Eruygur'a hafıza kaybı formülü

Eruygur'a hafıza kaybı formülü

Beyin kanaması geçirdikten sonra Şener Eruygur'un hafızasını kaybettiği iddiası kafaları karıştırdı. Uzmanların kuşkulu bulduğu gelişme bakın kimi hatırlatıyor:

Yenişafak'ın haberine göre beyin kanaması geçiren emekli Orgeneral Eruygur'un hafızasını kaybettiği iddiası, doktorların teşhisiyle çelişiyor. Uzmanlar, Eruygur'un beynindeki kanamanın hafıza kaybına neden olmayacağını söylerken, avukatı 'hiçbir şeyi hatırlamıyor' dedi. Çelişki, 'Eruygur'un hafızası GATA'da ilaçlarla silindi mi?' sorusunu gündeme getirdi.

Kandıra Cezaevi'nde düşerek beyin kanaması geçiren Ergenekon davasınının '1 numara'lı sanığı emekli Orgeneral Şener Eruygur'daki hafıza kaybı şüphelere neden oldu. Eruygur'a, Kocaeli Üniversitesi Hastanesi'nde konan 'kafatası ve beyin zarı arasında kanama' teşhisi hafıza kaybına neden olmuyor. Ancak Eruygur'un avukatı müvekkilindeki hafıza kaybının ciddi boyutta devam ettiğini söyledi. Bu durumda iki ihtimal ortaya çıkıyor:

1- Eruygur'un hafızası sonradan sevkedildiği GATA'da ilaçlarla silindi.

2- Eruygur 'hafızamı kaybettim' savunmasıyla ceza almaktan kurtulacak.

AVUKAT: HAFIZA KAYBI SÜRÜYOR

Kandıra Cezaevi'nde düşerek beyin kanaması geçeren Jandarma eski Genel Komutanı Şener Eruygur'a kaldırıldığı Kocaeli Üniversitesi Hastanesi'nde 'subdural hematom' (kafatası ve beyin zarı arasında kanama) teşhisi kondu. Daha GATA'ya sevkedilen Eruygur'un kısmi felce ek olarak hafızasını da kaybettiği açıklandı. Felç olduğu açıklanan Eruygur, GATA'da taburcu olduktan sonra bir kafede eşiyle otururken görüntülendi. Yeni Şafak'ın sorularını cevaplayan Eruygur'un avukatı Filiz Esen, müvekkilinin hafıza kaybında bir iyileşme olmadığını, sorunun çok ciddi bir şekilde devam ettiğini söyledi.

TEŞHİSLE, HAFIZA KAYBI ÇELİŞKİLİ

Ancak Eruygur'un beyindeki kanamanın hafıza kaybına neden olamayacağı ortaya çıktı. Bir kişinin geçirdiği kazanın beynine yaptığı hasarın MR ve tomografide belli olduğunu, böyle durumlarda hafıza kaybı yapabilecek travmalarla yapmayacakların bilimsel olarak belirlendiğini kaydeden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Subdural hematom adı verilen kafatasıyla beyin zarı arasında oluşan kanama normalde hafıza kaybı yapmaz. Bir koğuş ortamında düşerek oluşan kafa travması sonucu kişinin hafızasını ilgilendiren alanda bozukluk oluşmaz' dedi. Teşhis ile 'hafıza kaybı' iddiasının çelişmesi ise Eruygur'un GATA'daki tedavi süreciyle ilgili şüphelere neden oldu.

BEYNİ İLAÇLA GATA'DA MI SİLİNDİ?

Ergenekon davasının 1 numaralı sanığı Eruygur'un GATA'da ilaçlarla hafızasının silindiği de ileri sürüldü. Manyetik dalgalar ve ilaçlarla hafıza kaybının yapay olarak sağlanabileceğini belirten Prof. Tarhan, “Bir kimseye anestezi altında üst üste günlerce beynine elektriksel uyarılar verirseniz o kimsede beyninde uzun süre bellek karışıklığı ortaya çıkar. Bugünkü teknoloji ile bu mümkün. Belli ilaçlarla da geçici olarak hafıza silinebiliyor' dedi. Tarhan, kalıcı hafıza kaybının ise narkoz altında, beyinde elektriksel uyarılarla noktasal kanamalar yaptırılarak sağlanabileceğini belirtti.

Teşhis 'kalıcı unutkanlık' iddiasını çürütüyor

Şener Eruygur'un sağlık durumu ile ilgili raporlar ikinci iddianamenin eklerinde yer alıyor. Raporlara göre, Kandıra Cezaevi'nde düşerek beyin kanaması geçiren Şener Eruygur'a kaldırıldığı Kocaeli Üniversitesi Araştırma Hastanesi'nde subdural hematom (kafatası ile beyin zarı arasında oluşan kanama) teşhisi kondu.

'subdural hematom'un hafıza kaybına yol açmayacağını belirten uzmanlar, 'Ancak birlikte oluşan Subaraknoid Kanama (beyin zarları arasında kanama) ve Kontüzyon'un durumu ağırlaştırarak geçici hafıza kaybı oluşturabileceğni' belirtiyor. Uzmanlara göre bu durumda bile kalıcı hafıza kaybı oluşmuyor.

Şahin raporla kurtuldu

Eruygur'un durumu, Ergenekon'da tutuklanan Emniyet Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin'in, Susurluk davasında aldığı cezanın hafıza kaybı raporuyla affedilmesini hatırlattı. Susurluk davasında 'her şeyi anlatacağım' dedikten sonra trafik kazası geçiren Şahin, hafızasını kaybettiğini iddia etti. 6 yıl hapis cezasına çarptırılan Şahin, geçirdiği trafik kazasının üzerinden tam 2 yıl sonra 2002'de Adli Tıp'tan 'hafıza sorunu yaşadığı' şeklinde rapor aldı. Dönemin Cumhurbaşkanı Sezer de raporu dikkate alarak Şahin'in cezasını affetti.

Ceza almaktan kurtulur

İkinci Ergenekon iddianemesinde hakkında ömür boyu hapis talep edilen Eruygur'un mahkemede 'hafıza kaybı'nı ıspatlaması halinde ceza almaktan kurtulabileceği belirtiliyor.

Etiketler :