Eyleme 'terör örgütü' soruşturması

Eyleme 'terör örgütü' soruşturması

Hopa’daki olayları protesto eden gruptan gözaltına alınan 37 kişi hakkındaki soruşturma terör örgütleri adına faaliyette bulunmak suçundan yürütüldü.

Hopa’da emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümüyle sonuçlanan olayları protesto etmek için Ak Parti Ankara İl Başkanlığı’na yürümek isteyen grup ile polis arasında çıkan arbedenin ardından gözaltına alınan 37 kişinin, “halkta, devlete karşı kin, nefret ve isyan hissi uyandıracak şiddet veya diğer terör yöntemlerine başvurmayı teşvik edecek illegal yürüyüşe katılmakla” suçlandığı ortaya çıktı.  6 kişinin “terör örgütü yararına faaliyette bulunmak ve terör örgütü üyesi olmak” suçlarından tutuklanması istendi.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Hopa’dan geçişi sırasında emekli öğretmen Lokumcu’nun ölümüyle sonuçlanan olayları protesto etmek için 31 Mayıs’da Ak Parti Ankara İl Başkanlığı’na yürümek isteyen grupla polis arasında arbede yaşanmıştı.

54 kişi gözaltına alınmıştı
Arbede sırasında 54 kişi gözaltına alınmıştı. Bu kişilerden 3’ü avukat toplam 17 kişi serbest bırakıldıktan sonra kalan 37 kişi, dün adliyeye sevkedildi. 37 kişi, ifadeleri alınmadan önce Çevik Kuvvet ve terörle mücadelede görevli polisler eşliğinde Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bekletildi. Zanlıların ifadeleri, terör ve organize suçlara bakmakla görevli cumhuriyet savcıları tarafından teker teker alındı.
Savcılık sorgularının ardından Göksel I., Soner T., Çağdaş E., Ozan G., Sevgi S. ve Serhat K., “terör örgütü yararına faaliyette bulunmak ve terör örgütü üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklanmaları için mahkemeye sevk edilirken, 31 kişi serbest bırakıldı. Tutuklanması için mahkemeye sevkedilenler arasında yer alan Ozan G. ve Çağdaş E.’nin, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu’nun Ankara Üniversitesi’nde katıldığı bir etkinlik sırasında Kuzu’ya yumurta atan öğrenciler arasında da yer aldığı öğrenildi.

Halkevleri provoke etti
Alınan bilgiye göre, susma hakkını kullanan zanlılar, terör örgütleri TKİP, TKP/ML, MLKP, THKP/C adına faaliyette bulunmakla suçlandı. Zanlılara, emniyetteki ifadeleri sırasında, “olay günü sol terör örgütlerinin internet siteleri aracılığıyla Hopa’da meydana gelen olayları Sakarya Caddesi’nde protesto etmek amacıyla eylem yapılacağının duyurulduğu” ifadesi kullanıldı. Halkevleri’nin de “www.halkevleri.org” sitesinden eylem yapılacağını duyurarak, kitleyi ülkemizdeki demokratik süreci provoke etmeye yönelik eylem çağrısında bulunduğu belirtildi.

Halkta isyana teşvik
Zanlılara, bu bilgilendirmenin ardından şu sorunun yöneltildiği öğrenildi: “Halkta, devlete karşı kin, nefret ve isyan hissi uyandıracak şiddet veya diğer terör yöntemlerine başvurmayı teşvik edecek illegal yürüyüşe katıldınız mı? Katıldıysanız ifadenizi veriniz.”
‘Terör örgütü yararına faaliyette bulunmak ve terör örgütü üyesi olmak’ suçlamasıyla tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen 6 zanlıdan 5’i tutuklandı. Şüphelilerden Göksel I., Serhat K., Çağdaş E., Ozan G. ve Soner T.’nin ‘toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefet ve kamu malına zarar vermek’ suçlarından tutuklanmasına karar veren hâkim, diğer şüpheli Sevgi S.’nin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasını kararlaştırdı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.