'Evren kesin yargılanacak'

'Evren kesin yargılanacak'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Darbeciler mutlaka yargıalanacak

Anayasa'nın geçici 15. maddesi, 12 Eylül'deki referandum ile kaldırıldı. Fakat buna rağmen 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren ve arkadaşlarının yargılanıp yargılanamayacağıyla ilgili kafa karışıklığı devam ediyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Evren'in yargılanmasına yönelik başvurulara "görevsizlik" kararı vermesiyle birlikte tartışma yeniden alevlendi. AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini savunurken darbecilerin mutlaka yargılanacağını iddia etti.

Bozdağ, "Kenan Evren er geç hakim huzuruna çıkacak.
Mutlaka yargılanacak. Süreç devam ediyor." açıklamasını yaptı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hamza Keleş'in verdiği "görevsizlik" kararı, anayasa değişikliğiyle darbecilerin yargılanmasının 'aldatmaca' olduğunu savunan çevrelerin sesini yükseltti. Muhalefet partileri ve bazı hukukçular, 12 Eylül darbecilerinin yargılanmayacağı görüşünü yeniden seslendirmeye başladı. Fakat anayasa değişikliği paketini hazırlayan isimlerden AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ kesin konuştu. Bozdağ, öncelikle Ankara Cumhuriyet Başsavcısı'nın verdiği kararı eleştirdi. Savcının bu konuda takdir yetkisi olmadığını söyleyen Bozdağ, "Başsavcılık bu soruşturmayı yürütmek zorundadır. 'Ben bu soruşturmayı yapmıyorum' deme hakkına
sahip değil, bu konuda takdir yetkisi de yoktur. 12 Eylül darbesini yapanlar mutlaka yargılanacak. Anayasa değişikliği bunu gerektiriyor." diye konuştu.

Bekir Bozdağ, Kenan Evren ve arkadaşlarının Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi'nde yargılanma seçeneğinin de mümkün olmadığını savundu. Evren'in 1982 yılında cumhurbaşkanı olduğunu, askeri darbenin ise iki yıl önce yapıldığını hatırlatan Bozdağ, "Askeri darbeler görev suçu değildir. Yüce Divan'da yargılanmaları darbe suçunu meşrulaştırır. Böyle bir şey söz konusu olamaz." görüşünü dile getirdi. 12 Eylül paşalarının yargılanabilmesi
için
Meclis izni gerektiği görüşüne de yine aynı gerekçelerle karşı çıktı.

Etiketler :