Eyüp Sultan Türbesi restorasyonda

Eyüp Sultan Türbesi restorasyonda

Eyüp İlçe Müftüsü İsa Gürler, restorasyon çalışması olduğunu için Eyüp Sultan Türbesi'nin ramazan ayında açılamayacağını belirterek, ''Ancak ziyarete gelen halkımız hacet penceresinden türbeyi ziyaret edebileceklerdir'' dedi.

Gürler, yaptığı açıklamada, Eyüp Sultan Camisi ve türbesinin İstanbul'un en çok ziyaret edilen mekanlarından biri olduğunu belirterek, ''Bu da milletimizin Eyüp Sultan Hazretlerine gösterdikleri saygı ve sevgiden kaynaklanmaktadır. Ebu Eyyüb El Ensari, sevgili peygamberimizi yaklaşık 7 ay evinde ağırlama şerefine nail olmuş, peygamberimizin vahiy katipliğini, korumalığını yapmış, savaşlarda sancağını taşımış ve peygamberimizle birlikte Bedir, Uhud, Hendek savaşlarına katılmıştır'' dedi.

Gürler, Mısır, Suriye, Kıbrıs ve Filistin fetihlerine katıldığını belirttiği Eyüp Sultan'ın, 80 küsür yaşlarında miladi 669 yılında Hz. Muhammed'in İstanbul'un fethini müjdeleyen hadisindeki kutlu ordunun bir neferi olabilmek için İstanbul'a geldiğini ve burada vefat ettiğini anlattı.

Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmet'in, 1453 yılında İstanbul'u fethettikten sonra Eyüp Sultan'ın kabrinin bulunduğu yere türbe ve cami inşa ettirdiğini belirten Gürler, ''O tarihten bu yana da ülkemizin en önemli ziyaret yerlerinden biri halini almıştır. Yapılan araştırmalara göre normal zamanlarda bile günde 40-50 bin insanımız burayı ziyaret etmekte ve namaz kılmak için gelmektedirler. Ramazan aylarında bu sayı daha da artmaktadır'' diye konuştu.

''Restorasyon çalışması olduğu için Eyüp Sultan Hazretleri'nin türbesi Ramazanda ayında maalesef açılamayacak ancak ziyarete gelen halkımız hacet penceresinden türbeyi ziyaret edebileceklerdir'' diyen Gürler, dışarıda Kur'an-ı Kerim okunabileceğini ancak içeriye girebilmenin söz konusu olamayacağını belirtti.

Cemaatin Ramazanda ibadetlerini yapabilmeleri ve buradaki atmosferden nasibini alabilmeleri için bir çok program düzenleyeceklerini ifade eden Gürler, şu bilgileri verdi:

''Sabah namazından önce ve öğle namazından sonra her gün mukabele okunacaktır. Kur'an-ı Kerim bu ayda nazil olmaya başlamıştır. Dolayısıyla Ramazan ayında yapılacak en önemli davranışlardan birisi de Kur'an okumaktır, mukabele okumak, mukabeleye katılmaktır. Yine her gün öğle namazından önce Kur'an-ı Kerim meali ve tefsir dersleri burada yapılacak ve vaaz programı uygulanacaktır. Teravih namazlarından önce her gün ilçemizde ve İstanbul'un farklı ilçelerinde görev yapan değerli hocalarımız teravih namazından önce vaaz programını icra edeceklerdir.

Ramazan ayı boyunca her pazar günü ikindi namazına müteakip Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma dinletisi ve meal programı camimizde yapılacaktır. Hemen Eyüp Sultan Camisi'ne yakın Zal Mahmut Paşa Camisi'nde de her gün sadece bayanlara yönelik saat 11'de mukabele programı, ilahi, kaside ve meal programı icra edilecektir.''

Camiye gelen halkı türbe ziyaret adabı konusunda bilgilendirmek için önceki yıllarda bir broşür hazırlattığını anlatan Gürler, söz konusu broşürün ramazan boyunca dağıtılacağını ifade etti.

-EYÜP EL ENSARİ'DEN SEÇME HADİSLER-

Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak Eyüp Sultan Hazretleri'nin rivayet ettiği hadisi şerifleri ihtiva eden kitapçıkların hazırlandığını ifade eden Gürler ''Bu hadisleri müftülüğümüz derleyip topladı ve bunları 'Eyyüb El Ensari'den Seçme Hadisler' ve 'Eyyüb El Ensari'den 40 Konuda 40 Hadis' adında iki kitapçık haline getirdi. Bu kitapçıklar halkımıza ramazan ayında ücretsiz olarak dağıtılacaktır'' dedi.

Gürler, cami avlusunda din hizmetleri ve danışma bürosunun bulunduğunu ve buraların normal zamanlarda olduğu gibi ramazan ayında da faaliyet göstereceğini belirterek, halkın zekat, oruç, fitre ve diğer konulardaki sorularına müftülük görevlilerinin cevap vereceğini kaydetti.

Ramazan ayının yaz mevsimine gelmesi nedeniyle cemaatin iklimlendirme sistemi sayesinde sıcaktan etkilenmeden serin bir ortamda ibadetlerini yapabileceklerini sözlerine ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.