Fadlallah yüzbinlerin omuzunda

Fadlallah yüzbinlerin omuzunda

Şiiliğin otoritelerinden ve önde gelen dini figürlerden biri kabul edilen Lübnanlı Muhammed Hüseyin Fadlallah son yolculuğuna uğurlandı.

Şiiliğin önde gelen otoritelerinden ve önde gelen dini figürlerden biri kabul edilen Lübnanlı Muhammed Hüseyin Fadlallah'ın Beyrut'taki cenaze töreni için on binlerce kişi bir araya geldi.

Fadlallah'ın uzun süren rahatsızlığının ardından önceki gün ölümü üzerine hükümetin ulusal yas günü ilan ettiği Lübnan'da bugün okullar ve devlet kurumları kapanırken, Fadlallah'ın fotoğraflarını taşıyan siyahlar içindeki kalabalık, cenazenin camiye taşınmasına eşlik etmek üzere ilk önce dini liderin Beyrut'un güneyindeki evinin önünde toplandı.

Bazıları tarafından Hizbullah'ın akıl hocası ve ruhani lideri, bazıları tarafından başta kadınlar konusunda olmak üzere ılımlı toplumsal görüşlere sahip din adamı olarak nitelenen Fadlallah'ın, Lübnanlı Şiilerin dışında Orta Asya ve Körfez ülkelerinde de geniş bir yandaş kitlesine sahip olduğu biliniyor.

ABD karşıtı görüşleri nedeniyle Batı medyası tarafından 1980'lerde Lübnanlı Hizbullah örgütünün dini lideri olarak nitelenmesi hem Fadlallah, hem de Hizbullah tarafından reddedilmişti.

İran'daki 1979 İslam Devrimini destekleyen Fadlallah, ancak devrimin lideri Humeyni'yi dünyadaki bütün Şiilerin tartışmasız ruhani lideri anlamına gelecek büyük ayetullah olarak nitelemekten uzak durdu.

Irak'ta 1935 yılında doğan Fadlallah, 30'lu yaşına kadar Necef'te bulunduktan sonra Lübnan'a taşındı.

Etiketler :