Esad-Davutoğlu fotoğrafı aslında ne diyor?

Esad-Davutoğlu fotoğrafı aslında ne diyor?

Davutoğlu ile Esad arasında beklenen görüşme dün gerçekleşti. Karşılıklı açıklamalar yapıldı. Ama herşeyi anlatan ise bu fotoğraf oldu...

Davutoğlu ile Esad arasında beklenen görüşme dün gerçekleşti. Karşılıklı açıklamalar yapıldı. Taraflar açıklamalarında diplomatik bir dil kullandı. Ancak görüşmenin nasıl bir havada geçtiğini ise basına dağıtılan fotoğraf karesi ortaya koydu.
 
Fotoğrafın görünen yüzünde Esad'ın sinmişliği ve Davutoğlu'nun hesap soruşu var. Görünmeyen yüzünde ise ülkeyi asıl yöneten Dışişleri Bakanı Muallim Haci bulunuyor.

Suriye Devlet Başkanı ile Türkiye Dışişleri Bakanı’nın görüşmesinden yansıyan fotoğraf karesini beden dili uzmanı İlhan Doğan, yorumladı. Doğan'ın görüşleri Milliyet gazetesinde yer aldı.

PATLAMAYA HAZIR BOMBA

Esad’ın emanet bir duruşu olduğunu söyleyen Doğan, “Esad’ın emanet bir duruşu var. İki bacağını yapıştırması iletişime kapalı olduğunu gösteriyor. Anlatmak istediğini anlatmaktan çekiniyor. Yani rahat değil. Vermek istediği mesajdan daha farklı bir mesaj veriyor. Asıl vermek istediği mesaj ise daha ağır ve daha net. Çok sert bir tutumu var. İnanılmaz derece konsantre olmuş ancak patlamaya hazır bomba gibi duruyor” dedi.

ŞİŞİRİLMİŞ BALON

Davutoğlu’nun ise buzları kıran bir oturuş şekli olduğunu söyleyen Doğan şöyle devam etti:

“Daha samimi duruyor. İkisi arasında bir iletişim bozukluğu söz konusu. İkisi de konuşuyor ama kimse kimseyi dinlemiyor. ‘Düşün, konuş, dinle’ tekniği uygulanmıyor. İki tarafta da sadece sembolik bir duruş var. Bedenleri orada, ruhları başka yerde gibi. Esad şişirilmiş bir balon gibi, sanki uçuyormuş gibi bir hava yaratıyor. Ayakları yere basmıyor aslında. Kendine hakimiyeti çok az. Bu nedenle de sadece dinlemiş olmak için dinliyor. Uyum sağlıyormuş gibi davranıyor ama esasen karşı tarafa hak vermiyor. Kamufle de var burada. Hoşgörülü, mütevazı, sade, adam gibi adam imajı veriyor. Böyle bir durumda karşı tarafla sağlıklı iletişime girmek imkansız. Davutoğlu aktifi, Esad ise pasifi oynuyor. Aktif ile pasifin yan yana gelmesi orada bir iletişim bozukluğu olduğunu gösteriyor.”

KUKLA ESAD

Radikal Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can, bu fotoğrafın görünmeyen yüzüne baktı. Esad'ın mahçup hali ve Davutoğlu'nun rahatlığını yazan Can, fotoğraf karesini büyüttükten sonra ne gördüğünü köşesinde yazdı:

Zaten fotoğrafın 'görünmeyen yüzü' açıyı genişletip ikili heyeti kadraja aldığınızda ortaya çıkıyor.

"Esad'ın yanı başında oturan Dışişleri Bakanı Velid Muallim koca salonda herkesten daha rahat bir tavır sergiliyor. Duruşu, oturuşu ve çıkışlarıyla adeta Esad'a 'zoraki kral' muamelesi yapıyor. Babasından kalan rejimin devamı için gerekli bir kukla.

Aslına bakarsanız Muallim, rejim adına bu mesajı Davutoğhı Suriye'ye ayak bastığında verdi. Karşılamaya kendisi gitmek yerine yardımcısını göndererek diplomatik bir dille "sizi fazla önemsemiyoruz" mesajı iletti.

Daha vahimi, Davutoğhı Şam'a doğru yola çıkarken bırakın bir jest yapmayı, Suriye Ordusu Türkiye sınırına yakın bölgelerde operasyon başlattı.
Hem de "Terörist grupları takip etmekten vazgeçmeyeceğiz" diyerek.Fotoğrafın görünmeyen yüzü böylece ortaya çıktı.
Çünkü Esad rejimi için muhalif gösterileciler terörist.
Türkiye bırakın Suriye'yi uyarmayı, şimdiye kadar çoktan teröristleri kınamalıydı!"

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.