Fatih Terim Bosna Maçını Yorumladı

Fatih Terim Bosna Maçını Yorumladı

Bosna Hersek'le bugün kader maçına çıkacak olan Milli Takım'da Fatih Terim, 'Köklü değişiklik yapmayacağım' dediği kadroya 2 sürpriz oyuncu alacak..

Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, 19. Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 5. Grup'ta yarın Bosna Hersek ile yapılacak maçla ilgili, avantajın, Bosna Hersek'te olduğunu, ancak kendilerinin de zor maçları iyi oynadıklarını herkesin bildiğini söyledi.

Terim, Bilino Polje Stadı'nda bugünkü antrenman öncesi düzenlediği basın toplantısında, rakiplerini yenseler de 1 puan onların önünde olacaklarını belirterek, ''Kendi sahalarında, kendi seyircileri önünde oynuyorlar. Her türlü avantaj onlarda. Kazanırlarsa tamamen play-off hakkını kazanıyorlar'' dedi.

BOSNA HERSEK - TÜRKİYE MAÇINI CANLI YAYINLA HABERNAME.COM'DA İZLEYEBİLİRSİNİZ

Bunun dışında, iki takımın iddiasının devam ettiğini ifade eden Terim, ''Avantaj onlarda, ancak Türk Milli Takımı'nın da her yerde, herkesle iyi oynayıp, kazanmayı arzu ettiğini, bu tip maçları hırslı ve değişik oynadığını herkes biliyor'' diye konuştu.

Terim, sözlerine, Bosna Hersek teknik heyetinin ve oyuncularının, kendilerine olan güvenin doğal olduğunu vurgularken, ''Biz de kazanmak istiyoruz. Onlar, grup mücadelesinin bitimine 3 maç kala, 4 puan önde olmaları adına önemli bir avantaja sahipler. Türk Milli Takımı'nın önemli becerilerinden biri, bu taraflarda maçı çevirebilmek'' diye devam etti.

''KEŞKE HEP İLERİDE OLSAK''

Fatih Terim, hep geriden gelme konusundaki soru üzerine, ''Keşke hep ileride devam etsek ve orada kalsak'' derken, kazanmanın veya geriden gelmenin farkı olmadığını dile getirdi. Terim, ''Kazanmak, kazanmak. Umuyorum yarın da bu gerçekleşir. Elimizden gelen her şeyi yapacağız. Grubun final maçı diyebiliriz. Kazanırsak tam bir final havasına girecek. Onlar Estonya ile biz Belçika ile içeride oynayacağız. Daha sonra Bosna Hersek, İspanya ile karşı karşıya gelecek. Biz, içeride Ermenistan maçını yapacağız'' dedi.

''RİSKİ, OYUNUN HER SANİYESİNDE ALACAĞIZ''

Terim, Bosna Hersek karşısında kazanmak adına oyunun başında, sonunda ve devre arasında, her saniye risk alacaklarını belirterek, şöyle konuştu:

''Her riski alacağız. Santranın ardından, devre arasında hepsini alabiliriz. Çekincemiz yok. Kaybedersek, vakur bir şekilde arkadaşları tebrik ederiz. Onlara play-off'ta 'Kalbimiz sizinle' deriz.

Buralara, emeğimizle, terimizle, oyuncularımızın inanılmaz performanslarıyla tek yürek olarak geldik. Kolay değil. Kaybederken de her şeyimizi kullanır ve kaybederiz. Kazanırken de aynısını yaparız. Hepimizin en büyük cesareti buydu. Cesareti göstermek de zaten bizim işimiz olacak. Gerek oyuncularımın, gerek benim için hayatın sonu değil. Oyunculara da aynı şeyi söylüyoruz.''

''OYUNCULAR YİNE YÜREKLERİNİ ORTAYA KOYACAK''

Oyuncularından, normal oyunlarını oynamalarını beklediğini ifade eden Terim, ''Normal oyunlarını oynasınlar, yeter. Yüreklerini her zaman koydular, yine koyacaklar. Oyuncularımızı, kaybetmenin, dünyanın sonu olduğu düşüncesine getirmedik. Kaybetmenin önemli bir handikap, inanılmaz olarak hayatın sonu düşüncesi şekline getirmedik. Tam tersi, olağan şeyler olduğunu görmelerini sağladık. Hesabı vermesi gereken, bizim olduğumuzu her zaman ifade ettik. Muhakkak üzüntü duymaları gerekir ama abartmanın da manası yok. Verilmesi gereken hesabı başka merciler verir. 'Rahatlayın' demişizdir. Bu yükü onların omzuna yüklemeyiz'' diye konuştu.

Herkesin, kendi takımını beğeneceğine dikkati çeken tecrübeli teknik adam, ''Bosna Hersek, teknik direktör Miroslav Blazevic yönetiminde 10 maçta 26 gol attı. Maç başına, 2,6 gol ortalaması yakaladığını unutmayalım. Takımla hoca arasında uyum olduğu bir gerçek'' dedi.

