Evren'in kabusu gerçek oldu!

Evren'in kabusu gerçek oldu!

12 Eylül soruşturmasını yürüten Savcı Demir, yargılanması halinde intihar edeceğini söyleyen Kenan Evren'in ifadesini evinde alacak.

12 Eylül soruşturmasını yürüten Savcı Demir, yargılanması halinde intihar edeceğini söyleyen Kenan Evren'in ifadesini evinde alacak. Savcı kanlı 1 Mayıs’ı da incelemeye aldı.

Kenan Evren hakkında ‘darbe’, ‘işkence’, ‘adam öldürmeye azmettirme’ suçlamasıyla binlerce şikayet dilekçesi alan savcılık harekete geçti. Kenan Evren’in yaş durumunu dikkate alan 12 Eylül Savcısı Murat Demir’in bir numaralı şüpheli Evren’in ifadesini evinde alacağı öğrenildi. Savcılığın, darbe dönemi olan 1980 ile 1983 tarihlerinin dışına da çıkarak darbeye zemin hazırlayan sebepleri de soruşturacağı öğrenildi.

Bizzat Başsavcı Kuriş Evren’e gidebilir

Soruşturma kapsamında Kenan Evren’in 1 numaralı şüpheli olarak ifadesinin evinde alınacağı öğrenildi. Bu kararın alınmasında Evren’in yaşının ve sağlık durumunun yanı sıra 2006 yılında çıkan genelgenin etkili olduğu öğrenildi. 2006’da yayınlanan genelge uyarınca, yüksek rütbeli askerler, siyasiler ve bürokratların ifadelerinin bizzat Başsavcı ya da yetkilendireceği Başsavcıvekili tarafından alınması öngörülüyor. Darbecilerin ifade alma işleminin Başsavcı İbrahim Ethem Kuriş ya da bir Başsavcıvekili ile birlikte Savcı Murat Demir tarafından gerçekleştirileceği belirtildi.

Kanlı 1 Mayıs da Maraş da var

Anayasa değişikliği ile koruma kalkanları kalkan 12 Eylül Askeri darbesi sorumluları ve işkenceciler hakkında yürütülen soruşturma bu çerçevede derinleştirilirken, soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Demir, darbeye zemin hazırlayan olayları da mercek altına aldı. 1980 ve öncesi olan olayları inceleyen Savcı Demir’in, tarihe utanç olarak geçen 33 kişinin hayatını kaybettiği “Kanlı 1 Mayıs”ı da soruşturacağı öğrenildi. Ayrıca, Maraş olaylarının, darbeye zemin hazırlayan eylemler arasında olduğu için soruşturmada ele alınacağı ifade edildi.

‘Şartların olgunlaşmasını bekledik’

Her onlarca kişi öldürülürken 12 Eylül’de bu ölümlerin bıçak gibi kesilmesi üzerinde duran Savcı Demir’in Kenan Evren’in “Şartların oluşmasını bekledik” sözlerini de soruşturma kapsamında değerlendirmeye tabii tuttuğu belirtildi. Kenan Evren, “Ülkede 1970’ler boyunca her gün 50-100 insan sağ-sol çatışmasında ölürken, neden darbe yapmak için 12 Eylül sabahını beklediniz” şeklindeki bir soruya şu unutulmaz cevabı vermişti: “1970’lerin ortalarında halk henüz bir askerî yönetim fikrine tam olarak hazır değildi. 1980 yılı sonbaharına kadar olayları izleyerek koşulların iyice olgunlaşmasını bekledik.”

Bayrak Planı’yla Balyoz Planı aynı

Sorgu sırasında Kenan Evren’e “Bir sağdan bir soldan astık” sözlerinin de sorulacağı, hukuk dışı böyle bir mantıkla nasıl idam kararı verdiklerine açıklık getirmesinin isteneceği kaydedildi. Bu arada Balyoz Darbe Planı’nın, 12 Eylül Darbesi’nin yol haritası olan Bayrak Harekat Planı’yla birebir benzeştiği ileri sürüldü. Bayrak Planı’nda her saat başı halkın üstünden savaş uçağı uçurulmasının organize edildiği, aynı yöntemin Balyoz Harekatı’nda da planlandığı belirlendi. Balyoz Planı’nı hazırlayan ekibin, başarıyla gerçekleştirildiği için 12 Eylül Bayrak Planı’nı referans aldıkları dile getirildi.

Genelkurmay’dan Arşivler İstenebilir

Soruşturma kapsamında Savcı Murat Demir’in gerekli gördüğü takdirde Genelkurmay Arşivlerinden bilgi talep edeceği öğrenildi. Türkiye’den çeşitli illerden gelen suç duyurularının yetkisizlik kararıyla Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na gönderildiği öğrenilirken bölgesel olarak da il il darbecilerin soruşturulduğu ifade edildi.  

Star

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.