Esad meydan okudu:"Kazanamayacaklar"

Esad meydan okudu:"Kazanamayacaklar"

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Mısır'da yayımlanan bir dergiye yaptığı açıklamada "Arap Baharı'nın kargaşadan başka bir şey getirmediğini ve Suriyeli isyancıların kazanamayacağını" söyledi.

El Ahram el Arabi dergisine yaptığı açıklamada, Esad, savaşan iki tarafın eşit olduğunu ve karşılıklı konuşmanın "tek çözüm" olduğunu söyledi. Esad, hükümetinin Libya'daki Kaddafi hükümetinin çöküşü gibi bir olayı yaşamayacağında ısrar etti. Suriye Cumhurbaşkanı Esad bir süredir açıklama yapmıyordu.

BBC'nin Lübnan'da bulunan muhabiri Jim Muir, El Ahram el Arabi dergisiyle yapılan mülakatın, rejimin belirlediği yoldan sapmadığını gösterdiğini kaydetti.

“İSYANCILAR 'SEVİLMİYOR'”

Suriye lideri, mülakatında, "Silahlı gruplar devlete karşı terör uyguluyor. Toplum isyancıları sevmiyor. Sonunda zafere ulaşamayacaklar." dedi.

Beşar Esad, Arap hükümetlerinin devrilmesinin "özgürlük, demokrasi veya sosyal haksızlığı sonlandırma yönünde daha çok kargaşaya yol açtığını" söyledi.

Esad sözlerine şöyle devam etti:

"Bu denklemin iki tarafı da eşit olduğundan diyalog tek çözüm yolu. Şiddet uygulanması kesinlikle yasak ve hükümet, kendisine silah doğrultanlara karşı eli kolu bağlı durmayacak."

Lübnan'daki BBC muhabiri, Esad'ın, Suudi Arabistan ve Katar'ın isyancıları desteklemesindeki rollerini de eleştirdiğini aktarıyor.

Esad mülakatında, "Uzun süreli yoksulluktan sonra bir anda çok zengin olanlar, parayla coğrafyayı, tarihi ve bölgesel kuvveti satın alabileceklerini sanıyorlar." dedi.

Beşar Esad'ın açıklamaları, ülkenin ikinci büyük şehri Halep'te çatışmaların yeniden alev almasına denk geldi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi adlı kuruluş, helikopterlerle desteklenen hükümet güçlerinin şehrin kuzeydoğusundaki Arkub semtinde isyancılarla çatıştığını duyurdu.

Merkezi İngiltere'de bulunan kuruluş, Halep'in Sahur ve Bustan el Kasr bölgelerinde de çatışmalar yaşandığını duyurdu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 140 sivil, 39 isyancı ve 46 güvenlik gücü personelinden oluşan 225 kişinin Perşembe günü öldüğünü açıkladı. Kuruluşa göre hükümete ait bir savaş uçağının Raka bölgesinde bir petrol istasyonunu vurmasıyla 30 kişi daha hayatını kaybetti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.