Eski Başkan Dert YANDI

Eski Başkan Dert YANDI

İzmir'de iki dönem belediye başkanlığını kazanan Burhan Özfatura bugün için, 'Şehirde dolaştıkça içim kan ağlıyor' diyor ve ekliyor: 'İzmir'in en büyük sorunu sahipsizliği. Yatırımlar engelleniyor...'

İzmir'le ilgili konuştuğumuz herkesin bir fikri ve çözüm önerisi var. En önemlisi de ortak buluşma noktaları. İşsizlik herkesin dilinde . Göç de aynı şekilde... Çare konusunda da benzer tespit yapılıyor; daha çok yatırım... Turizm, tarım, tarih gibi zenginliklerin iyi kullanılamadığı, İzmir'de bir birlik oluşturulamadığı ise hep dillerde. Bugün, İzmir'de iki dönem Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış 'nın fikirlerini aktarıyoruz. Özfatura İzmir'i anlatırken, "Bu şehirde dolaşırken içim kan ağlıyor" diye başlıyor söze... Sonra devam ediyor: "Türkiye'de en çok yatırım İzmir'de engelleniyor. Şehirde kim oldukları belli olan 15-20 'istemezükçü' bulunuyor. Bunlar bazı meslek odalarını da yanlarına alıp sürekli idare mahkemesine dava açıyorlar. İdeolojik hareket ediyorlar. Dolayısıyla tüm yatırımların önü kesiliyor. Yatırımlar engellenince, işsizlik önlenemiyor. İzmir'in her tarafı yarım kalmış yatırımla dolu. Tok açın halinden anlamıyor. Kimse işsizin derdini düşünmüyor. Allah'a şükür bizim gibi fukaralıktan gelenler ve geldiği yeri unutmayanlar bu derdin farkında..."

KİMSENİN SESİ ÇIKMIYOR
Burhan Özfatura, bu noktada İzmir'in önde gelen isimlerine ve meslek birliklerine de sitem ediyor. "15-20 kişinin sesi koca İzmir'den çok çıkıyor. İzmir'de gazetelerde duayen diye boy gösteren isimler, meslek birlikleri ise sesini hiç çıkarmıyor. Öncelikle bu zihniyetin değişmesi gerekiyor" diyor. Özfatura bu 'engelci lobi'nin yabancı yatırımcıyı da kaçırdığını anlatıyor. Birçok yabancının yatırım için geldiğini, ama davalar yüzünden vazgeçtiğini belirtiyor. Kendi dönemlerinde yat limanı için ABD'den bir şirket getirdiklerini söyleyen Özfatura, "Adeta para basacak bir projeydi. Herkes karşı çıkınca adamlar vazgeçip gittiler" diyor.

ZENGİNLER İÇİN DEĞİL
Burhan Özfatura da İzmir'de bir birlik oluşmamasından, özellikle işadamlarının şehre sahip çıkmamasından şikayetçi. Kendi döneminden bir örnekle durumu şöyle anlatıyor: "Rahmetli Özal ile çevre yolu ve Çeşme otoyolu projelerini geliştirdik. Bu yolu zenginler yazlıklarına kolay gitsin diye yapmadık. 'İhracat Ege'den yapılsın' diye düşündük. Haydarpaşa ve Karaköy limanlarında gördüm ki yapılan ihracatın yüzde 70'i Ege kökenli. Bunları İzmir'e çekmek istedik. Ama özel sektör
bu projeye destek vermedi. Bu yol ihracata katkı yapamadı."

İzmir sahipsiz kaldı, işadamları repoda
Burhan Özfatura, İzmir'in bugün geldiği noktayı anlatırken ilginç bir tespitte bulunuyor ve "İzmir'in en büyük sorunu sahipsizliğidir" diyor. Bu durumu İzmirliler'in şehirle ilgisi olmadığına bağlayan Özfatura, şunları söylüyor: "İşadamları gözünü Ankara'ya dikmiş durumda. Rakamlara bakın, repoda en çok parası olan şehir İzmir. Böylece kimse yatırım yapma derdinde değil. Herkes parasını repoya yatırıp oradan kazanmaya bakıyor. İşadamlarımız yatırım yapma heveslisi değil."

TOKi gelmek için hazır
Türkiye'nin hemen her yerinde toplu konutlar yapıp kentsel dönüşüme katkı veren TOKİ'nin İzmir'de olmamasını da eleştiriyor Burhan Özfatura... Kendi dönemlerinde 32 bin konut ürettiklerini hatırlatan Özfatura, TOKİ'nin gelmesi için talep olması gerektiğini söylüyor. Özfatura, "TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar benim arkadaşım. Kendisi İzmir'e hizmet etmeye hazır olduğunu söylüyor ama yerel yönetimlerden bir talep gelmeyince TOKİ ne yapsın" diyor.

ÖZFATURA' DAN TESPİTLER...
Rabbim İzmir'de yerin altını da üstünü de imkanlarla donatmış. Örneğin jeo termal. Çeşme'de, İnciraltı'nda birçok proje yarım kaldı. Turizmde 1 saatlik hizmetin geliri 5 dolardır. Sağlık turizminde bu rakam 500 dolara çıkıyor.

Milletvekillerinin İzmir'e zerre kadar hayrı yok. Bir tek Vecdi Gönül dışında. O da bakanlık görevinden arta kalan zamanda ilgileniyor.

Parti önemli değil, bu şehre hizmet edecek olanı biz başımızda taşırız. Ama
İzmirli'nin umurunda değil.

İŞSİZLİĞE ÇARE İNŞAAT
Burhan Özfatura, toplu konut projelerinin işsizliğe de çare olacağını söylüyor: "İzmir'de şu anda üretilen konutlar hep üst gelir seviyesine hitap ediyor. Orta ve alt gelir gruplarına konut üretilemiyor. İşsizliği önleyecek en önemli sektörlerden birisi inşaat. Üretim başlarsa binlerce insan işe kavuşur."

KiMDiR?
1943 yılında Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde doğdu. 1964 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. 1973-1974 yıllarında Belçika'da KDV konusunda ihtisas yaptı ve İzmir Defterdarlığı'na tayin edildi. Dokuz Eylül Üniversitesi'nde İşgücü Planlaması konusunda doktora yaptı. 9 yıl öğretim görevlisi olarak da çalıştı. 1984'te yapılan yerel seçimde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazandı. 1989 yılında Başbakanlık Müşaviri oldu. 1994 yılında
yeniden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.



 

Etiketler :