Esed yanlıları, Amerikan elçilik binasına girdi

Esed yanlıları, Amerikan elçilik binasına girdi

ABD'nin Şam Büyükelçisi Robert Ford'un, muhaliflerin kalesi Hama'ya geçen hafta yaptığı ziyaret ile gerilen Amerika-Suriye ilişkileri, Esed yanlılarının misilleme girişimiyle tehlikeli boyutlara taşındı.

Dün, Şam'daki Amerikan büyükelçiliğine giren Devlet Başkanı Beşşar Esed yanlıları binaya Suriye bayrağı astı. Aynı grup, daha sonra Büyükelçi Ford'un konutuna saldırdı. Bir büyükelçilik yetkilisi Suriye hükümetini saldırıya müdahale etmekte geç kalmakla suçlarken, benzer bir girişim Fransa büyükelçiliğinin önünde de yaşandı. Fransız korumalar havaya ateş açarak kalabalığı dağıttı.

ABD'nin Şam Büyükelçisi Robert Ford'un, muhaliflerin kalesi Hama'ya geçen hafta yaptığı ziyareti protesto için toplanan göstericiler, Şam'daki Amerikan büyükelçiliğinin bahçesine girdi. Uluslararası ajanslar, rejim taraftarı göstericilerin Amerikan büyükelçiliğinin camlarını kırarak, binaya Suriye bayrağı astığını duyurdu. ABD'nin Şam büyükelçiliğinden bir yetkili, saldırıda büyükelçilik personelinden yaralanan olmadığını belirtirken, Suriye hükümetini saldırıya müdahale etmekte geç kalmakla suçladı. Göstericiler, Büyükelçi Ford'un konutuna da saldırdı. Aynı türden gösteriler Fransa büyükelçiliğinin önünde de yapıldı. Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero, kimlikleri belirlenemeyen kişilerin Fransa büyükelçiliğine girme girişiminde bulunduklarını, saldırıda üç elçilik görevlisinin yaralandığını açıkladı. Suriye Dışişleri Bakanlığı da, ABD ve Fransa büyükelçilerini çağırarak Hama'yı izinsiz ziyaret etmeleri nedeniyle sert bir protesto mesajı verdi. Suriye resmi haber ajansı SANA, ziyaretlerin uluslararası diplomatik ilişkilere ilişkin Viyana Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu, bu nedenle nota verildiğini belirtti. Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı da, Hama ziyaretlerinin, geleceğin Suriye'sini kurmayı hedefleyen ulusal diyalog başlarken ülkede güvenlik ve istikrarı bozabilecek bir teşvik ve dış desteğin varlığını ispatladığını ifade etti. Öte yandan dün Tahran'da temaslarda bulunduktan sonra Suriye'ye geçmeyi planlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Şam'da yaşanan olaylardan sonra bu ülkeye ziyaretini erteledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.