Etnik Temizlik Mi Yapılıyor?..

Etnik Temizlik Mi Yapılıyor?..

Kırgızistan'da Özbeklerle Kırgızlar arasındaki çatışmalar ülkeyi kaosa sürüklerken, ülkeden kaçan Özbekler kendilerine karşı 'etnik temizlik' yapıldığını söylerken, Özbekistan sınırı mültecilere kapattı.

 

Kırgızistan'ın güneyindeki Oş ile Celalabad eyaletlerinde Kırgızlar ile Özbekler arasında 11 Haziran'dan beri devam eden çatışmalar ülkeyi tam bir kaosa sürüklüyor. Resmi rakamlara göre 171 ölü, 1800 yaralı olduğu açıklandı. Bölgedeki kaynaklar ölü sayısının 700'ü geçtiğini ifade ederken, Birleşmiş Milletler sınırı geçerek Özbekistan'a sığınan Özbek sayısının 250 bini geçtiğini duyurdu. Ülkeyi terk eden Özbekler, kendilerine karşı 'etnik temizlik' yapıldığını söylüyor. Özbekistan ise, 'Daha fazla mülteci kabul edecek kapasitesi olmadığı için sınırı kapattığını duyurdu.

BM: YARDIM KORİDORU AÇIN

BM, Kırgızistan'ın güneyindeki etnik çatışmalar sonucu on binlerce kişinin bulundukları bölgeleri terk etmesi nedeniyle, bu ülkeye insani yardım için acil hava koridoru açılmasını istedi. BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, Kırgızistan'daki şiddet olaylarının koordineli 5 saldırıyla başlayarak etnik çatışma biçimine dönüştüğünün göründüğünü belirterek, 'etnik şiddetin kontrolden çıkabileceği' uyarısında bulundu. Colville, 'Bu olanların kendiliğinden çıkan etnik çatışmalar olmadığına, bir dereceye kadar da yönlendirildiği, hedef alındığı ve iyi planlandığına dair güçlü belirtiler var' diye konuştu.


ÇETELER KIŞKIRTIYOR

Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Ramazan Dırıldayev, çatışmaların, ülkede yaşayan Özbeklerle Kırgızlar arasındaki bir 'etnik' çatışma değil, çetelerin kışkırtması olduğunu söyledi. Celalabad Güvenlik Sorumlusu Kubatbek Baybolov ise, cinayetlerin keskin nişancılar tarafından işlendiğini belirterek, 'Siyah ciplerle geliyorlar, Kırgızlara ateş açıyorlar. Sonra gidiyorlar Özbeklere ateş ediyorlar. Olay yerine gelen Kırgız güvenlik güçlerine ise kızgın halk saldırıyor. Ortada açıkça kışkırtma ve provokasyon var' dedi.

Dün akşam saatlerinde, 5 gün sonra bölgede çatışmaların azaldığı haberleri gelmeye başladı. Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, Oş ve Celalabad kentlerinde durumun sakinleşmeye başladığını ve güvenlik güçlerinin kontrolü sağladığını söyledi. Otunbayeva, ülkenin güneyinde kaybın çok büyük olduğunu ve ölenler için bugün ülkede yas ilan edilmesine karar verdiklerini açıkladı.

'Cehennem gibiydi'

KIrgIzistan'dakİ çatışmalar nedeniyle, bu ülkedeki Türkler, dün Türkiye'ye getirildi. Dışişleri Bakanlığı'nın talimatıyla, Türk Hava Yolları'na ait TK 5751 sefer sayılı Manisa adlı uçak, Kırgizistan'daki 11'i çocuk 151 Türk'ü dün İstanbul'a getirdi. Çoğunluğu Oş Devlet Üniversitesi'nde okuyan öğrenci ve öğretmenlerden oluşan yolcular, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yakınlarına sarılarak gözyaşı döktü.

ÖZBEK KATLİAMI

Yaşadıkları dehşeti anlatan Türk yolcular, Kırgızların Türklere yönelik bir saldırı yapmadığını sadece Özbekleri olanları öldürüp evlerini yağmaladıklarını belirtti. Yolcular, 'Ortam cehennem gibi, Özbek katliamı oluyor. Otoriter bir devlet yok. Katliamın bir an önce durdurulması gerekiyor' şeklinde konuştu. Olaylar sırasında Türklerden ölen olmadığı, sadece Sedat Tokay isimli bir öğrencinin bıçaklandığını ve hastanede tedavi altında olduğu belirtildi.

Olayların başladığı Oş kentinin Aravanski de kız yurduna evinin 200 metre yakında olduğunu belirten işadamı Nazmi Süleymanoğlu, 'Sistem şu; önce asker veya polis Özbek mahallesine girerek otomatik silahlarla tarayıp sindiriyor. Sonra Kırgız gençler geliyor, yaralıları ve yakaladıkları Özbekleri bıçak ve baltalarla parçalıyor. Tanklar Özbekleri ezerek öldürüyor.16- 17 yaşındaki gençler ellerinde devletin verdiği silahlar var. Orda Özbek katliamı yapılıyor. Ölüler kamyonlara yığılı istif edilmiş şekilde bekliyor. Ölülerin toplanmadığı mahalleler var' dedi.

 Kırgızistan'daki çatışmalardan dolayı bölgedeki Türklerin tahliye olması için Türk Hava Yolları'nın bu ülkeye dün ikinci bir uçak daha gönderdiği öğrenildi.

'İki aydır Türkiye'ye gitmedim'

Bakİyev, dün Belarus'ta düzenlediği basın toplantısında, Kırgızistan'da geçici hükümetin, hakkında gerçek dışı iddialar ürettiğini savundu. Belarus'a sığındıktan sonra buradan hiç ayrılmadığını ve Türkiye'ye gitmediğini söyledi. Geçici hükümetin yargı konularından sorumlu Başbakan Yardımcısı Azimbek Beknazarov, Bakiyev'in Türkiye'de olduğunu ileri sürmüştü.

Yabancılar topluca ülkeyi terk ediyor

Güneydekİ Oş ve Celalabad eyaletlerinde yaşanan olaylarda can güvenliği olmadığı sebebiyle bölgeden bugüne kadar 1103 yabancı uyruklu vatandaşın tahliye edildiği belirtildi. Kırgız Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında Türkmen uyruklu 300, Çin uyruklu 200, Hindistan uyruklu 198, Türk uyruklu 151, Pakistan uyruklu 134, Avrupa Birliği ülkelerinden 92, Afganistan uyruklu 27 ve Japonya uyruklu 1 kişinin tahliye edildiği ifade edildi.

Oğul Bakiyev'in iadesi istendi

KIrgIzİstan'In sürgündeki lideri Kurmanbek Bakiyev'in oğlu Maksim Bakiyev (33)'in pazar günü Londra'da gözaltına alındığı belirlendi. Kiralık bir uçakla Londra'ya giden ve gözaltına alınan Maksim Bakiyev'in Kırgız makamlarınca iadesi istendi. Kırgızistan'daki geçici hükümetin Başbakan Birinci Yardımcısı Almazbek Atambayev, ülkenin güneyindeki şiddetten devrik lider Kurmanbek Bakiyev'in oğlu Maksim Bakiyev ile devrik liderin kardeşi Canıbek Bakiyev'i sorumlu tuttu.

Etiketler :