mezarlığı'ndaki kabri başına gelerek dua etti.

Anma törenine katılan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Akif'in Küçükçekmece'ye çok büyük bir anlam kattığını, İstiklal Marşı şairinin sadece şairlik yönüyle değil, her yönüyle kendini bu memlekete vakfettiğini belirtti.

Akif'in yüreğinin memleket sevdasıyla tutuşan bir insan olduğunu ve kabri başında onu anmak için buraya geldiklerini ifade eden Yeniay, Akif'in örnek bir kişilik olduğunu dolayısıyla hangi yönüyle ele alınırsa alınsın bir model insanı teşkil ettiğini vurguladı.

Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı İlyas Töngüş ise bugünün çok önem taşıdığını belirterek, ''Akif'i anlamak için o dönemi iyi idrak etmek gerekir. O dönemdeki sıkıntıları ve çekilen ıstıraplar yüzünden milletimiz bitap düşmüştür. Akif, bunu görmüş ve Anadolu'ya geçip milli mücadeleyi başlatmıştır'' dedi.

Akif'in şiirlerinin ve vaazlarının milli mücadeleye büyük katkı sağladığını kaydeden Töngüş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Milletimin sıkıntılarına tercüman olmuş bir şahsiyettir. Gençliğimizin yetişmesi konusunda özellikle vurgu yapan Akif'in, bahsetmiş olduğu 'Asım Gençliği' şu anda kabri başında onu anmakta ve yad etmektedir. Onun verdiği bu emaneti en iyi şekilde taşıyacağız. Milli şairimiz Akif'i ve ülkemizi bugüne gelmesini sağlayan şehitlerimizi rahmetle anıyoruz, ruhları şad olsun.''

Eğitim-Bir-Sen adına eğitimci Yazar Ali Erkan Kavaklı da Mehmet Akif'in bağımsızlık savaşına taş koyduğunu, harç yerleştirdiğini ifade etti. İstiklal Marşı'nın bu temel taşları oluşturan mükemmel bir şiir olduğunu söyleyen Kavaklı, ''Bu memleketi yükseltmek isteyen insanlar olarak Akif'i okuyacak ve anlatacağız. Mehmet Akif'in bütün çabası memleketini esaretten kurtarıp yüksek mertebeye ulaştırmaktı. Akif, kendini iyi yetiştirmiş, alnı açık ve dik duruşlu bir insandı. Memleketimizin en zor zamanlarında bağımsız olacağını söylemiş ve bunun için de mücadele etmiştir'' diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi üyesi bir grup adına da Emre Yaşar, Mehmet Akif'in ne söylediyse onu yazdığını, inandığı yolda yürüdüğünü ve inandığı için söyleyip yazdığını vurguladı.

Konuşmaların ardından Mehmet Akif Ersoy için Kur'an-ı Kerim okundu ve dualar edildi. Ayrıca, şairin kabrine sevenleri tarafından çiçekler bırakıldı.

 

Etiketler :