''KENDİ TAKIMIMI KİMSEYE DEĞİŞMEM''

Birçok eksiğe rağmen, iki takım arasında yapılan maçın son galibi olduğumuzu kimsenin unutmaması gerektiğini vurgulayan Terim, ''Hoş, güzel bir maç olacak. Kendi takımımı kimseye değişmem'' diye konuştu.

Savunmada yaşanan sıkıntılar konusundaki bir soru üzerine de Terim, şunları kaydetti:

''Gökhan Zan'ın yokluğunu, Önder ile kapatacağız. Defansımızda onun dışında sorun yok. Belki geçmiş maçlara oranla bazı arkadaşların performansı yeterli değilse de oturmuş bir savunmamız var. Savunma oyuncularımız bir diğerini aratmayacak nitelikte arkadaşlar.

Önemli olan, takım defansını iyi yapabilmek. Sadece defans oyuncuları değil, ortadaki ve öndeki oyuncularla savunmayı yaptığımız zaman dünyanın önemli takımlarından biri oluruz. Yetenekli oyunculara sahibiz. Hep oynamak, hep kazanmak ve hep öne doğru oynamak ve güzel hareketler neticesinde sonuç alabilmek önemli ama aynı zamanda oyunun iki tarafını oynamalıyız. Hem ofansif, hem defansif manada bunu başarılı bir şekilde yapabilirsek, bize çok katkısı olur.''

BOSNA HERSEK - TÜRKİYE MAÇINI CANLI YAYINLA HABERNAME.COM'DA İZLEYEBİLİRSİNİZ

Blazevic'in, maçlar öncesinde Saraybosna'da kamp yapıp, Zenica'da maçları yapması yönündeki uğurla ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine Terim, ''Herkesin bir stili var. Saygı duymak lazım ama ben tam tersiyim. Oynamazsanız, uğur diye bir şey kalmaz'' dedi.

Terim, Blazevic ile tekrar karşı karşıya gelmeleri yönündeki soru üzerine ise şunları söyledi:

''Benle Blazevic'in maçı değil, Türkiye ile Bosna Hersek'in maçı olacak. Teknik adamlar maçı oynamaz, futbolcular oynar. Teknik adamlar idare eder. Blazevic, saygı duyduğum bir büyüğüm. Özellikle daha önceki Avrupa şampiyonasında karşılaştığımız takımı, muhteşem bir takımdı. O takım, o dönemde önemli işler yaptı. Kendisi çok önemli bir teknik adam.''

''KADRODA KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK''

Fatih Terim, Bosna Hersek maçı öncesinde, kadroda köklü bir değişiklik yapmayacağını da söyleyerek, ''Sadece bir iki mevkide değişikliğimiz var. Köklü değişiklik olmaz'' dedi.

Estonya maçında yenilen iki golün hatırlatılması üzerine Fatih Terim, ''Son maçtaki tutum ve davranışlar, bu maçın göstergesi olmaz. Yarın orta sahamız daha önleyici olacaktır. Estonya'nın bu kadar tehlikeli olmayacağı düşüncesi, bazen sahada sizin kötü şeyler görmenize neden oluyor. Bu konuda yarın daha dikkatli olacağız. Yarın 15 bin seyirci olacak ama çizgiye yakın seyirci olacak. Daha ateşli seyirci olacak. Bununla beraber olaylar değişebiliyor'' diye konuştu.

NİHAT'IN DURUMU

Terim, sakatlığı nedeniyle Estonya maçında oynamayan Nihat'ın, son durumuna bugünkü antrenmanda bakacaklarını dile getirdi.

Tecrübeli çalıştırıcı, ''En azından sakatlığında bir ilerleme olmadığını gördük. Bundan dolayı sevinçliyim. Gökhan Zan ve Kazım dışında eksiğimiz yok. Kadromuzu yaparken her mevkide olabilecek bazı hasarları veya yoklukları halledebilecek bir kadro seçimi yapıyoruz. Kazım ve Gökhan Zan'ın yerini alacak oyuncularımız da var. Gökhan Zan'ın yerinde hem Önder, hem de İbrahim Kaş var. Stoper yokluğunda, Hakan Balta'yı İspanya maçında oynatmıştım. Bunun daha ilerisi Ceyhun var. Kazım'ın yokluğunda ise Tuncay bu tarafa gelebilir, Arda gelebilir. Bu iki oyuncu olsaydı iyi olurdu ama dünyanın sonu değil'' diye konuştu.

''KALEMİZDE POZİSYON GÖRMEKTEN KORKMUYORUM''

Yarınki maçta, tedbir alınan maçlardan daha fazla tehlike olacağının kesin olduğunu kaydeden Terim, ''Her zaman ön bölgede çok oyuncunuz varsa, golü istiyorsanız hücum futbolunu düşünüyorsunuz demektir. Öndeki oyuncular hareketliyse, birçok pozisyon üretmişse, tedbir aldığınız maçlardan daha fazla tehlike göreceğiniz kesin, bu kaçınılmaz. Kalemizde pozisyon görmekten korkmuyorum. Rakip sahada ve kalede çok pozisyon yakalayamamaktan korkuyorum. Pozisyon rakip kaledeyse, 4 atıp 2 yemişsek sorun yok'' dedi.

