Et fiyatlarını düşürecek 3 adım

Et fiyatlarını düşürecek 3 adım

Başbakan Erdoğan son zamanlarda hızla artan et fiyatlarının normal düzeye dönmesi için ilgili bakanlıklara talimat verdi.

Hızla artan et fiyatları Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da tepkisini çekti. Başbakan Erdoğan, bir iki gün içinde et fiyatlarının normal düzeyine dönmesi için gerekli çalışmanın yapılması için başta Tarım Bakanı olmak üzere ilgili tüm bakanlara talimat verdi. Bu talimat üzerine Tarım Bakanlığı et fiyatlarındaki tırmanışı durdurmak amacıyla harekete geçti.

ÖNCE UYARI

Bakanlık’ın yaptığı tespitlere göre, et fiyatlarındaki artış canlı hayvan yetersizliğinden değil, üreticinin fiyatların daha da artacağı beklentisiyle malını et piyasasına sürmemesinden kaynaklanıyor. Bu tespit üzerinden çalışmaya başlayan Tarım Bakanlığı fiyatları dizginlemek için üç aşamalı plan hazırladı. İşte 50 liraya doğru hızla ilerleyen kırmızı et fiyatlarındaki spekülatif artışı frenleyecek plan:

Birinci aşama: Plan çerçevesinde ilk olarak üreticilere, spekülasyondan vazgeçip kesime uygun mallarını et piyasasına sürmeleri konusunda süre verildi. Bakanlık, gerekirse et ithalatının serbest bırakılabileceği durumunu da içeren uyarıyı birlik temsilcileri aracılığıyla bizzat üreticilere iletti. Bu uyarının ardından piyasa izlemeye alındı.

SINIRLI İTHALAT

Bir hafta ila 10 gün içerisinde eğer mallar piyasaya sürülüp fiyat artışı durursa plan bu aşamada tamamlanmış olacak. Bazı üreticilerin uyarıyı dikkate alıp şimdiden piyasaya et sürmeye başladığı, ancak henüz yeterli sürümün yapılmadığı belirtiliyor.

İkinci aşama: Üretici uyarıya rağmen pazara çıkmaz ve et fiyatlarındaki tırmanış devam ederse ikinci aşamaya geçilecek. Bu aşamada kırmızı et ithalatına sınırlı ve kontrollü olarak başlanması planlanıyor. Psikolojik etki amaçlı başlanacak et ithalatı ile üreticinin geleceğe yönelik fiyat artış beklentisi kırılmaya çalışılacak. Psikolojik ithalat kozu işe yaramazsa üçüncü aşamaya geçilecek.

CANLI HAYVAN KOZU

Üçüncü aşama: Bu aşamada et ithalat miktarının artırılması ile canlı hayvan ithalatı düşünülüyor. Bu çözüm yöntemi spekülatif kazanç peşinde olduğu düşünülen üreticiyi iyice köşeye sıkıştıracak. Özellikle canlı hayvan ithalatının yapılması halinde fiyatların normal düzeyinin bile altına düşeceği belirtiliyor.

UCUZLUK BEKLENMESİN

Çalışmaları yürüten kaynaklar, esas amacın et fiyatlarını ucuzlatmak değil, fiyatların aşırı ve nedensiz yükselmesini engellemek ve üreticinin de zarar etmeyeceği bir dengede tutmak olduğunu söylediler. Spekülasyonun durması halinde yerli üretimin yeterli olacağına işaret eden yetkililer, ithalata karar verilmesi halinde etin ABD, Arjantin, Peru, Şili, AB ülkeleri veya Avustralya’dan yarı fiyatına getirilebileceğini söylediler.

Et fiyatlarındaki artışta ithalat lobisi ve tekel etkili

Fiyatların artış nedeniyle ilgili ise çeşitli açıklamalar var. Uzmanlar, et ithalatının serbest bırakılması için fiyatların kasten artırıldığını iddia ediyor. Öte yandan fiyatların tekelleşmeden dolayı arttığı savunuluyor.

ARTIŞ NORMAL DEĞİL

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, kırmızı ette fiyatları artıracak bir neden bulunmadığını ifade etti. Artışın tekelleşmeden kaynaklandığını belirten Palandöken, ‘’Kasapların da büyük marketler karşısında tutunamaması ve bir bir kapanması nedeniyle oluşan tekelleşmeden dolayı et fiyatları sürekli yükselmektedir. Yani Spekülatörler et fiyatlarının düşmesini istemiyor” dedi. Fiyatlardaki yükselişin vatandaşı sıkıntıya soktuğunu söyleyen Palandöken, artışın normal olmadığını, büyük et spekülatörlerinin fiyatları yüksek tuttuğunu kaydetti. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise, kasapların kendisini arayıp “Dükkanımda satacak mal bulamıyorum” diye ağladığını belirtti.

Sorunun çözümü için canlı hayvan ithalatının serbest bırakılması gerektiğini savunan Yalçındağ, “Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker’den pirinç fiyatlarına karşı sergilenen tutumu et için de sergilemelerini istedim. Yem fiyatları konusunda da ‘Sopanın ucunu gösterin’ dedim” diye konuştu.Bugün

Etiketler :