F-35'lerin motoru artık İzmir'de üretilecek

F-35'lerin motoru artık İzmir'de üretilecek

Kale Grubu, 12 ülkenin 3 bin adetten fazla sipariş verdiği F-35 savaş uçaklarındaki bazı parçaların üretimi için İzmir'de uçak motorları fabrikası kurdu. 75 milyon dolarlık yatırım 700 kişiyi istihdam edecek.

Türkiye'nin de konsorsiyum ortakları arasında yer aldığı F-35 olarak bilinen Müşterek Taarruz Uçağı'nın motor parçalarının üretilmesinde faaliyet gösterecek olan ve Kale Grubu ile ABD'li Pratt&Whitney ortaklığı tarafından inşa edilen uçak motor sanayi fabrikası İzmir'de açıldı. Yeni nesil taarruz uçağı olarak da bilinen F-35 uçaklarının F-135 motorlarının parçalarını üretecek fabrikanın İzmir'deki açılış törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Kale Grubu ve Pratt&Whitney şirketi yetkilileri katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Gül, 'Dolayısıyla Türkiye için gerçekten sanayide bu tip üretimler sınıf atlama, standart yükseltme anlamına gelmektedir. Bu tip tesislerin sayısının Türkiye'de giderek arttığını görmekten de her zaman gurur duyuyoruz' dedi.

YERLİ UÇAK İÇİN ALT YAPI

'Türkiye gibi büyük ülkelerin nüfus olarak, coğrafya olarak, itibar ve siyasi derinlik, ağırlık olarak, tarih olarak derinliği ve büyüklüğü olan ülkelerin muhakkak ki sanayisinin güçlü olması gerekir' değerlendirmesini yapan Gül, şöyle devam etti: 'İnanıyorum bu tesis giderek büyüyecek, üretilen parçalar artacaktır ve Türkiye'nin kendi tasarlayacağı, yapacağı uçaklar ve diğer ileri teknoloji ihtiva eden araçlar için kullanılacaktır.'

5 YILDA 700 KİŞİYE İŞ

Gerçekleştirilen bu işbirliği sonrası Kale Grubu'nda hedef, Ege Serbest Bölgesi'ndeki yatırımlarını 75 milyon dolara çıkararak, istihdamı 5 yılın sonunda 700 kişiye ulaştırmak. Türkiye'de toprakla başladıkları sanayi yolculuğunda gökyüzüne doğru yükseldiklerini dile getiren Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, havacılık sektöründe dünyanın en büyük iki şirketinden biriyle ortaklık kurduklarını ifade etti.

HEDEF ALMANYA OLMAK

Sanayide derinleşme gerektiği için bu yatırımı gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Okyay, 'Türkiye'nin, bu bölgenin Almanyası gibi ileri teknolojiye sahip bir ülke olması gerekiyor' diye konuştu. Lockheed Martin Corp şirketinin ana yüklenici olduğu F-35 projesine 1999'da giren Türkiye, F-35 projesi kapsamında 100 adet uçak satın almayı planladığını açıklamıştı.

Maliyeti yüzde 45 düşürüldü

Pratt & Whitney Askeri Motorlar Grup Başkanı Bennett M. Croswell de İzmir'deki fabrikada F35 parçalarının üretimi, geliştirilmesi ve sürdürülebilirliği üzerinde çalışacaklarını söyledi. F35 maliyetlerinin düşürülmesi üzerinde çalışmalarının sürdüğünü anlatan Croswell, '2009 yılında faaliyete geçirdiğimiz çalışmalar sonucunda yüzde 45 oranında maliyeti düşürdük. Ortaklarımıza 2 milyar dolar tasarruf sağladık. Kale ile gerçekleştirilecek son dece karmaşık bu parçaların üretimi bizim maliyetimizi düşürecek' dedi.

Kuruluş kararı 2004'te alındı

Kale Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay ise Amerikalı Pratt & Whitney ile yüzde 51-49 pay ile sonuçlanan ortaklığın sürecini anlattı. Havacılık sektöründe uçakların gövde ve kanat üretimiyle faaliyete başladıklarını dile getiren Osman Okyay, Pratt & Whitney ile F35 projesinde kontratı 2004 yılında imzaladıklarına vurgu yaptı. Türkiye'nin gözlem amaçlı Taktik İnsansız Hava Aracı (İHA) projesinde de çalıştıklarını hatırlatan Okyay, testleri devam eden İHA'ların üretiminde Türkiye'ye teknoloji kazandırdıkları söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.