Esenler, iftar sofrasıyla Guinness'e girdi

Esenler, iftar sofrasıyla Guinness'e girdi

Esenler Belediyesi, 10 kilometrelik uzunlukta 7 bin masa ile 'dünyanın en uzun ve kalabalık' iftar sofrasını kurarak, Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hak kazandı.

İlginç görüntülerin oluştuğu iftar yemeğine 41 bin 120 kişinin katıldı. Uygulamadan memnun olan vatandaşların bir kısmı evlerinden getirdikleri yemeklerle orucun açarken, kimisi ise belediyenin verdiği iftariyeliklerle yetindi.

Geçtiğimiz sene 'Bir sofra da sen kur' davetiyle yaklaşık 15 bin Esenlerliyi aynı sofrada buluşturan Esenler Belediyesi, bu sene 40 bin kişilik iftar sofrasıyla rekor denemesinde bulundu.

Rekorluk iftar sofrası, ilçenin en merkezi caddesi olan Atışalanı Caddesi ile devamında bulunun ve Esenler'in trafiğe kapalı tek caddesi olan Davutpaşa Caddesi'ne kuruldu.

Caddenin tamamının araç trafiğine kapatıldığı alanda bazı yerlerde üç şerit halinde masa kuruldu. Yaklaşık 10 kilometre uzunluğundaki iftar sofrasına, 7 bin masa 42 bin 120 sandalye konuldu. Halka rekor denemesi için evlerinden yemek getirmeleri istenirken, yemek getirmeyen vatandaşlar için ise 10 ton pilav, 8 ton et, 100 bin adet su, 45 bin adet meyve suyu ve ayran, bin 500 tepsi baklava getirildi. Organizasyonda 2 bin 900 personel görev alırken, 50 Guinness görevlisi de çalışmalarda bulundu.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği rekor denemesinde ilginç görüntüler oluştu. Evinden yemek getirmeyen vatandaşlar, Esenler Belediyesi tarafından dağıtılan iftariyelikleri almak için yoğun çaba sarf etti. Bazı noktalarda masalarda yer bulamayan mahalleli çimenlerin üzerinde oruçlarını açtı. Aileleriyle birlikte binlerce kişiyle oruçlarını açmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden vatandaşlar, rekoru kıracaklarına inandıklarını söyledi.



Öte yandan, masalarda oturmalarına rağmen Esenler Belediyesi'nden iftariyelik alamayan mahalle sakinleri organizasyonu düzenleyenlere tepki gösterdi.

Bu toprakların tüm renkleriyle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, "Bu organizasyonla biz bu topraklarda birlikte Türkiye olduğumuzu söyledik." ifadelerini kullandı.

Sofraların paylaşıldığını vurgulayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, "Dostlukların ve güzel değerlerin burada yansımasını gördük. Hepimiz kardeşiz." diye konuştu.

Jüri üyelerinden Gazeteci-Yazar Doğan Hızlan da, dosyanın hazırlanmasından sonra İngiltere'ye gönderileceğini anlatarak, "Turnike olmadığı için kesin sayım yapamadık. Ancak bizim elimizde pafta var. Bu paftalarda herkesin yeri yerleştirildi. Bu paftaya göre sayım yaptık. Bu veriye göre rakam 41 bin 120. 16 binlik dünya rekorunu geçmiş durumdayız." şeklinde konuştu.

Önceki iftar yemeği Dubai'de 16 bin kişiyle kırılmıştı. İftar yemeğine 41 bin 120 kişi katıldığını belirleyen yetkililer hazırladıkları raporu İngiltere'ye gönderdikten sonra, raporun onanmasını bekleyecek.

Rapor onaylanırsa 'dünyanın en uzun ve kalabalık iftar sofrası' rekorunu Türkiye kırmış olacak.

Etiketler :