Et yerine yumurta muz yerine elma

Et yerine yumurta muz yerine elma

Ekonomik kriz, ne yemeklerdeki damak zevkinizi ne de sağlığınızı tehdit etmesin.

Uzmanlar, hem lezzetli hem ekonomik hem de sağlıklı yemekler hazırlamanın formülünü açıkladı. Muz yerine elma, et yerine yumurta yemek hem cebinizi hem de sağlığınızı koruyor...

Kriz döneminde mutfak harcamalarını azaltırken, sağlıklı besinler tüketmek elinizde. Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Yeşim Çelik, "Kriz döneminde mutfak harcamalarını dengeleyerek sağlıklı beslenme" hakkında çok önemli ipuçları verdi.

PAZARA GİDİN TAVSİYESİ

"Ne alacağınızı bilmeden, öylesine alışverişe çıkmak gereksiz harcamalar yapmanıza neden olacaktır" diyen Çelik, ucuz, taze sebze ve meyveleri almak için semt pazarlarına gidilmesi gerektiğinin altını çizdi. Çelik şöyle konuştu:

HALK GÜNLERİNİ TAKİP EDİN

"Pazara gidilemiyorsa marketlerin manav ve şarküteri reyonlarındaki halk günlerini takip etmek hesaplı bir alışveriş için ilk koşullardan biridir. Kişi aç olduğunda satın alacağı besinlerin miktarı da çoğalabilmekte, ayrıca lüzumsuz bazı besinler de alınabilmektedir.

Bunu engellemek için alışverişe açken çıkmamak önemlidir." Çelik, alternatif gıdalarla ilgili de çarpıcı tespitlerde bulundu: "Satın alacağınız meyve sebzeleri tercih ederken mutlaka mevsiminde olmasına dikkat ediniz. Mevsimlik sebze ve meyveler, turfanda sebze ve meyveden daha besleyicidir ve fiyatları da çok daha ucuzdur. Örneğin meyve alacaksınız, kış mevsimindeyiz bu yüzden bu mevsimde çilek veya kiraz almak yerine portakal, mandalina, elma tercih etmenizi öneririz.”

MUZ VE ELMA

Elmanın besin değeriyle, muzun besin değeri arasında çok fazla fark olmadığının altını çizen Yeşim Çelik, “Fakat aralarındaki fiyat farkı oldukça fazladır. 1 orta boy elma ile 1 küçük boy muzun kalorileri eşittir" diye konuştu.

Zeytinyağı formülü

Karnabahar, lahana, kereviz, Brüksel lahanası, ıspanak, pırasa, pazı gibi sebzeler bağışıklık sistemini kuvvetlendirici ve kanserden koruyucu özelliğe sahiptir. Bu sebzelere zeytinyağını çiğ olarak eklemenizin çok daha sağlıklı olacaktır. Kullandığınız zeytinyağını her bir porsiyon sebze yemeğine 1 tatlı kaşığı olarak ekleyin.

Marul ve maydanoz

Salatalarınızı hazırlarken yapraklı marulu tercih etmenizde fayda vardır. Çünkü yapraklı marulla göbek marul arasında besin değeri açısından bir fark yokken yapraklı marulun fiyatı göbek marula göre daha ucuzdur. Ayrıca salatalarınıza ekleyeceğiniz maydanoz C vitamini ve demir açısından zengindir.

Protein kaynağı

"Kriz döneminde et tüketimimiz azaldı, yeterli beslenemiyoruz" diye üzülenler için yumurta, kurubaklagiller ve süt alternatif protein kaynakları olabilir. Yumurta iyi kalite protein içerdiği gibi demir içeriği de yüksek ve ete göre çok daha ucuzdur. Ayrıca, kurubaklagiller ve tahılı bir arada içeren bir mönü besin değeri açısından etin yerini tutabilir.

Etiketler :