Esas mücadele şimdi başlıyor

Esas mücadele şimdi başlıyor

NBA'de 82 maçlık normal sezon sona erdi. Her iki konferansın en iyi 8 takımı, şampiyonun belirleneceği playoff'larda kozlarını paylaşacak.

Esas mücadele şimdi başlıyor

NBA'de 82 maçlık normal sezon sona erdi. Her iki konferansın en iyi 8 takımı, şampiyonun belirleneceği playoff'larda kozlarını paylaşacak. Cumartesi akşamı oynanacak Cleveland Cavaliers - Chicago Bulls maçıyla başlıyor.

İşte ilk günün programı;

Chicago Bulls 22:00 Cleveland Cavaliers
Milwaukee Bucks 00:30 Atlanta Hawks
Miami Heat 03:00 Boston Celtics
Utah Jazz 05:30 Denver Nuggets

* Saatler TSİ ile belirtilmiştir.

Birbirinden zorlu maçlara sahne olması beklenen playoff'larda eşleşmelerle ilgili olarak Sporx.com yazarı Sedat BALCI serilerle ilgili olarak tahminlerde bulundu.

 


İşte eşleşmeler ve tahminler...


DOĞU KONFERANSI


Chicago Bulls (8) – Cleveland Cavaliers (1)

Cavaliers tartışmasız Doğu'nun bir numaralı favorisi. İşi baştan sıkı tuttular ve istediklerini erkenden alıp yıldızlarını dinlendirerek playoff'lara giriyorlar. Shaq ve LeBron'un varlıkları, Mo Williams'ın, zaman zaman beklenenin üstüne çıkan partnerliği, Ohio ekibini bu seride açık ara öne çıkartıyor.

Bulls ise son maçta playoff biletini aldı. Aslında kendilerinin yerine Toronto Raptors gelse gözüm kapalı "Cavaliers süpürür" derim ama Bulls için öyle düşünmüyorum. Genç ve tecrübe kazanmış bir kadroları var ve "Cavaliers sendromu" yaşamıyorlar. Biri LeBron'suz olsa da bu sezon oynanan dört Cavs-Bulls maçının ikisini almaları onları kafa olarak olumlu etkileyecektir.

Tüm bu faktörler göz önüne alındığında, seriyle ilgili tahminimi "4-1 Cavaliers" şeklinde yapıyorum.


Charlotte Bobcats (7) – Orlando Magic (2)

Geçen sezonun konferans şampiyonu Orlando Magic, yaptığı hamlelerle geniş kadrosuyla bu sezon ligde iyi işler yaptı ve beklendiği gibi konferans ilk ikisine adını yazdırdı. Bu takımın gideceği daha çok yol var! Geçen sezon olduğu gibi Cavaliers'ı, playoff serisinde devirebilecek güce sahip tek Doğu ekibi de onlar. (Hatta Cavaliers'ın Shaq hamlesi de bir bakıma, Magic ile olacak olası eşleşmede, geçen sezon yaşanan Dwight Howard hakimiyetini azaltmak amacıyla yapıldı)

 

Magic için playoff maratonundaki söylenebilecek tek ve belki de en ciddi olumsuzluk, yumuşak savunmaları. Bunun sıkıntısını, bu seri dahil sürekli yaşayacaklar ve umutların en üst noktada olduğu yerde de belki de sırf bunun yüzünden şampiyonluktan olacaklar. Çünkü normal sezonun aksine playoff'lar, yumuşak savunmaları pek mutlu etmez.

Bobcats ise sezon ortası yapılan takaslarla gücüne güç kattı. Stephen Jackson ve Tyrus Thomas gibi isimler takımın rotasyonuna ciddi katkı yaptı. Bu da Bobcats'i, ikinci yarı playoff potasına soktu.

Larry Brown'ın öğrencileri, Howard ve arkadaşları karşısında bir maç kazanabilir ancak Magic sonunda istediğini alan taraf olur.


Milwaukee Bucks (6) – Atlanta Hawks (3)

Milwaukee bence geldiği nokta itibariyle büyük bir övgüyü hak ediyor. Bundan sonra alacağı her galibiyet onlar için ekstra olacak hatta süpürülseler dahi, hangi şartlarda buraya geldikleri düşünüldüğünde takımın moralini fazla bozamayacak.

Takımın bir numaralı skor opsiyonu Michael Redd'in yokluğunu, çok iyi bir sezon ortası hamlesiyle (John Salmons ve Jerry Stackhouse geldi ancak özellikle Salmons'ın varlığı çok önemli) telafi eden Scott Skiles'ın öğrencileri, normal sezon sonlarına doğru, çok iyi bir form grafiği yakalayıp takıma liderlik eden Andrew Bogut'un da sezonu kapatmasıyla resmen nakavt oldu. Beş ile altı arasında gidip gelen sıralamadaki yerleri çok önemli değil ancak playoff'larda Bogut çok aranacak. Hele ki karşınızda Josh Smith ve Al Horford gibi performansları yükselişte iki uzun varsa ve takım çaresizlikten, zaman zaman Ersan İlyasova'yı bile pivota kaydırabiliyorsa durumun vahametini anlayabilirsiniz sanırım... Josh Smith'in atletizmi ve çabukluğu karşısında durabilecek uzun yok gibi...

Her sezon performansını geliştiren Josh Smith, bol sıfırlı kontrat aşkına Joe Johnson ve tecrübeli Mike Bibby önderliğinde Hawks bu seriden 4-1 veya 4-2'lik sonuçlarla galip ayrılabilir.