Terim, takımın psikolojisine ilişkin bir soruyu da ''Şu anda en az hata ile oynamak isteyen, minimize edilmiş hatayla oynamak isteyen bir takımımız var''  diye yanıtladı.

Bilino Polje Stadı'nın zemini konusundaki soruyu da Terim, ''Geldiğim günden beri hava durumunu soruyorum. Herkes bana yağmur yağmayacağını söylüyor. Ben de Allah'ın işi diyorum. Yağmur yağarsa daha güzel bir zeminle karşılaşabiliriz. Daha yumuşak bir zemin olabilir'' dedi.

Fatih Terim, sistemde değişiklik olup olmayacağı yönündeki bir soru üzerine de şunları kaydetti:

''Taktiğimizde ufak değişiklik olabilir ama anlayışımızda yapmayız. Numara sıralamasında bu olabilir. Hem atak adına, hem karşılama adına bir iki ufak değişiklik yapabiliriz ama saha içinde oyuncularımızın esnekliği bize avantaj sağlıyor. Dizilişi çok çabuk şekilde değiştirecek oyunculara sahibiz.''

Bu arada, Estonya maçı öncesi ilk 11'i açıklayan Terim, Bosna Hersek maçı öncesinde ilk 11'i açıklamadı.

Bir iki değişiklik dışında, kadronun Estonya maçındaki kadrodan farklı olmayacağını belirten Terim, ''Kafamda bir 11 var. Bu zamana kalır mı? Çok önceden var. Bir iki arkadaşımızı eklemek istiyorum. Ayrıca isimlerin bilinmemesinde fayda var'' diye konuştu.

Kendisinin durumuna ilişkin bir soruya ise Terim, ''Ben iyiyim. Maçtan sonra da duruşumuzu sergileriz'' şeklinde cevapladı.

''Blazevic'in, ikinci olmaları halinde Hırvatistan'ı istediği, kendilerinin ikinci olmaları halinde play-off'ta kimi isteyecekleri'' sorusuna da Terim ''Sanal alemde yaşamıyorum, gerçek alemde yaşıyorum. Eğer biz ikinci olursak, ondan sonra kalan ikincilere göre belki bir tahmin yapabiliriz ama şimdi 4 puan gerideyken bunu söylemek abartı olur. Ben çıkacağımıza inanıyorum ama rakibin kim olacağı beni ilgilendirmiyor. Buradan çıktıktan sonra rakibe göre tedbiri alırız'' yanıtını verdi.

''İSPANYA İLE İSTANBUL'DAKİ MAÇA YANIYORUM''

Fatih Terim, geçmişe döndüklerinde, İspanya ile İstanbul'da yaptıkları maça yandığını dile getirdi.

Belçika ile yaptıkları maçta da rakibi, kendi yarı alanından çıkarmadıklarını hatırlatan Terim, ''Ama maç 1-1 bitiyor. İspanya ile Ali Sami Yen Stadı'nda yaptığımız maçta 1-0 olduktan sonra 5 pozisyonumuz var. 1-1'e gelmişken bile alamıyorsunuz, ona çok üzülüyorum. Onları ilk defa mağlup eden biz olabilirdik. Türkiye, İspanya'yı gol pozisyonu ve oyun olarak mağlup etmiştir. Estonya maçı da öyle. Sürprizler oluyor'' dedi.

KADİR HAS STADI MÜDÜRÜNÜN GÖREVİNDEN ALINMASI

Terim, basın toplantısında Kadir Has Stadı müdürünün, Estonya maçı sonrasında görevinden alınmasıyla ilgili haberlere de değinerek, şunları söyledi:

''Bir iki gazetede, stat müdürünün benim şikayetim üzerine alındığı haberi var. Ona bir açıklık getireyim. Ben kimseyi şikayet etmem. Neden görevden alındığını bilmek isteyen, bunu yapana sormalı. Sahayla ilgili fikrim soruldu, herkes gibi fikrimi söyledim. Kimseyi şikayet etmedim. Kendi şikayetlerimi kendim söylerim. Bu yanlış anlaşılmayı düzeltirseniz iyi olur. Estonya maçının orada oynanması kararını seve seve aldık. Öyle bir statta oynamaz mısınız?''

NEŞELİ HALLERİ DİKKAT ÇEKTİ

Öte yandan, Fatih Terim'in, Bosna Hersek maçı öncesinde neşeli halleri dikkati çekti. Terim, zaman zaman yaptığı esprilerle gazetecileri güldürdü.

Basın toplantısında önce Boşnak gazetecilerin soru sormaları istendi. Bosna Hersekli gazeteciler, ilk bölümde soru sormazken, Türk gazetecilere söz verildi.

Türk gazetecilerden sonra soru sormak isteyen Boşnak gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakan Fatih Terim, ''Basın toplantısı ciddi bir iştir'' dedi.

BOSNA HERSEK - TÜRKİYE MAÇINI CANLI YAYINLA HABERNAME.COM'DA İZLEYEBİLİRSİNİZ

Etiketler :