Eski TRT spikerlerinden Jülide Gülizar öldü

Eski TRT spikerlerinden Jülide Gülizar öldü

Türkçe'nin gülümseyen yüzü, TRT'nin ve Türkiye'nin ilk haber spikerlerinden, usta sunucu, yazar, eğitmen Jülide Gülizar, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

O hep Türkçe’nin doğru kullanılması için uğraştı, örnek oldu, genç kuşakları özendirdi, dil konusunda yetiştirdiği pek çok kişiyi radyo ve televizyonlara kazandırdı.

1929 yılında Adana’da doğan Jülide Gülizar, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmasının ardından, 1956 yılında Ankara Radyosu’na girdi.

TRT’de çalıştığı yıllar boyunca kadın spiker olarak bir çok ilki gerçekleştiren, sunuculuğu, dili kullanmadaki özeni ve ilginç programlarıyla başarıdan başarıya koşan Jülide Gülizar, bir çok ödülün de sahibi oldu,

1982 yılında TRT’den emekli olan Gülizar, Türkçe’nin doğru kullanılması yolundaki mücadelesine aralıksız devam etti.

Çeşitli ajans ve yayın kuruluşlarında sunucu ve eğitmen olarak hizmet vermeye devam eden Gülizar, aralarında "Bir Konu Bir Konuk", "Where Are You Going Türkçe", "Burası Türkiye Radyoları", "Haberler Bitti, Şimdi Oyun Havaları" ve "Yaşam, Sana Teşekkür Ederim" adlı eserlerin de bulunduğu bir çok kitap yazdı.

Son olarak bir özeltelevizyon kanalında program hazırlayıp sunmakta olan Jülide Gülizar, zatürre teşhisiyle bir süredir tedavi görmekteydi.

Gülizar, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde akşam saatlerinde yaşama gözlerini yumdu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :