Ev ve iş yerleri boşaltılıyor

Ev ve iş yerleri boşaltılıyor

Kuvvetli yağışların etkili olduğu Trakya'da Edirne sular altında kaldı.

Edirne Valisi Gökhan Sözer, Bulgaristan'daki Harmanlı bölgesinde duvarlarında çatlak oluşan bir barajdan su bırakılması nedeniyle nehir debilerinin yükseldiğini söyledi. Suyun gece Edirne'ye ulaşacağını ifade eden Vali Sözer, "Yağışlar ve Bulgaristan'daki barajdan su bırakılması nedeniyle debi yükseldi. Meriç'in Bulgaristan'daki debisi 1100 metreküp saniye. Bu su 20.00- 24.00 sıralarında Edirne'de olacak. Arda ve Tunca nehirleri de Meriç ile birleştiği için onların debilerini de eklemek gerekiyor" dedi.

YAĞIŞLAR DEVAM EDECEK

Edirne'de nehirlerin seviyelerinde yaklaşık 900 metreküplük artış meydana geldi. Sarayiçi Ermeydanı'nın bulunduğu alanlardaki tarihi Fatih ve Kanuni Köprüleri nehirlerin taşma riski nedeniyle trafiğe kapatıldı. Yağışların devam edecek olması ve yaklaşan tehlikeye dikkat çeken Bulgaristan'daki Harmanlı bölgesindeki barajdan su bırakılması nedeniyle tehlikenin daha da büyüyeceğine dikkat çeken Vali Gökhan Sözer, düzenlediği basın toplantısıyla uyarılarda bulundu.

Bulgaristan'daki duvarları çatlayan küçük bir barajdan su bırakılmasından sonra sularının akşam saatlerinde Edirne'ye ulaşacağını kaydeden Vali Sözer, "Bizim Meriç, Tunca ve Arda nehirlerinin havzanın yüzde 95'i Bulgaristan'da. Oradaki kar ve yağmurlar bizim Edirne sınırları içerisindeki nehirlerin taşmasına ve etki oluşturmasına neden olmaktadır. Geçtiğimiz günlerde aşırı kar ve yağmur yağışı nedeniyle sular bir miktar yükseldi. Ancak Bulgaristan'ın Harmanlı bölgesinde küçük bir barajın bir miktar su bırakıldığını öğrendik. O nedenle Meriç Nehri Bulgaristan'da yükselmiş bulunuyor. Meriç'in Bulgaristan'daki debisi bin 100 metreküp saniyedir. Bu su bu akşam 20.00- 24.00 sıralarında Edirne'de olacak. Arda ve Tunca nehirleri de Meriç ile birleştiği için onların debilerini de eklemek gerekiyor."

'SIZAN BARAJ SUYU EDİRNE'YE GELİYOR'

Vali Sözer, Bulgaristan'dan gelecek su nedeniyle Meriç Nehri'nin debisinin 1500 metreküpe ulaşmasının beklendiğini belirterek, "Tabi bizim Meriç Nehri'nin taşkın riski 1300-1400 metreküp civarındadır. O zaman seddelere su dayanmakta ve Karaağaç bölgesinde, Tunca ve Meriç nehir köprülerinin bulunduğu alanlarda taşkın meydana geliyor. O nedenle suyu takip ediyoruz. Şu anda bir alarm ya da uyarı vermedik. Suyun Edirne'te taşkın yapacak şekilde geleceğini belirlersek tahliye talep edeceğiz. Buralarda yerleşim yok, kafeler, hayvanları ahırları var. Şehri ya da yerleşimi tehdit eder bir durum yok" diye konuştu.

Bulgaristan'ın Haskova bölgesi Harmanlı ve Lübimets şehirleri arasındaki İvanovo Barajı'ndan su bırakılması nedeniyle bölgede taşkınların meydana geldiği belirtildi. Debileri yükselen nehir sularının gece Edirne'yi de tehdit edebileceği tahmin ediliyor.

BULGARİSTAN, GÜMRÜK KAPISINI KAPATTI

Bulgaristan'da Harmanlı bölgesinde duvarlarında önce çatlak oluşan İvanova Barajı'nın duvarlarında Meriç Nehri'ndeki debinin yükselmesiyle çökme de meydana geldiği, taşkının büyümesiyle Bulgar yetkililerin Kaptan Androeova Sınır Kapısı'nı otomobil, otobüs ve TIR geçişlerine kapattığı öğrenildi.

Bulgaristan'da aşırı yağışların etkili olması sonucu Kapıkule'ye 20 kilometre uzaklıktaki Harmanlı ile Lübimes arasındaki 3 köy sular altında kaldı. Kapıkule Gümrük Kapısı'nın karşısındaki Kaptan Andreova Gümrük Kapısı'na 3 kilometre uzaklıktan geçen Bulgaristan tarafındaki Meriç Nehri'nin taşması sonucu gürük kapısı, otomobil, otobüs ve TIR geçişlerine kapatıldı.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.