Everest'in Tepesinde İlk Ezan

Everest'in Tepesinde İlk Ezan

Dünyanın en yüksek tepesi Everest'te, ilk ezan Suudi Arabistanlı dağcı Ez Zevman tarafından okundu...

Everest tepsine çıkan ilk Suudi Arabistanlı dağcı Faruk Bin Saad Ez Zevman, zirvede ilk ezan okuyan kişi de oldu. Bir ay süren 4 ayrı kampta yapılan hazırlıklardan sonra zirveye tırmanan grup, 4 Amerikalı bir İngiliz bir Kanadalı ve bir de Ummanlı dağcıdan oluşuyordu.

Er Raye Gazetesine konuşan 30 yaşındaki Ez Zevman, Cenabı Allah'ın dünyada yarattığı en yüksek noktadan ezan ilk ezan okumakla müşerref olmaktan son derece mutlu olduğunu ifade etti.

Bir Suudi Arabistan şirketinde halkla ilişkiler koordinatörü olarak çalışan ve dağcılığı hobi olarak yapan Suudi Arabistanlı genç, son bir buçuk yıldır tepeye çıkmayı planladığını ifade etti.

Son yedi yıldır dağcılık yapan Ez Zevman, dünyanın en yüksek noktası olan Everest tepesinin zirvesine ezan okumak için çıktığını da söyledi.


DAHA ÖNCE TÜRK DAĞCILAR TIRMANMIŞTI

Everest'e çıkan ilk Türk dağcı 21 Mayıs 1995'te Nasuh Mahruki oldu. Zirveye ikinci çıkan ve Nepal yönünden ilk tırmanan Türk ise 23 Mayıs 2001'de yaptığı tırmanışla Tunç Fındık. Elif Eylem Maviş, 15 Mayıs 2006'da Everest'e tırmanan ilk Türk kadın oldu.

Aynı tırmanış, Türklerden oluşan bir ekibin ilk Everest zirve çıkışıydı. Ekibin hedeflerinden olan ilk Türk oksijensiz tırmanışını lider Serhan Poçan gerçekleştirmeyi denemekle birlikte, bu hedefe ulaşamadı. 2007 yılında Fenerbahçe Spor Kulübü'nün 100. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında Tunç Fındık ve Mustafa Kalaycı Everest dağına beraber tırmandılar.

Suudi Arabistanlı dağcıdan önce zirveyi gören Türk ve Müslüman dağcıların 'ezan' okuyup okumadığı bilinmiyor. Eğer okudularsa Zevman "Everest'te ilk ezan okuyan dağcı" unvanını kaybedecek.

Etiketler :