Ev Alanların Yarısı Konut Kredisi Kullanıyor!

Ev Alanların Yarısı Konut Kredisi Kullanıyor!

Ev almanın bir çok yolu var ama Türkiye’de ev almanın yolu konut kredisinden geçiyor. HürriyetKıyasla.com’un hazırladığı, “İlk Evinizi Nasıl Aldınız yada Almayı Planlıyorsunuz?” anketine katılanların verdikleri cevaplara göre ev alacakların yarısı konut k

Birikimlerimiz Hala Sınırlı

2010 yılının son çeyreğinde, alınan konut yapı ruhsatlarında sıçrama yaşanması, Merkez Bankası’nın yayınladığı tüketici güven endeksine göre tüketicilerin konut alma eğilimindeki artış, sınırlı miktarda yükselme gösteren yeni ve mevcut konut fiyatları, uzayan konut kredisi vadeleri ve düşme eğilimindeki faiz oranları ilk evini almayı planlayanlar için ise güzel bir ortamdı. Ancak 2011 yılına girilirken Merkez Bankası’nın aldığı kararlar neticesinde konut kredileri maliyetlerindeki hızlı artış, ev almayı düşünenlerde hayal kırıklığı yarattı.

 

HürriyetKıyasla.com üzerinde yayınlanan, “İlk Evinizi Nasıl Aldınız ya da Almayı Planlıyorsunuz?” anketine katılan kullanıcıların verdiği yanıtlarda konut alınırken en çok tercih edilen yolun konut kredisi kullanmak olduğu göze çarparken, yükselen konut kredisi maliyetlerinin konut piyasasında bir durağanlık dönemine yol açması da beklenebilir. Kira öder gibi ev sahibi olma hayaline 2010 sonlarında bir hayli yaklaşılmışken, yapılan müdahaleler sonucunda yükselen konut kredisi faizleri nedeniyle konut kredilerine olan talep ise azalma eğilimi gösterebilecektir.

 

Anket sonuçlarına göre ilk evini konut kredisi kullanarak alanlar veya almayı düşünenler ankete katılanların %51’ini oluştururken, ankete katılanların %27’lık bölümü ev alabileceğini düşünmüyor, para biriktirerek konut aldığını veya alabileceğini söyleyenler ankete katılanların %16’sını oluştururken, borç para ile ev aldığını veya alabileceğini söyleyenler ise ankete katılanların %5’ini oluşturuyor.

 

Anket sonuçlarında hiç ev alamayacağını düşünen %27’lik geniş bir kesimin olması bir hayli düşündürücü iken, %16’lık kesimin tasarruf yaparak ev almayı düşünmeleri ise tüketicilerde finansal bilincin geliştiğinin bir göstergesi olabilir.

  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.