Eşek kasapları iş başında

Eşek kasapları iş başında

"Eşek kasapları" siparişleri yetiştirmek için kimseye aldırış etmeden kesime devam ediyor.

Adana'da kasap, kebapçı ve lokantaları ekonomik olarak zora sokan, halkı da tedirgin eden "eşek eti" tartışması sürerken "eşek kasapları" siparişleri yetiştirmek için kimseye aldırış etmeden kesime devam ediyor.

Adana Valisi İlhan atış Ruh Sağlığı Hastanesi ile Kredi Yurtlar Kurumu yemekhanelerinde verilen yemeklerde tek tırnaklı hayvan etinin kullanıldığının ortaya çıkması üzerine tüm kamu kurumları adına Adana halkından özür dilemişti. Görünüşe göre valinin bir kez daha özür dilmesi gerekecek..

Merkez Yüreğir ilçesindeki bir sulama kanalında yeni kesilip atılmış at ve eşek kafaları ile kemikleri bulundu. Evi sulama kanalının kenarındaki Mehmet Poyraz, "Kokudan uyuyamıyoruz, kimse önlem almıyor, kesim bu sıralar daha fazla arttı." diyerek dert yandı. Eşek kasaplarının köylerden 50 ile 100 lira arasında topladıkları hayvanları, kestikten sonra kilosu 5 ile 10 lira arasında sattıkları biliniyor. Bir eşekten ortalama 60-75, attan ise 120-150 kilogram arası et elde ediliyor.

Yurtkur'a bağlı öğrenci yurdunda öğrencilere at ve eşek eti yedirilmesinden sonra durulacağı tahmin edilen "tek tırnaklı" hayvanların kaçak kesimlerinin sürmesi halkı tedirgin ediyor. Bir firmanın ortaya çıkmasıyla işin kapanamayacağın söyleyenler, at ve eşek kesiminin sona erdirilmesi için tüm kurumların ortak hareket etmesini istiyor. Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şubesi ekiplerince geçen ay Yurtkur'a bağlı Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu'na yemek veren Burak yemekçilik firmasından et numunesi alındı. Yapılan laboratuvar incelemesinde etlerin "tek tırnaklı" hayvanlara ait olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine firmaya eşek eti veren Toros mahallesindeki Güven Kasabı mühürlendi. Yemek firması ile kasaba da 5'er bin lira tutarında ceza kesildi.

Vali İlhan Atış, şehrin "imajını" bozan eşek kesimlerine tepki gösterip halktan özür diledi. Kasaplar Odası Başkanı Murat Yağmur, yıllardır süren eşek eti sorunun kasapları zan altında bıraktığını belirterek denetimlerin odalara verilmesini istedi. Kebapçılar Odası Başkanı Şefik Aslan da eşek etinden dolayı son 10 günde kebapçılarda satışların yüzde 50 dolayında düştüğünü açıkladı. Ancak tüm bunlara rağmen eşek kasapları huylarından vazgeçmedi. Şehrin tenha mahallelerinde at ve eşek kesimine devam edildiği, son günlerde de bu kesimlerin arttığı ileri sürülüyor. Şehir merkezine uzak merkez Yüreğir ilçesine bağlı Bahçelievler mahallesinden geçen drenaj kanalında yeni kesilmiş at ve eşeklere ait kafalar ile kemik ve sakatatlara rastlandı. Şehrin ücra yerlerindeki bu kesimlere dur denmesi gerektiğini söyleyen işçi Mehmet Poyraz, "Ben sulama kanalına yakın bir yerde oturuyorum. Şimdi bile kokudan duramıyoruz. Ne yapacağımı bilmez haldeyim. Kime başvurdumsa sorunumu çözen olmadı." dedi.

Her yıl sorun yaşadıklarını söyleyen fakat adının açıklanmasını istemeyen bir vatandaş ise, "Jandarmaya haber versek, polise söyleyin diyorlar, polise telefon açtığımızda ise onlar gelene kadar eşek kemiklerini sulama kenarına atanlar kaçıyor." diye dert yanıyor. Bu arada, Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkililerinin de sulama kanallarını kirleten bu kişilere karşı ne gibi yaptırımlar uyguladığı merak ediliyor. Sulama kanalı kenarında ve çevredeki sazlıklara hastalıktan dolayı ölmüş eşeklerin de atıldığı göze çarpıyor.

Etiketler :