Evren'e bir kötü haber daha

Evren'e bir kötü haber daha

Ağrı Barosu üyesi avukatlar, 12 Eylül darbecileri hakkında suç duyurusunda bulundu

Ağrı Barosu üyesi bir grup avukat, anayasa değişikliği paketinin referandumda kabul edilmesinin ardından, 12 Eylül darbesini yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Ağrı Barosu Başkanı Avukat Timur Demir ve baroya üye bazı avukatlar, Ağrı Adliyesi'ne giderek cumhuriyet savcılığına, darbeciler hakkında suç duyurusu dilekçesini verdi.

Baro binasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Baro Başkanı Demir, 1980 darbesi süresince binlerce insanın gözaltına alındığını, binlercesinin de fişlendiğini, vatandaşların yurt dışına kaçtığını ve yüzlerce vatandaşın da gözaltında kaybedildiğini dile getirdi.

Demir, darbe döneminde insanların tüm dayanma gücünü zorlayan onurunun ayaklar altına alınarak işkenceler yapıldığını ifade ederek, ''Gerek sağ görüşten gerekse sol görüşten olan ama ülkesi adına bir şeyler yapmaya çalışan insanlar idam edilmiş, dernekler, gazeteler kapatılmış ve hükümet ile meclis feshedilmişti.'' dedi.

1980 darbesi ile ülkenin bağrına düşen ateşten herkesin kendine pay aldığını söyleyen Başkan Demir, insanların kendi ana dili olan Kürtçeyle konuşmalarının yasaklandığını, toplumun Alevi-Sünni, komünist, milliyetçi diye kutuplaştırıldığını vurguladı. Avukat Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Çorum, Maraş ve Taksim olayları gibi toplumsal katliam olaylarının yaşandığı, Diyarbakır Cezaevi gibi utanç abideleri yaratan ve daha burada belirtilemeyecek birçok acının yaşanmasına neden olan bu sürecin öncelikle toplum vicdanında ve sonrasında da yargıda yargılanması gerektiği kanaatindeyiz. Ağrı Barosu olarak, tarihi ve kurumsal sorumluluğumuzun gereği olarak ülkemizde bir daha böyle olumsuzlukların yaşanmaması adına bize bu acıyı yaşatan dönemin askeri, siyasi ve bürokrat aktörleri hakkında suç duyurusunda bulunmayı, halkımıza ve ülkemize bir borç olarak bilerek, borcumuzu ödeme adına bugün itibariyle suç duyurusunda bulunuyoruz.'' şeklinde konuştu.

Baro Başkanı Demir, ayrıca, 1980 darbesi döneminde Ağrı'daki mağdurların baroya başvurmaları halinde, oluşturacakları komisyonla ücretsiz vekalet edeceklerini sözlerine ekledi.

 

Etiketler :