Ey Fransızlar... Vallahi...

Ey Fransızlar... Vallahi...

Fransa`ya giden Türkiye`den bir grup kadın, Fransızlara `Vallahi çarşaf giymiyoruz` şeklinde yakarışlarda bulundu

Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) 17 Ekim`de Fransa`nın Strasbourg kentinde düzenlenen bir toplantıya katıldı. Toplantıda, kendilerini modern kadın olarak tanıtmaya çalışan grup üyeleri Fransızlar tarafından şaşkınlıkla izlendiler.

Zaman gazetesindeki Kurşunkalem isimli yazarın iddiasına göre, Fransa`da bir toplantıya katılan Türkiye`den bir grup kadın çok konuşulacak davranışlara imza attı. İddiaya göre, Türkiye`den giden grup, kendilerini Fransızlara modern göstermek için bin dereden su getirdiler.

Kurşunkalem isim yazar konuyla ilgili şunları yazıyor:

"Strasbourg Ticaret Odası`yla ortaklaşa gerçekleştirilen konferansa 150 Türk-Fransız iş kadını katıldı. Dernek Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Semra Güral Sürmeli, Gencay Gürsoy, Gülsün Toker ve Yazgülü Aldoğan`dan oluşan Türk heyeti burada Fransızlara Türk kadınının ne kadar "modern" ve "çağdaş" olduğunu anlattı. Sonuç Fransızları ve TİKAD`ı ne kadar memnun etti bilinmez ama bu konferansa davet edilen ve Strasbourg`da iş kadını olan bir arkadaşımın anlattıkları beni hayli düşündürdü. "O gece anlatılanlardan bir Türk olarak utandım." diyen bu iş kadını, duygularını şöyle anlattı: "Salonun çoğunluğu Türklerden oluşuyordu. Türkiye`den gelen konuşmacılar üçüncü dünya ülkesi psikolojisinden kurtulamamış gibiydi. Fransızları, Türk kadınının çarşaflı olmadığına inandırmaya çalışıyorlardı. Erkeklerin şalvar giymediğini, kadınların çoğunluğunun türban takmadığını söylediler. Ben bu konuşulanlardan çok utandım. Adeta bizi AB`ye alın diye yalvardılar." O arkadaşıma, "Fransızların tepkisi nasıldı?" diye sormadan edemedim. Cevap oldukça ilginçti: "Kıs kıs gülüyorlardı."

Etiketler :