'Etin kilosu 50 TL olacak!'

'Etin kilosu 50 TL olacak!'

Et fiyatlarında korkutan tahmin. İşte fiyatların yükselmesinin nedeni...

Adana Kasaplar Odası Başkanı Murat Yağmur, Türkiye'de Kurban bayramı öncesi 600 bin olan küçükbaş hayvan sayısının 200 bine düştüğünü bu nedenle de etin kilosunun 30 liraya kadar yükseldiğini belirterek, "Böyle devam ederse etin kilosu yazın 50 lirayı bulur" dedi.

Oda Başkanı Murat Yağmur, bütün uyarılara ve cezalara rağmen Türkiye'de küçükbaş hayvanın neslinin yok edilmeye devam edildiğini söyledi. Yağmur, "Özellikle Kurban Bayramı'nda dişi küçükbaş hayvan kesimi yasaklandı. Ancak vatandaş bütün yasaklara rağmen büyükbaş ya da koç kesmek yerine dişi küçükbaş hayvan keserek kendi kuyusu kazdı. Türkiye'de resmen küçükbaş hayvanın nesli tükeniyor. Önümüzdeki yılda Kurban Bayramı'nda küçükbaş hayvan kesimine devam edilirse Türkiye'de küçükbaş hayvanı bulmak artık çok zor olur. Küçükbaş hayvan karaborsaya düşer" diye konuştu.

Küçükbaş hayvanın Türkiye'de azalmasının bir diğer nedeninin ise ihracat olduğunu vurgulayan Yağmur, özellikle Arap ülkelerine küçükbaş hayvan ihracatı yapıldığını ifade ederek, "Koyun sayısı 1 milyonu aşana kadar ihracat durdurulmalı. En azından dişi küçükbaşların ihracatına devlet yasağı gelmeli. Bunun önüne geçilmezse vatandaş eti altın fiyatından daha pahalıya alacak. Bu mutlaka yasak olmalı" dedi.

Devletin küçükbaş hayvan besiciliğini cazip hale getirmesi gerektiğine de dikkat çeken Yağmur şunları kaydetti:

"Yemin kilosu 3 liraya yaklaşmış durumda. Devlet büyükbaş hayvan besiciliği için vatandaşa destek veriyor. Aynı desteği küçükbaş hayvan besiciliği içinde vermeli. Çünkü Türkiye'de büyükbaştan çok küçükbaş hayvan tüketiliyor. Özellikle Kurban Bayramı'nda küçükbaş hayvan kesiliyor. Büyükbaş kesimi zor olduğu için vatandaş tercihini küçükbaştan yana kullanıyor. Bu nedenle devletin küçükbaşı teşvik emesi gerekiyor."

Yağmur, şartlar yerine getirilmediği takdirde etin karaborsa olacağını vurgulayarak, "Şuanda etin kilogramını 30 liradan bazı yerlerde 27 liradan yiyoruz. Ancak böyle devam ederse yaza etin kilogramı 50 lirayı bulacak. Küçükbaş hayvan sorununa çare bulamazsak etin kilogramı daha da artacaktır. Zaten arık kimse et yiyemiyor. Bundan sonra hiç yiyemeyecek. Kurban kurbana et bulan vatandaş artık kurbanda da et bulamayacak" diye konuştu.

 

Etiketler :