Bu arada bu seriyle ilgili de şöyle bir ilginç not vereyim... Bu sezon Bucks formasıyla beklenenin üstünde bir performans sergileyen Ülker altyapısı çıkışlı Ersan İlyasova ile sessiz sedasız NBA'de dikiş tutturan ve Atlanta Hawks'ta yedek pivot olarak oynayan bir diğer Ülker altyapısı çıkışlı Zaza Pachulia da mini bir rekabet yaşayacaklar.


Miami Heat (5) – Boston Celtics (4)

Doğu'nun en çekişmeli serisi belki de bu takımlar arasında olacak. Celtics'in tecrübesi bir yana, yıldızların istikrar anlamında güven vermemesi en büyük handikapları. Rajon Rondo ve Paul Pierce haricinde geniş kadronun hakkı verilemiyor. Yine de "Ray Allen bu belli olmaz", "KG biraz kıpırdansın yeter" tarzı beklentileri de beslemiyor değilim. Yine de geniş kadrolarına ve son maçlarda saçmalamalarına rağmen özellikle son çeyrek performanslarına güveniyorum.

Miami ise tabii ki D-Wade'in ellerine bakacak öncelikle. Diğerleri figüran olarak kalmayıp ellerini taşın altına sokarsa 7. maça giden bir seri izleyebilir hatta Miami'yi turlamış olarak görebiliriz. Ancak açıkçası Wade ile iki maç kazanıp seriyi kaybetmelerini bekliyorum.

 

BATI KONFERANSI

Oklahoma City Thunder (8) – Los Angeles Lakers (1)

NBA dünyasının yeni starı Kevin Durant bu sezon Oklahoma'yı playoff'a soktu. Elbette ki Russell Westbrook başta olmak üzere yapılan yardımlar da çok önemli ama açık ve net bir biçimde bu takım Kevin Durant'indir. Bu sezon yaptıkları, gelecek yıllarda yapacaklarının teminatı olabilir ancak bu sezon frene basma zamanları geldi.

Hedefi, MJ'in yüzük sayısına ulaşmak olan Kobe için "motivasyon kaybı veya "bıkkınlık" gibi kelimeleri kullanmak imkansız. Pau Gasol gibi süper bir partner, Lamar Odom gibi harika bir bench gücü, son şampiyon Lakers'ı bu seride uçurur hatta Thunder'ı süpürmelerine yeter. Bir de sağlam, formda bir Andrew Bynum ile formda bir Ron Artest olursa o zaman Staples'da bir başka NBA finali izlememiz muhtemel...


San Antonio Spurs (7) – Dallas Mavericks (2)

Teksas derbisinde favori Mavericks ancak yine de her sonucu görmemiz muhtemel... Dallas için Caron Butler ve Brandon Haywood'un sezon ortası takıma gelmeleri ilaç gibi geldi. Jason Kidd ise bir çok maçta  insanları büyülemeye devam ediyor. Yine de bu takımın lideri Dirk Nowitzki. Diğerleri de ona eşlik ettiğinde Mavericks2in tadına doyum olmaz.

 

Bu serininin gidişatını bence Spurs'ün performansı belirleyecek. O kadar istikrarsızlar ki bu maçlar ilgili seri tahmini yapmak istemiyorum. Playoff'larda rakibi döve döve oynamalarına alışkınız ama bunu yine yapabilecekler mi bilmiyorum. Zira bu sezon zik zak anlamında yanlarına kimse yaklaşamadı.

Başta söylediğimi yine söylüyorum. Favori Dallas ama üç sonuca açık bir seri...


Portland Trail Blazers (6) – Phoenix Suns (3)

NBA'in yükselen değerlerinden Portland Trail Blazers için zor bir seri olacak. Takımın bir numaralı skor opsiyonu Brandon Roy'un son anda sakatlanıp sezonu kapatması moralleri bozdu ancak onlar için bu sezon sakatlıklar, olağan bir durum halini aldı. Sezon içinde 6-7 kişiyle oynadıkları maçlar oldu. LaMarcus Aldridge - Amaré Stoudemire ve Andre Miller - Steve Nash eşleşmeleri oldukça heyecan verici olacak gibi...

All-Star arasının ardından yakaladığı çıkışla önce playoff potasına giren ardından da basamakları bir bir tırmanan Phoenix Suns'ta ise bu çıkışın mimarı hiç kuşkusuz Amaré Stoudemire idi. Bu seride de Amaré seriyi alır gibi duruyor.

Tecrübeli kadro, geçen sezona çok daha iyi olan bench gücüyle Roy'suz Blazers en fazla iki maç alır gibi duruyor.


Utah Jazz (5) – Denver Nuggets (4)

Kuzeybatı Grubu'nun iki temsilcisi, kıran kırana verdikleri liderlik mücadelesi sonrası playoff ilk turunda eşleşiverdiler. Normal sezonu aynı sayıda galibiyet alarak tamamlayan Jazz ve Nuggets, iç saha performansları, bench katkısı, yıldızların oyuna etkisi anlamında birbirlerine çok denkler.

 

Bu noktada iki faktör, tur biletini almak anlamında dengeleri ciddi anlamda değiştirebilir. Birincisi Jazz'da Boozer'ın durumu (Kirilenko'dan çoktan vazgeçtim. Diğeri ise savunmalar... Bu faktörlerin seri içindeki görünümü serinin kaderini çizecek.

Mehmet'in yükselen performansı ve Deron Williams'ın deliciliğine rağmen Melo ve Billups önderliğinde Nuggets 4-2 veya 4-3 ile turu geçer gibi gözüküyor.

sporx.com
 

Etiketler :